Finansal Yönetim Davranışının Ölçülmesi: TRA1 Bölgesi Üniversiteleri Örneği

Öz Finansal konularda bireylerin vermiş oldukları kararlar finansal yönetim olarak ifade edilebilir. Bireylerin finansal okuryazarlık düzeyleri ne kadar yüksek ise, finansal yönetim davranışları da o derece etkili olacaktır. Etkin bir finansal yönetim davranışı sergileyen birey ise gelirini etkin bir şekilde kullanmak yanında, tasarruflarını elverişli yatırım araçlarına yönlendirecek, geleceğe yönelik oluşacak risklere karşı bugünden tedbirler alacaktır. Bu çalışmada TRA1 bölgesinde yer alan Atatürk, Erzurum Teknik, Erzincan Binali Yıldırım ve Bayburt Üniversitesinde çalışan akademisyenlerin finansal yönetim davranışları ölçülmüştür. Ayrıca akademisyenlerin finansal yönetim davranışları ile demografik özellikleri arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı incelenmiştir. % 5 önem düzeyinde ana kütleden belirlenen örnekleme, tabakalı dağıtım yöntemi ile yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, akademisyenlerin finansal yönetim davranışlarının yüksek derecede olumlu olduğu, bireysel emeklilik ve sermaye piyasası varlıklarına yatırımlarının oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, Harcama planınıza ya da planladığınız bütçeye uyar mısınız?,  Her ay kredi kartı bakiyesi tam öder misiniz?, Kullandığınız kredi kartlarında en üst limite ulaştığınız olur mu? ve Kullandığınız kredinin ya da kredi kartının minimum ödemesini mi yaparsınız? Davranışları ile tüm demografik özellikler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. 

___

Ada, Ş. (2017). Sağlık Çalışanlarının Kişisel Finans İle İlgili Tutum Ve Davranışları: Kahramanmaraş İlinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Sosyal ve Teknik Araştırmalar Dergisi Sayı: 14, 2017, ss. 186-198.

Alkaya, A. ve Yağlı, İ. (2015). “Finansal Okuryazarlık-Finansal Bilgi, Davranış ve Tutum: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi İİBF Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama”. Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Cilt:8 (40). 585-599.

Arceo-Gómez, E. O., ve Villagómez, F. A. (2017). Financial literacy among Mexican high school teenagers. International Review of Economics Education, 24, 1-17.

Biçer, E. B., F. Altan (2016) “Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık İle İlgili Tutum Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.

Calcagno, R. ve Monticone, C. ( 2015). “Financial Literacy and the Demand for Financial Advice”. Journal of Banking&Finance. Cilt:50. 363-380.

Ergün, B., Şahin, A. ve Ergin, E. (2014). “Finansal Okuryazarlık: İşletme Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma”. Uluslararası Sosyal Aratırmalar Dergisi. Cilt:7 (34). 847-864.

Falahati, L. ve Paim, L.H. (2011) “Gender Differences In Financial Well-Being Among College Students”, Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(9): 1765-1776.

Gutnu, M.M. ve Cihangir, M. (2015). “Finansal Okuryazarlık: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Personeli Üzerine Bir Araştırma”. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. Yıl:3 (10). 415-424.

Kanmaz, A. (2018). Bireysel hisse senedi yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyi üzerine bir çalışma : İzmir Örneği. T.C. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Finansal Ekonomi Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.

Mouna, A., ve Anis, J. (2017). Financial literacy in Tunisia: Its determinants and its implications on investment behavior. Research in International Business and Finance, 39, 568-577.

Ng, W., ve Diener, E. (2014). What matters to the rich and the poor? Subjective well-being, financial satisfaction, and postmaterialist needs across the world. Journal of Personality and Social Psychology, 107(2), 326-338.

Potrich, A. C. G., Vieira, K. M., Coronel, D. A., ve Bender Filho, R. (2015). Financial literacy in Southern Brazil: Modeling and invariance between genders. Journal of Behavioral and Experimental Finance, 6, 1-12.

Şahin, M., ve Barış, S. (2017). Finansal Okuryazarlık ve Tasarruf Davranışları: Kamu Çalışanları Üzerine Bir İnceleme. Çankırı Karatekin Üniversitesi İİBF Dergisi, 7(2), 77-103.

Taft, M.K., vd. (2013). “The relation between financial literacy, financial wellbeing and financial concerns”, International Journal of Business and Management, 8(11), pp.63-75.

Theodos, B., vd. (2014). “Do financial knowledge, behavior, and well-being differ by gender?”, Urban Institute.

Theodos, B., Kalish, E., McKernan, S.M. & Ratcliffe, C. (2014) “Do financial knowledge, behavior, and well-being differ by gender?”, Urban Institute.

Ünal, S. vd. (2015). “Finansal Refah Hali: Dumlupınar Üniversitesi Akademisyenlerine Yönelik Ampirik bir Araştırma”. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar. Cilt: 52, Sayı: 600. s. 37-45.

Ünal, S. ve Düger, Y. S. (2015). “Akademık Personelın Fınansal Gönenç Hâlı Ile Fınansal Davranış Eğılımı Arasındakı Ilışkıye Yönelık Ampırık Bır Araştırma”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt: 11 (1). s. 213-226.