ERZURUM ALT BÖLGESİNDEKİ KOBİ’LERİN MEVCUT DURUMLARI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Öz Küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ’ler) hem dünya genelinde hem de Türkiye’de toplam üretimin %100’e yakın bir bölümünü gerçekleştirmektedirler. Erzurum Alt Bölgesinde de bu oran %99 civarındadır. Bu çalışma ile Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinden oluşan Erzurum Alt Bölgesindeki KOBİ’lerin mevcut durumlarını ve genel sorunlarını tespit ederek uygun çözüm yolları önermek amaçlanmaktadır. Bu amaçla, ilgili illerde bulunan imalat sanayi işletmelerine 187 adet anket uygulanmış ve sonuçlar SPSS paket programı aracılığıyla değerlendirilerek yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, bölge işletmeleri geleneksel bir yapıya sahip ve aile işletmesi özelliği göstermektedirler. Ayrıca, teşviklerden yararlanılamadığı, ihracata yönelik üretimin az olduğu ve finansman sorununun çok önemli olduğu gibi temel sonuçlara da ulaşılmıştır. Çalışmada ulaşılan bu sonuçlar doğrultusunda çözüm önerileri de sunulmaya çalışılmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

KOBİ, Erzurum Alt Bölgesi

___

Aylin Alagöz, Rana.Birden,”Avrupa Birliği’ndee KOBİ’lere Yönelik İşletme Politikası ve Destek Mekanızmaları”, İktisadi Kalkınma Vakfı Dergisi, (İnceleme),Sayı 147,(Eylül-Aralık 2000).

Ahmet.Diken,”Kobilerin ihracat Sorununun Çözümünde Sektörel Dış Ticaret Şirketlerinin Rolü”, Atatürk Üniversitesi İ.İ.Bilimler Dergisi, Cilt:12,Sayı:1-2.

Halil.Sarıaslan,”Venture Capital (Risk Sermayesi) Finansman Modeli ve Türkiye’de Uygulama Olanakları”,ASO Dergisi Özel Eki, (Ocak-Şubat 1992), Ankara.

Kerem.Karabulut,Ş.Mustafa.Ersungur,Alaattin.Kızıltan,”Kuzey Doğu Anadolu Bölgesindeki Kobiler’in Sorunları Üzerine Bir Uygulama”, Ekev Akademi Dergisi,Yıl:9,Sayı:22,Kış 2005,Erzurum.

Kobi Finans Kaynakları, İzmir Ticaret Odası Yayını,1999, No:59.

M.Taner.Müftüoğlu, Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmeleri- Sorunlar –Öneriler, A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi, Ankara,1989.

Osman.Demirdöğen, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yayını No:1996-1,Erzurum,1996.

Ömer.Güceloğlu, Küçük Ölçekli İşletmelerin KOSGEB’den Beklentileri,TES-Ar Yayınları, No:13,Ankara,1993.

R.Savaşır,”Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Küçük ve Orta Boyutlu İşletmeler Açısından İstihdam Politikalar”ı,Kamu-İş Eğitim Yayınları, Ankara,1999.

Şule.Özkan, Fatma.Gündoğdu, Ö.Selçuk.Emsen, Hayati.Aksu, Selim.Başar, Kobilerde Girişimcilik Yenilikcilik, Atatürk Ünv.Yayını, NO:929, İ.İ.B.Fakültesi Yayını No:106,Erzurum,2003.

http://www.dpt.gov.tr/bgyu/biid/ibbs.htm