Pozitif Psikolojik Sermaye Çalışmaları Üzerine Bir İçerik Analizi

Pozitif psikolojik sermaye kavramı işletmelerin kurumsal başarıları açısından her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Bu araştırmanın amacı pozitif psikolojik sermaye alanında hazırlanan lisansüstü tezlere ilişkin farklı disiplinlerde yapılan araştırmaları, yöntemleri, ele alınan değişkenleri ve tezlerde yer alan neden sonuçlara ilişkin bilgileri ortaya koymaktır. Bu kapsamda YÖK Ulusal Tez Merkezinde yer alan 123 lisansüstü tez içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Türkiye’de 34 ilde, 58 üniversitede yüksek lisans ve doktora tezi hazırlanmıştır. En çok Marmara Üniversitesi ve Çanakkale Üniversitesinde bu alanda çalışma yapılmıştır. En çok işletme ve psikoloji konularında çalışmalar yapılmıştır. Çalışmaların en çok öğretmenler (n=10656) üzerine uygulandığı belirlenmiştir. Araştırmalarda bağımlı değişken olarak en çok iş tatmini (n=6), örgütsel bağlılık (n=5) ve çalışan performansı değişkenlerinin; bağımsız değişken olarak ise en çok cinsiyet (n=71), çalışma süresi-deneyim (n=67) ve eğitim (n=67) değişkenlerinin kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

A Content Analysis on Positive Psychological Capital Studies

The concept of positive psychological capital is becoming more and more important for the corporate success of businesses. The aim of this study is to reveal the researches conducted in different disciplines related to the postgraduate theses prepared in the field of positive psychological capital, its methods, the variables discussed and the information about the cause and effect in the theses prepared. In this context, 123 graduate theses in YÖK National Thesis Center were analyzed by content analysis method. Master's and doctoral dissertations were prepared in 34 provinces and 58 universities in Turkey. Most studies were conducted by Marmara University and Çanakkale University in this field. Most studies have been conducted on business and psychology. It was determined that the studies were mostly applied on teachers (n = 10656). As the dependent variable in the studies, job satisfaction (n = 6), organizational commitment (n = 5) and employee performance variables; As independent variables, it was concluded that the variables of gender (n = 71), working time-experience (n = 67) and education (n = 67) were mostly used.

___

  • Akdaş, K. (2017). Pozitif Psikolojik Sermaye, İş Stresi ve İşten Ayrılma Niyeti İlişkisi: Erzurum ve Denizli Uygulaması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Atış, D. (2020). Okul Etkililiği ve Pozitif Psikolojik Sermaye İlişkilerine İlişkin Öğretmen Görüşleri, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Avşaroğlu, Z. (2017). Bir Dönem Boyunca Verilen Pozitif Psikoloji Dersinin Öğrencilerin Mental İyi Oluş ve Kişisel İyi Oluşlarına Olan Etkisinin İncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Aydemir, C. (2017). İş-Aile Çatışmasının Psikolojik Performans Üzerindeki Etkisi: İşe Yabancılaşma ve Pozitif Psikolojik Sermayenin Aracı Rolü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  • Bilmez, F. (2020). Pozitif Psikolojik Sermayenin Alt Boyutlarının Görev Performansı, İş Tatmini ve Duygusal Bağlılık Üzerine Etkileri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çanakkale.
  • Cohen, L.; Manion, L.; Morrison, K. (2007). Research Methods in Education (6th ed.). New York: Routledge.
  • Çilingir, A. (2017). İletişim Alanında İçerik Analizi Yöntemi Kullanılarak Yapılan Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri Üzerine Bir İnceleme, Erciyes İletişim, 5 (1), 148-160.
  • Dağcı, A. (2014). Pozitif Psikoloji Bağlamında Umudun Dindarlıkla İlişkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, Konya.
  • Demirel, S. (2020). Pozitif Psikolojik Sermayenin İş Performansına Etkisi: Av Sanayii Çalışanları Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Burdur.
  • Dilsiz, F. (2018). Öğretmenlerin Örgütsel Destek Algıları ile Pozitif Psikolojik Sermaye Düzeyleri Arasındaki İlişki, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uşak.
  • Enderoğlu, E. G. (2018). Bilişim Sektöründe Çalışan Bireylerde Pozitif Psikolojik Sermaye ile Tükenmişlik Belirtileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Kara, U. A. (2014). Pozitif Psikolojik Sermaye ile Bireysel Performans İlişkisi: Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Ankara.
  • Koç, A. D. (2019). Pozitif Psikolojik Sermaye ile Duygusal Emek Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Hastane Çalışanları Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
  • Linley, A. P.; Joseph, S. H. S.; Wood, A. M., (2006). “Positive Psychology: Past, Present and (Possible) Future”, The Journal of Positive Psychology, 1 (1), 3-16.
  • Luthans, F.; Youssef, C. M.; Avolio, B. J. (2007). Psychological Capital: Developing The Human Competitive Edge. Oxford: Oxford University Press.
  • Maslow, A. (1954). Motivation and Personality. New York: Harper & Row, Publishers, Inc.
  • Orhan, E. (2020). İşveren Marka Algısının Çalışmaya Tutkunluk Üzerine Etkisi Ve Pozitif Psikolojik Sermayenin Düzenleyici Rolü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilecik.
  • Oruç, E. (2015). Pozitif Psikolojik Sermayenin Politik Davranışlara Etkisi: Akademisyenler Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
  • Özata, A. (2020). Yöneticinin Pozitif Psikolojik Sermayesinin Astlarının Pozitif Psikolojik Sermaye Özelliklerine Etkisi: Otomotiv Sektöründe Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Sağır, M. (2020). Psikolojik Sermaye, M.Ş. Şimşek, A. Çelik, T. Akgemci ve A. Diken içinde, Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, 563-574, Konya, Eğitim Yayınevi.
  • Şahin, G. (2020). Öğretmenlerin Kişilik Özellikleri ile Atılganlıkları Arasında İlişkide Pozitif Psikolojik Sermayelerinin Aracı Rolü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Torun, F. (2020). Pozitif Psikolojik Sermaye ve Örgüt İklimi Arasındaki İlişki, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tösten, R. (2015). Öğretmenlerin Pozitif Psikolojik Sermayelerine İlişki Algılarının İncelenmesi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  • Yılmaz, M. (2019). Pozitif Psikolojik Sermaye ile Mesleki Tükenmişlik Arasındaki İlişkinin Analizi: Hemşireler Üzerinde Yapılan Bir Araştırma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Nişantaşı Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Yiter, G. (2019). Pozitif Psikolojik Sermaye ve Stresle Başa Çıkma Stratejileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi (Adana Kamu Kurumu Örneği), Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-4646
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi İİBF
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lojistik Sektöründe Çalışan Kadınların Motivasyonlarının Cam Tavan Algıları Açısından Değerlendirilmesi

Kader YANMAZ, Oya KORKMAZ

Yüksek Performanslı İş Sistemlerinin Çalışan Performansı Üzerindeki Etkisinde İşe Tutkunluğun Aracılık Rolü

Esra DİNÇ ELMALI, Gülşah GENÇER ÇELİK, Erkan TAŞKIRAN

Yeniden Yapılandırılabilir Üretim Sistemlerinin ve Tedarikçi Cevap Verebilirliğinin, Ürün Cevap Verebilirliği Üzerindeki Rolü: İmalat Sektöründe Bir Uygulama

Gülşah GENEŞ, Erdinc KOC

Duygusal Emeğin Mesleki Bağlılık Üzerindeki Etkisi: Avukatlar Üzerinde Bir Araştırma

Yahya YILDIRIM, Şeyma Gün EROĞLU

Biyoçeşitlilik Yönetiminde Yenilenebilir Enerjinin Rakip Rolleri: Çin, Avrupa Birliği ve Birleşik Devletler Vakalarinin Karşilaştirmasi

Suleyman Orhun ALTİPARMAK, Sidan WANG

Yönetim Bilişim Sistemleri Eğitiminin Kazandırdığı Yeteneklerin Teknoparkların İnsan Kaynağı Gereksinimlerini Karşılamadaki Etkisi

Fulya ASLAY, Üstün ÖZEN, Handan ÇAM

Küçük ve Mikro İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (KÜMİ FRS) Taslağı ile İlgili Muhasebe-Finans Eğitimcilerine Yönelik Bir Araştırma

Birgül BOZKURT YAZAR

Covid-19 Salgınının Türkiye’deki İşletmelere Etkileri: Sorunlar, Dönüşümler, Olanaklar

Özge CAN

Annelerin Çocuk Yetiştirme Tutumlarının Çocukların Tüketim Davranışına Yansıması

Hatice AYDIN, Didem AYHAN

Kamu Etkinliği Rekabet Gücü Endeksi Üzerinde Etkili Olan Değişkenlerin Analizi

Ziya Çağlar YURTTANÇIKMAZ, Ömer Selçuk EMSEN