Türkiye’de İnternet Dizilerinin Gelişmesine Zemin Hazırlayan Tarihsel ve Teknolojik Süreç

Televizyon yayıncılığı yeni medya döneminde önemli bir dönüşüm sürecine girmiştir. Televizyon kuruluşlarının yeni medya platformları üzerinden içerik paylaşmaya başlaması ile birlikte, televizyon ve internet arasında bir yöndeşme (yakınsama) yaşanmıştır. Bir televizyon program türü olan diziler, internet kullanım oranlarının artmasıyla birlikte internet ortamından da izlenmeye başlamış ve ayrıca yalnızca internete özgü diziler de ortaya çıkmıştır. Çalışmada, dizilerin izlenme mecralarındaki değişim, tarihsel ve teknolojik süreç bakımından ele alınmaktadır. Veriler literatür tarama tekniği ile elde edilmiş ve ayrıca arşiv tarama tekniğiyle çeşitli gazete haberlerinden yararlanılmıştır. 

Historical and Technological Process to Prepare the Ground for the Development of Internet Series in Turkey

Television broadcasting has entered into an important transformation process in the new media era. Along with television organizations starting to share content through new media platforms, there has been a convergence between television and the Internet. The series, which is a television content, has started to be watched on the internet with the increase of the internet usage rates and also webisodes have been published.    In the study, the changes in the viewing sequences of the series are examined in terms of historical and technological process. The data were obtained by literature scanning technique and various newspaper reports were utilized by archival scanning technique.

___

  • Baykal, K. C. (2015- 26-27 Ekim). Televizyon Dizileri İçin Alternatif ve Özgür Bir Mecra Olarak İnternet Siteleri. Uluslararası Yeni Medya Yeni Yaklaşımlar Konferansı’nda sunulmuştur, Çanakkale.
  • BTK, (2017) Türkiye’de Genişbant İnternet Abone Sayısı-2016. Web: http://teknolojituru.com/2017/04/18/turkiyede-genisbant-internet-abone-sayisi-mobil-abone-sayisi/ adresinden 22 Mayıs 2017 tarihinden alınmıştır.
  • Çöteli, S. (2016). İnternet’ten İzlenen Dizi ve Seriyallerin “Araç İletidir” ve “Kullanımlar Doyumlar” Bağlamında İncelenmesi. İGÜSBD Cilt: 3 Sayı: 2, 120-134.
  • Deloitte. (2014). Dünyanın En Renkli Ekranı Türkiye’de Dizi Sektörü. Deleoitte Yayınları. Web: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/tr/Documents/technology-media-telecommunications/tr-media-tv-report.pdf adresinden 22 Mayıs 2017 tarihinden alınmıştır.
  • Demirli, C. Ve Kütük, Ö. M. (2010). Anlamsal Web (Web 3.0) ve Ontolojilerine Genel Bir Bakış.
  • Dikmen, E.Ş. (2016- 3-5 Kasım). Türkiye’de Televizyon Yayıncılığının Yeni Medya Stratejileri. 21. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda sunulmuştur, Ankara.
  • Geray, H. (2002). İletişim ve Teknoloji: Uluslararası Birikim Düzeninde Yeni Medya Politikaları, Ütopya Yayınevi, Ankara.
  • Goggin, Gerard. (2011). “Going mobile”. V. Nightingale (der.), “The handbook of media audiences” . Malden, MA: Blackwell. 128–146.
  • Horzum, M.B. (2010), Öğretmenlerin Web 2.0 araçlarından haberdarlığı, kullanım sıklıkları ve amaçlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 603-634. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. Yıl: 9 Sayı: 18, 97-107
  • Oblinger, D. G., ve Oblinger, J. L. (2005). Educating the Net Generation. Web: https://net.educause.edu/ir/library/pdf/pub7101.pdf adresinden 8 Ocak 2017’de alınmıştır.
  • Özertem, T. (2014) Dünyanın En Renkli Ekranı Türkiye’de Dizi Sektörü-Önsöz. Deleoitte Yayınları. Web: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/tr/Documents/technology-media-telecommunications/tr-media-tv-report.pdf adresinden 22 Mayıs 2017 tarihinden alınmıştır.
  • Pedró, F. (2006). The New Millennium Learners: Challenging our Views on ICT and Learning. Web: https://publications.iadb.org/handle/11319/2432 adresinden 8 Ocak 2017’de alınmıştır.
  • Tanrıöver, H.U., Öztürk, M. (2004). Kimliklerin ve Toplumsallıkların Televizyon Pratikleri Aracılığıyla Oluşturulması: Göçmen Türkler ve Televizyon Dizileri. (Kitap bölümü çevirisi: Bockel, A. ve Karakaş, I. Diversite Culturelle en Turquie et en Europe), 151-171.
  • Tuncel S. H., (2003), “Yeni İletişim Teknolojilerinde Yöndeşme ve Yerel Medya”, Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, İstanbul, Der: Sevda Alankuş, IPS İletişim Vakfı Yayınları. Kanal D Televizyonu, https://www.kanald.com.tr
  • Milliyet Gazetesi, http://www.milliyet.com.tr/fi-dizisi
  • Anadolu Üniversitesi, http://eogrenme.anadolu.edu.tr/eKitap/sos206u.pdf
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi, http://www.internetarsivi.metu.edu.tr
  • www.televizyondizisi.com