Sanal Organizasyonlarda Kriz Yönetimi

Tüm işletmelerin karşı karşıya olduğu riskler beklenmedik zamanlarda ortaya çıkıp işletmeyi zor durumda bırakabilirler. İşletmenin bütününü olumsuz etkileme kapasitesi olan beklenmedik durumlar, kriz olarak adlandırılmaktadır.  Krizlerin doğru yönetilmesi, geleneksel işletmelerde ne kadar ihtiyaçsa ve hayati önem ifade ediyorsa, sanal organizasyonlarda da en az aynı oranda önemlidir. Çünkü sanal organizasyonlar nispeten krize daha yatkındırlar. Bu çalışmanın amacı, her işletme için yönetilmesi gereken önemli bir husus olan krizin sanal işletmelerde nasıl ele alınabileceği konusuna açıklık getirmektir. Kapsam olarak işlerinin önemli bir bölümünü genel ağ üzerinde yürüten işletmelerde kriz yönetimidir. Çalışmada kaynak tarama yönteminden yararlanılmıştır. Konuyla ilgili akademik ve sektörel kaynaklardan yararlanılarak sistematik bir yaklaşımla derli toplu bir şekilde sanal organizasyonların krize yaklaşımları irdelenmiştir. Çalışmanın,  önemi her geçen gün artmakta olan sanal organizasyonların krizlere daha hazırlıklı olmasını sağlama yolunda bir adım olması beklenmektedir. Bu çalışmanın, genelde tüm işletmeler özelde de sanal organizasyonlarda kriz yönetimi alanındaki yapılacak olan akademik çalışmalara ışık tutması beklenebilir. Anahtar Kelimeler: Sanal Organizasyon, Kriz Yönetimi, Yönetim, Risk JEL: M00, JEL: M29

Crisis Management in Virtual Organizations

Risks faced by all businesses may arise at unexpected times and can be difficult to manage. Unexpected situations with a negative impact on the whole of the enterprise are called crises. Correct management of crises is crucial in virtual organizations, at least in the same way, if they need and are vital in traditional businesses. Because virtual organizations are more susceptible to crisis situations. The aim of this work is to clarify how the crisis, which is an important issue to be managed for each business, can be addressed in virtual businesses. As a matter of fact, a significant part of the business is crisis management in businesses that run on the public network. In the study, the source scanning method was used. Using the academic and sectoral sources related to the subject, a systematic approach to the crisscross approach of virtual organizations was sketched in a compact manner. It is expected that the work will be a step towards ensuring that virtual organizations, which are increasing every day, are prepared for crises. This work can be expected to shed light on academic work, which is usually done in all businesses, especially in virtual organizations, in the field of crisis management.

___

  • ADA Erhan, B. K. (2002). “Kriz Ortamlarında İşletme Yönetimi Açısından Bilgi Sistemlerinin Önemi. Pamukkale Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Kongresi Bildiri Özetleri. içinde Denizli.
  • BOND, O. (2001). “Virtual Organizations”. Managing Information.
  • CHARAN, R. (Aralık-1998). Kriz Nasıl Yönetilir. Capital, Aralık-1998 , S.12.
  • COOMBS, W. T. (2016). Code Red in the Boardroom: Crisis Management as Organizational. USA: Praeger Publishers.
  • DAMER Bruce & GOLD Stuart, J. D.-J. (18.11.2002). Virtual Organizations and Virtual Worlds, A Case Study of AVATARS98,. http://www.virtualworlds.org/.
  • DAŞKIRAN, L. (2005). SANAL TEHDİT BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ. BİLİM VE TEKNİK , ANKARA.
  • EKİNALAN, Mehmet, “İnternet'te Çözüme Gidiyoruz”, http://turk.internet.com (02.06.2003)
  • GÜÇLÜ, Serdar, “Cezayir Depremi, Türkiye'ye Günlük 60 M $ Zarar Veriyor”, http://turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=7232, (23-05-2003)
  • HEDBERG Bo, G. D. (2000). CBI Series in Practical Strategy, Virtual Organizations and Beyond: Discovering Imaginary Systems. Newyork.
  • HOWARD, I. (2003). http://.tllevo.co.nz. PPT.