Evli Bireylerin Bağlanma Stillerinin Benliğin Ayrımlaşması ile İlgili İlişkilerinin İncelenmesi

Bu araştırmada, evli bireylerin bağlanma stilleri ile benliğin ayrımlaşması arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla hazırlanmıştır.Araştırma grubu 350 gönüllü evli çiftten rastlantısal olarak oluşturulmuştur. Evli bireylerde bağlanma stillerinin benliğin ayrımlaşması ile ilgili ilişkileri inceleyen bu çalışma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiş nicel bir araştırmadır. Yapılan araştırmada veri toplama araçları olarak 2 ölçme aracı ve 1 adet kişisel bilgi anketi kullanılmıştır. "Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği" ile bireyin ayrımlaşma düzeyini ve ilişkilerde bağlanma stillerini ölçmek için ise ‘‘kişilerarası ilişkilerde bağlanma stilleri ölçek formu’’ kullanılmıştır. Yapılan bu araştırma da akademisyenler tarafından uyarlanan ve geliştirilen ölçekler için kullanım izinleri alınmıştır. 350 veri öncelikle ‘‘normallik testi, ölçeklere ilişkin iç tutarlık katsayısı testi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve iki bağımsız örneklem t-testi’’ ve üç dahil üçten fazla bağımsız değişken için ise One Way Anova uygulanmıştır. Yapılan çalışma sonucunda evli bir bireyin duygusal tepkisellik puanı yükseldikçe güvensiz kaygılı bağlanma puanının düştüğü söylenebilir. Benliğin ayrımlaşması alt boyutlarının güvensiz kaygılı bağlanma varyansını %51’ini açıklayabildiği görülmüştür. Ölçeğin alt alt boyutlarından olan başkalarına bağımlılık, duygusal tepkisellik ve ben pozisyonu güvensiz kaygılı bağlanma varyansını anlamlı ve güçlü bir şekilde açıklamıştır. Ayrıca cinsiyet değişkenine göre sadece ben pozisyonu alt boyutunun istatistiksel olarak anlamlı ve farklılık gösterdiği söylenebilir.

EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ATTACHMENT STYLES OF MARRIED INDIVIDUALS AND THE DIFFERENTIATION OF SELF

This study was prepared to examine the relationship between attachment styles of married individuals and differentiation of self. The research group was formed randomly from 350 voluntarily married couples. This study, which examines the relationships between attachment styles and differentiation of self in married individuals, is a quantitative research conducted in relational screening model. In this study, 2 different scales and 1 personal information form were used as data collection tools. The "Self Differentiation Scale" scale was used to measure differentiation of self, and the attachment styles scale in interpersonal relationships was used to measure attachment styles in relationships. For this research, first of all, permissions to use the scale were obtained from the academicians who developed and adapted the scales. For 350 data, normality test, internal consistency coefficient test for scales, correlation analysis, regression analysis, two independent samples t-test, and One Way Anova for more than two independent variables were applied, respectively. As a result of the study, it can be said that as the emotional reactivity score of a married individual increases, the insecure anxious attachment score decreases. It was also observed that differentiation of self sub-dimensions could explain 51% of the variance of insecure anxious attachment. Emotional reactivity, I-position, and dependence on others sub-dimensions of differentiation of self significantly and strongly explained the variance of insecure-anxious attachment. In addition, it can be said that only the I-position sub-dimension is statistically significant and different according to the gender variable.

___

  • Psk. Dan., İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Aile Danışmanlığı, e-mail: yusufgunay@stu.aydin.edu.tr, ORCID: 0000-0001-7068-0863