Yerel Yönetimlerin Kent Belleğine Katkısı: Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi

Dinamik bir kavram niteliğindeki kent olgusu tarihin hemen her döneminde farklı anlamlara sahip olmuştur. Kent kavramının tanımlanmasında birçok etken göz önünde bulundurulmaktadır. İnsanoğlu tarafından zaman içinde yavaş yavaş inşası gerçekleşmiş ve her geçen gün büyümeye devam eden ve onu diğer kentlerden ayıran, o kente değer katarak anlamlı kılan kent belleği son zamanlarda oldukça fazla telaffuz edilmeye başlamıştır. İnsanlığın geçmişten günümüze tüm zamanlarda yaşamın içinde kullandığı, geliştirdiği, biriktirerek yeniden kullanıma bıraktığı, zenginleştirerek süreklilik kazanmasını istediği, kendinden sonra gelen nesile aktarmaya çalıştığı veriler bütünü olarak tanımlanan kültürel mirasın kent düzeyinde yaşatılması önemli bir problemdir. Son yıllarda dünyanın birçok köşesinde kentlilik bilincinin oluşması için farklı uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalar arasında kent müzeleri önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi örneğinde yerel yönetimlerin kent belleğine katkısı incelenmiştir. Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesinin kurulum süreci ve kentin tarihine, kültürüne, sanatına olan önemli katkıları somut veriler ile açıklanmıştır. Çalışmanın gerçekleşmesi için yöntem anlayışı kapsamında amaca ulaşmak için gerekli araçlardan olan literatür taraması, alan araştırması, gözlem ve söyleşi teknikleri tercih edilmiştir. Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesinde sergilenen kültürel miras değerleri tarafımızdan fotoğraflanarak belgelenmiştir.

Contribution of Local Administration to The Urban Memory: Ödemiş Municipality Yıldız Urban Archive and Museum

Urban phenomenon which bears the characteristics of a dynamic concept has had different meanings to it during almost every phase within history. While defining the urban concept, many factors are taken into consideration. The urban memory which has been constructed slowly in time and which keeps growing every day and which differentiates that city from other ones, and makes it meaningful having added a value to it has become more popular nowadays. Keeping the cultural heritage-which is defined as the whole of data that has been used, improved, accumulated then handed down to be used again within the lives of mankind, continuity of which they desire having enriched it, and which they yearn to pass down to the next generation throughout history- alive on urban grounds is an important issue. Over the recent years, various implementations are being utilized to encourage building an urban consciousness. Among these implementations, urban museums have a significant place.In this study, the contribution of Yildiz Urban Archive and Museum in Odemis Municipality on urban memory within the local administration has been examined. Establishing process and significant contributions of Yildiz Urban Archive and Museum in Odemis Miniciplaity to the history culture and art of the city have been described using tangible data. Within the scope of our methodological approach, literature scanning, onsite survey, observation and interview techniques have been preferred which are the required tools in order to conduct the study.  The assets of the cultural heritage displayed in Yildiz Urban Archive and Museum have been photographed and documented by us. Makale başlığının ve yazar isimlerinin hemen altında 150 kelimeyi geçmeyen İngilizce “Abstract” yazılmalıdır. Öz tek satır aralığı ve yalnızca ilk harf büyük olacak şekilde 10 punto ile yazılmalıdır. Özde; ne yapıldığı, nasıl yapıldığı (araştırma türü; veri toplama ve değerlendirme süreci) ve en temel bulgu/bulgular, en temel sonuç/sonuçlar ve gerekiyorsa, çözüm önerileri sunulur. 

___

Anonim (2013). Ödemiş Küçükmenderes Havzası Doğa, Kültür ve Turizm Rehberi, Ödemiş Belediyesi Yayınları, Yıl: 8, Sayı: 15.

Artun, E. (2008). “Halk Kültürlerinin Gelecek Kuşaklara Taşınması”, Halk Kültürü Araştırmaları, Kitapevi Yayınları, İstanbul.

Birol, G. (2007). “Bir Kentin Kimliği ve Kervansaray Oteli Üzerine Bir Değerlendirme”, Arkitekt Dergisi, Sayı: 514.

Buyurgan, S. ve Mercin, L. (2010). Görsel Sanatlar Eğitiminde Müze Eğitimi ve Uygulamaları, Öncü Basımevi, Ankara.

Can, A. (2014). “Yerel Yönetimler ve Kültür Politikaları Bağlamında İstanbul’da Kentsel Koruma Sorunsalına Sürdürülebilir Çözüm Önerileri-Sustainable Solutions of the Problematic of Urban Conservation in Istanbul the Context Cultural Policy and Local Governments”, Marmara Sosyal Araştırmalar Dergisi-The Journal of Marmara Social Research, Sayı: 5.

Erten, M. (1999). Nasıl Bir Yönetim, Anahtar Kitapları, İstanbul.

Ertürk, H. (1997). Kent Ekonomisi, Ekin Kitapevi, Bursa.

Holton, R. J. (1999). Kentler Kapitalizm ve Uygarlık, Çeviren: Ruşen Keleş, İmge Kitapevi, Ankara.

Keskin, N. (2014). “Kentlerde Yeni Bellek Mekânları: Kent Müzeleri-New Memory Spaces in Cities: City Museums”, Folklor Edebiyat, Cilt: 20, Sayı: 79.

Kopuz, S. ve Cengiz, E. (2013). “Müze Kütüphaneleri ve Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Kütüphanesi-Museum Libraries and Ödemiş Yıldız City Archive and Museum Library”, Türk Kütüphaneciliği, Cilt: 27, Sayı: 3.

Koyuncu Okca, A. ve Bilici, B. (2019). “Denizli’de Sürdürülebilir Kentsel Koruma İçin Kent Müzesinin Gerekliliği-The Necessaryof The Urban Museum for Sustainable Urban Protection in Denizli”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 34.

Kuban, D. (1984). “Çağdaş Koruma, Tasarım ve Planlama İlişkilerine Kuramsal Bir Yaklaşım”, Mimarlık, Sayı: 84/3-4. MacDonald, G. F. and Alsford, S. (1991). “The Museum as İnformation Utility”, Museum Management and Curatorship, İssue: 10.

Mercin, L. (2008). “Geleneksel El Sanatlarını Yaşatma Sorunu ve Bir Çözüm Önerisi: Kent Müzeleri-The Problem of Reviving Traditional Handcrafts and a Solution Proposal: City Museum”, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi-Journal of Fine Arts Faculty, Sayı: 13.

Silier, O. (2006) “Kent Müzeleri ve Türkiye’de Bu Tür Müzelere Duyulan İhtiyaç”, Melit’dan Battalgazi’ye Tarih-Arkeoloji-Kültür-Sanat Günleri, Tarih ve Arkeoloji Sempozyumu, Malatya.

Silier, O. (2010). “Dünya’da ve Türkiye’de Kent Müzeleri”, Ege Mimarlık, Sayı: 3.Topal, A. K. (20004). “Kavramsal Olarak Kent Nedir ve Türkiye’de Kent Neresidir?”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 1.

Tufan Emini, F. ve Sancak, E. (2018). “Yerel Yönetişim ve Halkla İlişkiler: Yerel Yönetimlerin Tanıma ve Tanıtma Yöntemleri Üzerine Bir Derleme-Local Governance and Public Relations: an Anthology of Local Governments' Recognition and Promotion Methods”, Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 2, Say: 1.

Uralman, N. H. (2012). Müze Halkla İlişkileri Aracılığıyla Kentlilik Bilinci Oluşturma: Çanakkalede’ki Müzelerin Değerlendirilmesi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.

İnternet Kaynakları

http:// www.camoc.icom.museum/about/index.php, Erişim Tarihi: 19.06.2019

https://www.odemis.bel.tr/tesislerimiz/odemis-yildiz-kent-arsivi-ve-muzesi.html, Erişim Tarihi: 05.07.2019

http://www.tarihikentlerbirligi.org/kent-muzeleri-ve-arsivleri-kurulus-ve-isleyisyonergesi/, Erişim Tarihi: 25.06.2019

Kaynak Kişiler

Sezgi ÜZDÜRMEZ, 1984, Ankara, Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Arşiv Sorumlusu, 20.06.2019 tarihli görüşme.

Tuğba AKBÖRK, 1985, Osmaniye, Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi Kütüphane Sorumlusu, 20.06.2019 tarihli görüşme.