ÜNİVERSİTELER VE MÜZELER: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜZELERİ

Üniversiteler, bir eğitim öğretim kurumu olarak öğrencilerin bilgi donanımlarının yanında, onların, sosyal ve kültürel anlamda da belli birikime sahip, aydın bireyler olarak yetişmeleri için çaba harcamaktadırlar. Bu kapsamda öğrencilerin tarihsel birikime sahip, geçmişin yaşanmışlıklarından yola çıkarak günü ve geleceği yorumlama niteliği kazanmış bireyler olarak yetişmeleri de amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşmak için üniversitelerin çağın getirmiş olduğu yeni eğitim öğretim yöntemleri ve mekanlarını kullanma gerekliliği bir zorunluluk olarak ortaya çıkmış ve bunun neticesi olarak da bazı gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle 19. yüzyıldan sonra müzeler, çağdaş eğitimin önemli mekanları olarak üniversitelerin yararlandığı kurumlar haline gelmiş ve bunun da ötesine gidilerek üniversiteler bünyesinde müzeler kurulmaya başlamıştır. İşte İnönü Üniversitesi de bünyesinde barındırmış olduğu 2’si Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tescilli 3 adet özel müze ile iyi bir örnek niteliği taşımaktadır. Yapılan bu çalışmada İnönü Üniversite merkez kampüs alanı içerisinde yer alan İsmet İNÖNÜ Müzesi, Turgut ÖZAL Müzesi ve İnönü Üniversitesi Müzesi hakkında bilgi verilmektedir.

UNIVERSITIES AND MUSEUMS: İNÖNÜ UNIVERSITY MUSEUMS

Universities make an effort for raising intellectual individuals with social and cultural background besides minding students’ educational needs as educational institutions. In that respect, our main aim is to raise individuals who have ability to interpret the present and the future by deducing from the past with their historical background. To achieve this goal, it is inevitable for universities to use new educational places and methods which are required to use in modern time. As a consequence, new progress has been achieved; especially after 19th century, museums have become an institution from which universities as modern educational places benefit, and beyond that, universities have started to establish museums in their body. So, İnönü University is one of the best examples with its three private museums, two of which are officially registered by The Ministry of Culture and Tourism. In this study, I will give information about İsmet İNÖNÜ Museum, Turgut ÖZAL Museum and İnönü University Museum, all of which are located in central campus.

___

  • Atagök, T., (2005). Müzecilikte Yeni Yaklaşımlar, (Yay. Haz.) Bekir Onur, Müze Eğitimi Seminerleri (I) Akdeniz Bölgesi Müzeleri, Suna-İnan KIRAÇ Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, 25-29, Antalya.
  • Büyük Larousse-1 1., (1986). İnönü, Milliyet Gazetecilik A.Ş., İstanbul.
  • Büyük Larousse-17., (1986). Özal, Milliyet Gazetecilik A.Ş., İstanbul.
  • Çolak, C., (2008). Üniversite Eğitim inde Üniversite Müzeleri ve Yıldız Teknik Ü n iversitesi'nde Sanat Müzesi Kurulması İçin Bir Ön Değerlendirm e, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Gerçek, F., (1 999). Türk M üzeciliği, T.C. Kültür Bakanlığı, Ankara.
  • Hooper-Greenhill, E., (1999). Müze ve Galeri Eğitim i, Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları No:4, Ankara.
  • Onur, B., (2005). Müze Eğitim i: Temel İlkeler ve Politikalar, (Yay. Haz.) Bekir Onur, Müze Eğitimi Seminerleri (I) Akdeniz Bölgesi Müzeleri, Suna-İnan
  • KIRAÇ Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, 7-23, Antalya.
  • Onur, B., (2012). Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim Müze Psikolojisine Giriş, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Şapolyo, Enver B., (1936). Müzeler Tarihi, Burhaneddin Matbaası, İnönü Üniversitesi, https://www.inonu.edu.tr/tr/icenkZ9, Erişim tarihi: 15.03.2016.