TİYATRODAN STADYUM SAHNELERİNE UZANAN TASARIMLARIYLA : ES DEVLİN

21. yüzyılda uluslararası çapta büyük ölçekli sahne gösterilerinin tasarımcısı olarak anılan Es Devlin, tiyatro, opera, konser ve moda tasarım sahneleri arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Tasarladığı sahneler ile bir yandan tiyatro dramatizasyonuna hizmet ettiği kadar, diğer yandan müzik ve eğlence sektörü için de ışıltılı, görkemli mekanlar yaratmaktadır. Ekibiyle beraber yarattığı görsel şölen ile hem izleyicileri hem de oyuncu ve şarkıcıları etkilemektedir. İngiltere’de Kraliyet Operası ve Ulusal Tiyatro için tasarladığı sahnelerle birçok ödülün sahibi olmuştur. Onun çerçeve sahnede yarattığı bu atmosfer örnekleri, dünya çapında tanınmış şarkıcıların da dikkatini çekmiş ve bu sayede illüzyon yaratmadaki sınırlarını genişletmiştir. Stadyum ölçeğinde konser sahneleri ve olimpiyat seremonilerini tasarlayarak, günümüzün en önemli tasarımcılarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmada, Es Devlin’in sahne tasarımı kariyerinde geçirdiği aşamalar, tasarım odakları ve estetik tercihleri ele alınarak, sanatçının sahne tasarımı anlayışı üzerine fikir verilmesi amaçlanmıştır.

STAGE DESIGN MEETS VERSATILITY: ES DEVLIN

World famous stage designer Es Devlin, who is known for her large-scale stage designs, acts like a bridge between theatre, opera, concert and fashion design sets in 21st century. The scenes of her design serves both for the dramatization of theatre and create sparkling and spectacular effects for entertainment and music business. These intense designs cast a spell on both the audience and the actors/ singers. She was awarded multiple times for her Royal Opera House and National Theatre works in London. Her proscenium set designs were noticed by world famous musicians and she developed breathtaking stage shows for them later on. In recent years, she completed stadium scale concert scenes and olympic ceremony stages thus becoming one of the most important designers. This study aims to deliver a brief framework of Es Devlin’s stage design career, design approach and aesthetic choices via examination of past and present works.

___

  • AKAN, Osman Murat (2014). Sergileme Tasarımı, Alldesign Tasarım Dergisi, İstanbul: Karakter Color
  • BENGİ, Duygu (2013). Hayranlıkla İzlediğimiz Sahne Şovlarının Tek Ortak Noktası: Es Devlin. Based İstanbul Website, (01.05.2013).
  • http://basedistanbul.com/hayranlikla-izledigimiz-sahne-sovlarinin-tek-ortak-noktasi-es-devlin.html (10.03.2015).
  • FOX, Killian (2016). Es Devlin: ‘A touring stadium rock show is a formidable physical phenomenon, (04.09.2016).
  • https://www.theguardian.com/music/2016/sep/04/es-devlin-theatre-set-designer-kanye-adele-beyonce-interview