SDÜ-“SOKÜM” Projesi Kapsamında Isparta İlçelerinde Tespit Edilen Örnekler Üzerinden Yöresel Oyuncak Kültürüne İlişkin Bir Değerlendirme

Öz Çocuk ve oyun ile doğrudan bağlantılı olan oyuncak kavramı, tür, malzeme, yapım teknikleri açısından kültürden kültüre değişiklik gösterir. Isparta yöresindeki oyuncak kültürünün de kendine özgü özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla Somut Olmayan Kültürel Miras Projesi (SOKÜM) kapsamında araştırmalar devam etmektedir. Şimdiye kadar Isparta’nın ilçelerinden Gönen, Keçiborlu ve Eğirdir’de, günümüzde az da olsa geleneksel oyuncak yapımının sürdürüldüğü tespit edilmiştir. Bu çalışma ile yukarıda belirtilen ilçelerdeki gözlemler üzerinden, geleneksel ve yöresel oyuncak türleri, kullanılan malzemeler ve üretim biçimleri incelenmiştir. 

___

Kaynakça Begiç, H.N. 2017. Anadolu’da Yaşatılmaya Çalışılan Ahşap Oyuncak Üretimine Bir Örnek; Dedemin Oyuncakları Atölyesi. Motif Akademi Halkbilimi Dergisi. 10: (19): 15 – 26.

İnan, A. (1986). Tarihte ve Bugün Şamanizm. Materyal ve Araştırmalar. Türk Tarih Kurumu. Ankara, 237 s.

Mercan, C. (2018). Ahşap Oyuncakların Çocuk Gelişiminde Yeri ve Ahşap Oyuncaklar İçin Tasarım Önerileri. Hacettepe Üniversitesi. Yükseklisans Tezi. 102 s.

Özdemir, M. (2003). Yapma Bebek Teknikleri. İstanbul. Turan Ofset. 150 s.

Usta, İ. (2018). Ahşap Üzerine Betimlemeler: Kültürlerarası Etkileşim Aracı Olan Ahşabın “Değerli Bir Nesne” Olarak Kabul Edilip Özümsenmesi (Ahşap Organik Bir Malzemedir). V. Uluslararası Mobilya Kongresi. Anadolu Üniversitesi, 1-4 Kasım 2018. 514-524 s.

Ünlüyücü, M. (2009). Günümüzde Türkiye’de El Yapımı Bebekçilik. SÜ. Sosyal Bilimler Enstitüsü, El Sanatları Eğitimi Anasanat Dalı Dekoratif Ürünler ve Çiçek Eğitimi Sanat Dalı. Yükseklisans Tezi. 221 s. İnternet Kaynakları Mede, Y. (2019). “Oyuncak Nedir” https://sites.google.com/site/yaseminmede/oyuncak-ve-cocuklar/oyuncak-nedir. Erişim tarihi: 03.02.2019.