Marka Kent Oluşturulmasında Grafik Tasarımın Rolü ve Gaziantep Örneği

Öz ÖZDünyanın küreselleşmesiyle birlikte ortaya çıkan kültürlerarası etkileşimler sonucunda, “marka kent” ya da “şehir kimliği” kavramları gündeme gelerek, tasarımcılar tarafından tartışılan yeni kavramlar arasında yer almaya başlamıştır. Değişen sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik gelişmeler, dünya toplumlarını etkileyerek kentlerin farklı niteliklerde biçimlenmesine neden olabilmektedir. İnsanları toplu halde yaşamaya zorunlu kılan şehir yaşantısı ve fiziki koşullar, şehirlere ve yaşayanlarına farklı kimlikler kazandırmıştır. “Her kentin, her dönemin bir kimliği vardır” varsayımıyla şehirler, belirli bir zaman içerisinde kontrollü ya da kendiliğinden markalaşmıştır. Modern pazarlama yöntemlerinden de yararlanılarak, şehirlere veya ülkelere yönelik marka değerinin oluşturulması, tüketicilerin marka değerine bakış açısını belirlemekte ve oluşturulan bakış açısı, söz konusu şehir veya ülkeye yönelik artı değer kazandırmaktadır. Bir kentin refah ve gelişmişlik düzeyinin artırılması ve diğer şehirlerden ayrılması açısından kentlerin marka kimliğinin uzman kişiler tarafından oluşturulması önem taşımaktadır.Bir görsel iletişim aracı olarak grafik tasarım; kullanıldığı her alanda estetik duygular oluşturup, dokunduğu her ayrıntıyı görsel iletişim açısından fonksiyonel hale getirebilmektedir. Dolayısıyla grafik tasarım, şehir kimliğinin kazanması ve marka kent oluşumu açısından önemli katkılar sağlayacak disiplinlerden biridir. Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Marka Kent, Kent ve Çevre, Markalaşma, Kimlik.

___

BENZEL, K.F. (2007). Kent Rehberi. GRAFİST 11. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi.

BİLSEL, G. (2002). “Kent Kültürü-Kültürel Süreklilik-Kimlik Sorunsalı ve Yaşanılası Kentsel Mekân Kavramı Üzerine”, Kentleşme ve Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, Adana Kent Konseyi Yerel Gündem 21 yay. No:5, Adana.

DÜNDAR, B. (2011). Babylon İçin Afişler. GRAFİST XV. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi.

TWEMLOW A. (2006). Grafik Tasarım Ne İçindir? İstanbul: YEM Yayın.