Jake ve Dinos Chapman’ın Eserlerinde Yeniden Üretim Ve Francisco Goya İlişkisi

Bu çalışma, Jake ve Dinos Chapman ikilisinin sanatta yeniden üretim bağlamında Francisco Goya’nın eserleri üzerinden ürettikleri eserlere odaklanmaktadır. Bu bağlamda, metnin içinde öncelikli olarak sanat nesnesi ve yeniden üretim ilişkisi araştırılmaktadır. Bir şeyi değiştirmek, dönüştürmek ve onu başka bir şey yapmak, öncelikli olarak bellek kaybı gibi algılansa da, yeniden yapma, üretme belleği yeniden gündeme getirmektedir. Yeniden içinde taşıdığı bellekle bugüne gelen o nesne, anlamın bağlamını da değiştirir. Anlam tek olmaktan çıkar, öncelikli olarak ikincil bir anlam taşır ve bu devam eden sayısız anlamların oluşmasına neden olur. Bu nedenle, yeniden üretim bağlamında sanat eseri, çoklu sese sahiptir. Söylediği şey ise bir mesafe yaratmaktadır ki bu anlamda yapıtın çağdaşlığı tartışmaya açılmaktadır metin içinde. Chapmanların Goya’nın “Savaşın Felaketleri” adlı gravür serisinden yola çıkarak, çeşitlemelerle yeniden üretime geçtiği görülmektedir. İkili yapıtı bağlamından koparırken, modern sanat ve Aydınlanma felsefesinin altındaki sorunsalları da tartışmaktadır.  Goya’nın eserleri yer değiştirirken, zamansal bir farkla tekrar görünürlük kazanmaktadır. Bununla birlikte Chapmanların tekrar tartışmaya açtıkları sanat nesnesi, Goya’dan bağımsız yapıtla yapıtın zamanı arasında bir mesafe kazanmaktadır.

Connection Between Reproduction and Francisco Goya in The Works of Jake and Dinos Chapman

This study focuses on the works produced by Jake and Dinos Chapman through the works of Francisco Goya within the context of reproduction in art. In this context, the relationship between the object of art and reproduction was first investigated in the text. Although changing and transforming something and making it something else are basically perceived as the loss of memory, remaking and production make memory a current issue again. That object that has come to these days again with the memory it has also changes the context of meaning. Meaning ceases to be single, and it primarily has a secondary meaning which leads to ongoing formation of numerous meanings. Therefore, the work of art has a multiple phoneme within the context of reproduction. What it says creates a distance, in this sense, the contemporaneity of the work is brought up for discussion. It is seen that the Chapman started production with variations based on Goya's gravure series "Disasters of War". They also discuss the problems under modern art and Enlightenment philosophy while tearing the work from its context. Thus, while the works of Goya are replaced, they become visible again with a temporal difference. However, the object of art that the Chapman brought up for discussion again gains a distance between the work independent of Goya and the time of the work.

___

  • Adorno, T. (2003). “Kültür Endüstrisini Yeniden Düşünürken”, Cogito, çev. Bülent O. Doğan, Sayı 36, s.76-83 İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Agamben, G.(2017). Çıplaklıklar, çev. Suna Kılıç, İstanbul: Alef Yayınevi.
  • Bourriaud, N. (2004). Postprodüksiyon, çev. Nermin Saybaşılı, İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Chapman, J. (2017). “Yaraya Tuz... ya da Talihlilerin Talihsizlerden Faydalanması”, Jake ve Dinos
  • Chapman-Anlamsızlık Aleminde, ed. Süreyya Evren, İstanbul: Arter Yayınları, s.34-45.
  • Çakırlar, C. (2017). “Estetik Atalet, Dokunaksız Ölüm: Jake ve Dinos Chapman’ın Alabildiğince Banal Sanatı Üzerine”, Jake ve Dinos Chapman-Anlamsızlık Aleminde”, ed. Süreyya Evren, İstanbul: Arter Yayınları, s.60-75.
  • Hackworth, N. (2017). “Jake ve Dinos Chapman’ın Kötümserliği”, Jake ve Dinos ChapmanAnlamsızlık Aleminde”, ed. Süreyya Evren, İstanbul: Arter Yayınları, s.12-19.
  • Ranciere, J. (2006). Estetik Bilinçdışı, çev. Kenan Sarıalioğlu, İstanbul: Ara-lık Yayınları.
  • Sontag, S. (2004.) Başkalarının Acısına Bakmak, çev. Osman Akınay, İstanbul: Agora Kitaplığı. İnternet Kaynakları
  • Artun A. (2013) “Sahte Sanat, http://www.e-skop.com/skopbulten/sahte-sanat/1162, Erişim tarihi: 10.02.2019. Görsel Kaynakça
  • Görsel 1. Jake ve Dinos Chapman, “Şanssızlığın Tekeri”, 2014. https://www.wired. com/2014/01/chapman-hellscapes/, Erişim tarihi: 02.01.2019.
  • Görsel 1a. Jake ve Dinos Chapman, “Şanssızlığın Tekeri”, (Detay), 2014. http://jakeanddinoschapman.com/works/wheel-of-misfortune/ Erişim tarihi: 02.01.2019.
  • Görsel 2. Jake ve Dinos Chapman, Büyük Marifet! Ölülere Karşı!, Baskı, 2001.
  • Çakırlar, C. (2017). “Estetik Atalet, Dokunaksız Ölüm: Jake ve Dinos Chapman’ın Alabildiğince Banal Sanatı Üzerine”, Jake ve Dinos Chapman-Anlamsızlık Aleminde”, ed. Süreyya Evren, İstanbul: Arter Yayınları, s.60-75.
  • Görsel 3. Jake ve Dinos Chapman,” Büyük Marifet! Ölülere Karşı!”, 2001. http://jakeanddino schapman.com/works/insult-to-injury/1811/, Erişim tarihi: 02.01.2019.