İÇ MEKAN TASARIMINDA RENK ALGISI

Bu çalışmada içmimarlık mesleği yapı taşlarından biri olan renk konusuna değinilmektedir. Renk kuram ve tanımlarına yer verilmeden öncelikle mekan algısı, rengin mekan ile olan ilişkisi, mekan üzerindeki etkileri, renk ve kullanıcı ilişkisi aktarılmaktadır. Bu konu kapsamında iç mekanda rengin doğru algılanabilmesi ve algılanmasında önemli yer sahibi olan malzeme ve ışık konuları ile birlikte irdelenecektir. Yapılan araştırmalar, uygulama yöntemleri ve örnekler üzerinden değerlendirmeler makalede yer almaktadır. İçmimarlık alanında eğitim alan tüm öğrenciler, eğitim veren akademisyenler ve sektörde çalışan tasarımcılara yol göstermek ve literatüre katkı sağlamak hedeflenmektedir.

COLOR PERCEPTION IN INTERIOR DESIGN

In this study, it is mentioned about color that is a key factor of interior architecture profession. Firstly, space perception, color and space interaction, effects of space, color and user relationship is explained except color theories and definitions. Within this scope these are scrutinizing both perception of color in the space and material and lighting issues that have a big role in perception. Recent searches, practice methods and evaluation with examples play a part in this article. It is aimed to contribute to the literature and leading for students that educated interior architecture field, academicians who studied interior architecture and designers that working in this sector.

___

  • Frieling, H., (1978). Das Gesetz Der Farbe, Mustermann, Göttingen.
  • Kanat, A., (2001). Renk ve Duyu Psikolojisi, İ lya Yayınevi, İzmir.
  • Kaufmann, W., (1981). Notes on Interior Design, Information Design Inc., California.
  • Manav, B., (2015). "Renk-Anlam-Mekan İlişkisi", The Turkish Online Journal ofDesign, Art and Communication, Volume 5, Issue 3, 22-27, http://tojdac.org/tojdac/VOLUME5-ISSUE3_files/tojdac_v05i303.pdf_(Erişim tarihi: 16.06.2016)
  • Manav, B., (2011). "Hacimde Bir Tasarım Parametresi Olarak Renk", Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sanat ve Tasarım Dergisi, Sayı: 8, Ankara, 93-102.
  • Özdemir, T., (2005). Renk Kavramı ve Konut İç Mekanında Tasarıma Etkileri, Sanatta Yeterlik Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, FenBil. Enstitüsü, İstanbul.
  • Özsavaş, N., (2015). Renk: Bir Değerlendirme Ölçütü Olarak İç Mekan tasarım ındaki Önemi ve Bir Ders İçeriği Önerisi, Sanatta Yeterlik Tezi, Anadolu Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü, Eskişehir.
  • Pile, J. F., (1997). Color in Interior Desing, McGraw-Hill, USA.
  • Rasmussen, S. E., (1994). Yaşanan Mimari. (çev.) Ö. Erduran, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • Sirel, Ş. (1997). Müzelerde ve Bürolarda Aydınlatm a, Yapı Fiziği Uzmanlık Enstitüsü, İstanbul, http://www.yfu.com/kitapciklar/muzelerde_ ve_burolarda_aydinlatma.pdf (Erişim tarihi: 16.06.201 6)
  • Tate, A., (1987). The Making of Interiors: An Introduction, Harper & Row, New York.