Fikret Otyam'ın Resimlerinde Halk Sanatının Etkisi: Yerellik ve Evrensellik Bağlamında Bir Değerlendirme

Öz Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kültür sanat politikaları, kültür ve sanat alanında yeni bir kimlik oluşturmayı amaçlamıştır. Bu dönemde, devletin ve sanatçıların Anadolu’nun kültürel mozaiğine ve kimliğine dayanan bir Türk kimliğini sanata yansıtma çabaları dikkat çekmektedir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında hükümetler, sanatçıların Türk resminde ulusal ve yerel unsurlara yer verilmesi için özel politikalar oluşturmuştur. Hükümetin değişimiyle birlikte, sanatta kimlik oluşturma tartışmaları devam etmiş, bu dönemde modern batı sanat akımlarının teknik ve biçemleriyle yerel ve geleneksel teknik ve biçemleri sentezleyerek özgün biçemler ortaya koyan sanatçılar ve sanatçı grupları ortaya çıkmıştır.Yerel öğeleri evrensel bir teknikle ve biçem anlayışı ile sentezleyerek özgün bir resim dili oluşturan Fikret Otyam, resimlerinde Anadolu yaşamını, doğasını ve insanını ele alırken Anadolu halkının geleneklerini ve kültürünü de resimlerine aktarmıştır. Sanatçının resimlerine yansıyan halk sanatı örneklerini sanatına, öznel bir yorumdan ziyade nesnel ve belgeselci bir bakış açısı ile aktardığını söylemek yerinde olacaktır. Bu makalede, Fikret Otyam'ın halk hikâyelerine yer verdiği resimleri ele alınarak sanatçının biçemindeki yerel ve evrensel etkiler tespit edilmekte ve bu eserler üzerine çözümleme ve tartışmalar yapılmaktadır.

___

Dal, E., (1997). ''Bedri Rahmi Eyüboğlu'', Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, Cilt. I, YEM Yayıncılık, İstanbul.

Deniz, B., (2005). ''Anadolu-Türk Halı Sanatının Kaynakları'', Ege Üniversitesi Sanat Tarihi Dergisi, Sayı 14.

Erol, T., (1998). ''Ressamların Yurt Gezileri ve Sonuçları'', Yurt Gezileri ve Yurt Resimleri (1938-1943), der. Amelie Edgü, Milli Reasürans T.A.Ş.,İstanbul.

Giray, K., (2003). ''Resim Sanatımızda On'lar Grubu: Kaynakları, Düşünce Yapıları ve Biçem Çözümlemeleri'', RH+, Sayı 7.

Hançerlioğlu, O., (2000). İslam İnançları Sözlüğü, Remzi Kitabevi, İstanbul.

Oral, M., (2011). Toplumsal Belgeci Fotoğraf ve Fikret Otyam Örneği, Espas Sanat Kuram Yayınları, İstanbul

Otyam, F.,(1997). ''Filiz Otyam-Fikret Otyam Söyleşi'', Fikret Otyam: Gazeteci Ressam, Türkiye Halk Bankası Kültür Sanat Yayınları.

Öndin, N., (2003). Cumhuriyet'in Kültür Politikası ve Sanat 1923-1950, İnsancıl Yayınları, İstanbul.

Özsezgin, K., (1997). Cumhuriyetin 75. Yılında Türk Resmi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Özsezgin, K., (2003). ''On'lar: Bir Grup Dayanışması'', RH+, Sayı 7.

Seyidoğlu, B., (1998). ''Kültürel Bir Sembol: Yılan'', Folkloristik Prof. Dr. Dursun Yıldırım Armağanı, Ankara.

Tansuğ, S., (1991). Çağdaş Türk Sanatı, Remzi Kitabevi, İstanbul.

Uğurlu, S. B., (2008). "Çağdaş Türk Edebiyatında Şahmaran İmgesi: Arketipsel Bir Yaklaşım", 38. Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, 10-14 Eylül 2007, Ankara.

Uygur, H.K., (2008). Midyat Halk Kültürü Monografisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.

Yasa Yaman, Z., (1996). ''Yurt Gezileri ve Sergileri ya da Mektepten Memlekete Dönüş'', Toplumbilim, Sayı 4.