Bozüyük Kasım Paşa Camii Süsleme Programı

Günümüzde Bilecik’e bağlı bir sanayi kenti olan Bozüyük, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan milli mücadele yıllarına kadar önemli bir tarihi geçmişe sahiptir. Demiryolu hattının açılmasına kadar kara yolu güzergâhında bulunan ilçe, Osmanlının doğu seferlerine çıkarken konaklama noktası olarak kullandığı bir merkez konumundaydı. 16. yüzyılın ilk yarısında Kasım Paşa tarafından buraya yaptırılan külliye, günümüzdeki Bozüyük şehrinin varlık sebebi olmuştur. Külliyeden günümüze orijinalliğini koruyarak gelen tek yapı cami kısmıdır. Dışardan sade bir mimarisi olan caminin içinde zengin bir süsleme programı bulunmaktadır.  Bu makalede, caminin süslemeleri detaylı bir şekilde ele alınarak süslemelerle ilgili çizim ve fotoğraflara yer verilmiştir.

Bozüyük Kasım Pasha Mosque Ornamentation Program

Bozüyük, an industrial city attached to Bilecik today, has an important historical past from the foundation of the Ottoman Empire until the years of national struggle. The district, which was located on the highway route until the railway line was opened, was a center used by the Ottomans as a point of accommodation when traveling to the eastern expeditions. The mosque, which was built by Kasım Pasha in the first half of the 16th century, was the reason of the existence of Bozüyük city today. The only building that keeps its authenticity from the complex to the present day is the mosque. The mosque, which has a simple architecture from the outside, has a rich ornamentation program. In this article, the decorations of the mosque are handled in detail and drawings and photographs related to the decorations are given.

___

  • Akakuş, R.(1990). “İmam Cezeri ve Torunu Kasım Paşa”. Diyanet İşleri Dergisi (4) 3-31
  • Aslanapa, O.(1965). Anadolu’da Türk Çini ve Keramik Sanatı. İstanbul: Türk Kültürünü Araştıma Enstitüsü Yayınları
  • Çetin, M.C.(2018). Nefs-i Karadona Nam-ı Diğer Bozüyük. Bilecik: Tunç Yayıncılık
  • Denknalbant, A.(2001). “Kasım Paşa Külliyesi”. T.D.V. İslam Ansiklopedisi (24) 550-552
  • Gence, C.(1997). “Osmanlılardan Günümüze Alçı Vitray Sanatı”. Türkiye İş Bankası Kültür ve Sanat Dergisi (33) 42-44
  • Gündüz, H.(2019) Caminin kitabeleri MSGSÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Eski Yazı Programı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Gündüz tarafından okunmuştur, İstanbul: 10 Ocak
  • Özüdoğru, Ş., Ünügür, A.(1997). Bozüyük Kasım Paşa Camii. Eskişehir: Sakarya Gazetecilik ve Matbaacılık
  • Yetkin, Ş.(1972). Anadolu’da Türk Çini ve Seramik Sanatı’nın Gelişmesi. İstanbul: İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayını
  • Yılmaz, K.(2007). Bozüyük ve Kasım Paşa Camii. Eskişehir: Sakarya Gazetecilik ve Matbaacılık