Kimlik Siyasetleri ve Kimlik Mücadelelerinin CHP ve Sosyal Demokrasi İlişkisine Etkisi

Kimlik siyasetlerinin yükselişi solu ve sosyal demokrat hareketleri derinden etkilemektedir. Bu bağlamda, sosyal demokrasinin bundan nasıl etkilendiği ve bu yeni eğilime karşı nasıl bir tutum alacağı önemli bir tartışma konusudur. Türkiye siyasetinin temel merkez sol aktörü CHP’nin bu meseleye dair yaklaşımı ise bu çalışmanın ilgilendiği esas konudur. Merkez sol üzerine Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir ve Kocaeli illerinde CHP’lilerle derinlemesine mülakat yöntemiyle gerçekleştirilen görüşmeler kapsamında bu konuya dair önemli veriler elde edilmiştir. Beş ilde gerçekleştirilen mülakatlarda Kürtlük-Türklük ve bu bağlamda milliyetçilik, Alevilik-Sünnilik, İslamcılık ve bunların laiklikle ilintisi gibi konularda önemli gözlemler elde ettik. Çalışmamızda bu konudaki ilgili literatürün analizine ve bu analiz çerçevesinde gerçekleştirilen alan araştırmasının verilerinin değerlendirilmesine odaklanılacaktır.

The Impact of Identity Politics and Identity Struggles on the Relationship Between the RPP and the Social Democracy

The rise of identity politics directly influenced the left in the last few decades. Within this context, the questions “How social democracy is influenced by identity politics?” and “How its attitude towards them must be?” are the cornerstones of an important discussion topic. The major center-left political actor of Turkish politics, the RPP's approach to this issue is the main concern of this study. The in-depth interviews conducted with more than a hundred RPP members in the cities of Bursa, Erzurum, Gaziantep, İzmir and Kocaeli provided significant data. During the interviews, important observations have been made on the cleavages such as Turkishness-Kurdishness and Sunnism-Alevism as well as on the issues like nationalism, Islamism, and secularism.

___

  • Referans 1 Best, Steven ve Douglas Kellner (2011), Postmodern Teori: Eleştirel Soruşturmalar (İstanbul: Ayrıntı Yayınları) (Çev. Mehmet Küçük).