Çalışmada Akış Deneyimi Ölçeğinin (ÇADÖ) Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Bu araştırmanın amacı, 2008 yılında Bakker tarafından geliştirilen Çalışmada Akış Deneyimi Ölçeği (ÇADÖ) Türkçe formunun geçerlilik ve güvenirliğini test etmektir. Çalışmanın örneklemini, 135 akademisyen ve 117 öğretmen oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre ölçeğin iki boyutlu bir yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu boyutlardan orijinal ölçekte yer alan “çalışmaya kendini verme” boyutu bu çalışmada aynı sonucu vermiş; “çalışmadan keyif alma” ve “içsel çalışma motivasyonu” boyutları ise, orijinal ölçekten farklı olarak tek boyutta birleşmiştir. Birleşen iki boyuttan oluşan bu yeni boyut “çalışmada içsel keyif” olarak adlandırılmıştır.Sonuç olarak, ölçeğin bu haliyle farklı sektörlerde ve örneklemlerde çalışmada akış deneyimi yaşama hakkında çalışma yaşamına dair çıkarımlarda bulunabilmek için yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca, bu ölçeğin, gelecekte farklı araştırmalarda bağımlı ve bağımsız değişken olarak kullanılması önerilmektedir.

Turkish Adaptation of Flow at Work (Wolf) : Validity and Reliability Study

The aim of this article is to test the validity and reliability of the Turkish version of the Flow at Work Scale (WOLF- SCALE) in the working life developed and outlined by Bakker in 2008. The sample of the sutdy consists of 135 academics and 117 teachers. According to the results of the study, The scale has a twodimensional structure. The dimension of “Absorption” in the original scale gave the same result in this study. However, “Work Enjoyment” and “Intrinsic Work Motivation” dimensions are united in one dimension as different from the original scale. This new dimension consisting of combined two dimensions, is called “Intrinsic Enjoyment at Work”.As a result, it is considered that this scale will be useful for future studies making inferences about working life experience in different sectors and samples. Also, it is recommended that the Flow at Work Scale be used as dependent and independent variable in different research in the future

___

  • Referans 1 Adamus, Ewelina (2019), “Flow at Work: Factors Determining the Optimal Experience at Work”, http://nowystylgroup.com/files/catalogue/pl/raport_csr/Flow%20at%20work_en.pdf, 06.03.2019).