Reklamların eskimeyen Yüzü Muhteşem Annelik Anneler günü reklamları örneği
Feminist eleştirel teori, geçtiğimiz yüzyılda ağırlık kazanan feminist medya çalışmalarıdüzleminde, kadınlık durumunun medya kurumu ve medya metinlerindeki temsilkonularına yönelik çalışmalar gerçekleştirmektedir. Kuşkusuz bu çalışmalarda ve sözkonusu metinlerde, kadınlık durumunun annelik miti ile biçimlendiği toplumsal cinsiyetrolleri ve kalıp yargılarına yönelik vurgular da söz konusudur. Annelik durumunun,gündelik yaşamda kanıksanmış toplumsal cinsiyet pratikleriyle biçimlenmesi, bu pratiklereilişkin toplumsal kodların sembolik düzlemde yeniden üretimi ve anneliğin bir tüketimmetası olarak dolaşıma sokulması bağlamında anlam kazanmaktadır. Bu bakımdan,medya kurumu ve metinleri, annelik mitinin üretimi ve yeniden üretimi sürecinde elealınması gereken temel bir dinamik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada internetreklamlarında annelik mitinin söylemsel olarak nasıl kurulduğunu göstermek amacıylaanneler günü kampanyalarında anneliğin hangi vurgularla temsil edildiği ve toplumsalcinsiyet rollerinin nasıl meşrulaştırılarak yeniden üretildiği ele alınmaktadır.
Magnificent motherhood unaging face of advertisements the sample of mother s day advertisements
Over the past century, feminist media studies have become more important andmany studies have been done by the researchers of Feminist Critical Theory about therepresentation of female status in the media institutions and texts. In some of thesestudies, gender roles and stereotypes, in which women s status is shaped by the mythof motherhood , are highlighted. The formation of motherhood by the practices of thegender that is accustomed in everyday life makes sense in the context of reproductionof social codes relating to these practices on the symbolic plane and the introductioninto circulation of motherhood as a commodity of consumption. At this point, the mediainstitutions and texts emerge as basic dynamic which needs to be addressed in theprocess of production and reproduction of motherhood myth. For these reasons, this studydiscusses how gender roles are reproduced and legitimized, and how the representationof motherhood is emphasized in the Mother s Day campaign ads.
___
- ALANKUŞ, S. (2009) Yeni habercilik arayışları: hak odaklı habercilik, yurttaş gazeteciliği, barış gazeteciliği. ALANKUŞ, S. (der.) içinde. Gazeteciliğe başlarken okuldan haber odasına . İstanbul: IPS İletişim Vakfı Yayınları, s. 88-124.
- BAUDRILLARD, J. (1997) Tüketim toplumu. Çev: Hazal. Deliçaylı & Ferda Keskin. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- BERGER, A. A. (1991) Media analysis techniques: revised edition. The Sage CommText series, vol. 10, Sage.
- BHASIN, K. (2003) Toplumsal cinsiyet. Çev: Ayşe Coşkun. İstanbul: Kadınlarla Dayanışma Vakfı Yayınları.
- ÇELENK, S. (2010) Kadınların medyada temsili ve etik sorunlar. ÇAPLI, B., veTUNCEL, H. (der.) içinde. Televizyon haberciliğinde etik . Ankara: Fersa Matbaacılık, s. 229-236.
- DAĞTAŞ, B. (2003) Reklamı okumak . Ankara: Ütopya Yayınevi.
- DEMİRBİLEK, S. (2007) Cinsiyet ayrımcılığının sosyolojik açıdan incelenmesi. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, 44 (511), s. 12-27.
- DOĞANAY, Ü. ve KARA, İ. (2011) Tecavüzün münferit bir olay olarak çerçevelenmesi: yazılı basında Pippa Bacca haberleri. İletişim Araştırmaları Dergisi, 9 (1-2), s. 73-97.
- DÖKMEN, Z. (2004) Toplumsal cinsiyet: sosyal psikolojik açıklamalar . İstanbul: Sistem Yayıncılık.
- ECEVİT, Y. (1993) Aile kadın ve devlet ilişkilerinin değerlendirilmesinde klasik ve yeni yaklaşımlar. Kadın Araştırmaları Dergisi, Sayı:1, s. 9-34.
- ELDEN, M., ULUKÖK, Ö. ve YEYGEL, S. (2011) Şimdi reklamlar. İstanbul: İletişim Yayınları.
- FOUCAULT, M. (2005) Entelektüelin siyasi işlevi. Çev: Ferda Keskin, Osman Akınhay ve Işık Ergüden. İstanbul: Ayrıntı Yayınevi.
- GENCEL-BEK M. ve BİNARK M. (2000) Medya ve cinsiyetçilik. Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ve KADER Eğitim Kitapçığı. http://eski.bianet.org/2006/02/22/medya_ve_cinsiyetcilik_ kasaum.doc [Erişim Tarihi: 21 Ekim 2014]
- HALL, S. (1980). Encoding/decoding. HALL, S. vd. (der.) içinde. Culture, Media and Language: Working Papers in Cultural Studies 1972-79 . London: Hutchinson, s. 128-138.
- TİMİSİ, N. (1997) Medyada cinsiyetçilik . Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Ankara: TTK Basımevi.
- TOLUNGÜÇ, A. (1999) Turizmde tanıtma ve reklam . Ankara: Mediacat Yayınları.
- WILLIAMSON, J. (2001) Reklamların dili: reklamlarda anlam ve ideoloji. Çev: Ahmet Fethi. Ankara: Ütopya Yayınevi.
- WOOLF, V. (2012) Kendine ait bir oda. Çev: İlknur Özdemir. İstanbul: Kırmızı Kedi.
- VAN DIJK, T. A. (1985) News Analysis: case studies of ınternational and national news in the press . New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates Publication.
- VEFİKULUÇAY, D. vd. (2007) Kafkas Üniversitesi son sınıf öğrencilerinin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin bakış açıları. Hemşirelik Yüksek Okulu Dergisi, 14(2), s.26-38. http://hacettepehemsirelikdergisi.org/pdf/pdf_HHD_36.pdf [Erişim Tarihi: 13 Eylül 2014].