6458 SAYILI YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNUNA GÖRE YABANCILARIN VİZE ALMA ZORUNLULUĞU

Vize alma zorunluluğu, yabancılar için Türkiye’ye girişin şartlarından birisidir. Yeni yasalaşmış olan ve yakın zamanda yürürlüğe girecek olan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, yabancıların Türkiye’ye girişleri ve bu kapsamda vize alma zorunluluğuna ilişkin önemli sayıda hükümler içermektedir. Kanunun getirdiği hükümler, yabancıların vize alma zorunluluğuna ilişkin temel yasal çerçeveyi oluşturacaktır. Çalışmada, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile getirilen hükümler çerçevesinde, yabancıların vize alma zorunluluğu ve bununla bağlantılı hususlar incelenmekte, oluşacak yeni yasal düzen sistematik olarak açıklanmaya çalışılmaktadır.

Visa Requirement f or Foreigners According The Law Numbered 6458 of Foreigners and International Protection

Visa requirement is one of the legal conditions of the entry to Turkey, for foreigners. The Law numbered 6458 of Foreigners and International Protection which is recently adopted and will soon enter into force, contains numerous provisions related to the entry of foreigners to Turkey and visa requirement. These provisions will define the main legal framework of the visa requirement for foreigners. In this study, the visa requirement for foreigners and the related matters are examined according the provisions of the Law numbered 6458 of Foreigners and International Protection and it is aimed to explain systematically the new legal order to be formed.

___

  • Aybay, Rona: Amerikan, Đngiliz ve Türk Hukuk Sistemlerinde Yurt Dışına Çıkma ve Yurda Girme Özgürlüğü, Ankara 1975. Aybay, Rona/Dardağan Kibar, Esra: Yabancılar Hukuku, 3. Bası, Đstanbul 2010. Çelikel, Aysel/Öztekin Gelgel, Günseli: Yabancılar Hukuku, 19. Bası, Đstanbul 2013. Çiçekli, Bülent: Uluslararası Hukukta Mülteciler ve Sığınmacılar, Ankara 2009 (Mülteciler). Çiçekli, Bülent: Yabancılar Hukuku, 3. Bası, Ankara 2012 (Yabancılar). Dardağan, Esra Gül: Yabancılar Hukuku Açısından Sınırdışı Etme, Çoğaltılmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara 1993. Dardağan Kibar, Esra: “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısında ve Başlıca Avrupa Birliği Düzenlemelerinde Yabancıların Sınır Dışı Edilmelerine Đlişkin Kurallar: Bir Karşılaştırma Denemesi”, Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, Cilt: 11, No: 2, Yıl: 2012, s. 53-74. Doğan, Vahit: Türk Vatandaşlık Hukuku, 11. Bası, Ankara 2012. Ekşi, Nuray: Yabancılar Hukukuna Đlişkin Temel Konular, 4. Bası, Đstanbul 2012 (Temel Konular). Ekşi, Nuray: Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (Tasarısı), Đstanbul 2012 (Tasarı). Ekşi, Nuray/Çiçekli, Bülent: Yabancılar ve Mülteci Hukukuna Đlişkin Danıştay 10. Daire Kararları, Đstanbul 2012. Ergül, Ergin: Avrupa Đnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Hukukunda Sınır Dışı Etme, Geri Gönderme ve Geri Verme, Ankara 2012. Göğer, Erdoğan: Pasaport Hukuku, Ankara 1973 (Pasaport). Göğer, Erdoğan: Yabancılar Hukuku, 3. Bası, Ankara 1979 (Yabancılar). Güngör, Gülin: Tâbiiyet Hukuku, Ankara 2012. Mole, Nuala: Asylum and the European Convention on Human Rights, 4. Bası, Strazburg 2008. Özkan, Işıl: Göç, Đltica ve Sığınma Hukuku, Ankara 2013. Öztürk, Neva Övünç: “Uluslararası Hukuktaki Mülteci Tanımının Mülteci Kavramı ve Tanımının Oluşum Süreci Açısından Değerlendirilmesi”, Tuğrul Arat’a Armağan, Ankara 2012, s. 919-950. Taneri, Gökhan: Uluslararası Hukukta Mülteci ve Sığınmacıların Geri Gönderilmemesi (Non-Refoulement) Đlkesi, Ankara 2012. Tekinalp, Gülören: Yabancılar Hukuku, 8. Bası, Đstanbul 2003.