Özel Yetenekli ve Zihin Yetersizliği Olan Ressam Muhammed Yalçın’a Yönelik Bir Araştırma

Öz Bu araştırma; %70 çalışma gücü kaybı bulunan, 35-40 aralığında zeka bölümü (inteligence quotient-IQ) seviyesine sahip ve görsel sanatlar alanında özel yetenekli olan Muhammed Yalçın’ın resimlerini plastik değerler (tasarım ilke ve elemanları) açısından, sosyal gelişimine etkisi bakımından ve Bloom Taksonomisi’nden faydalanılarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kapsamında, örnek olay (vaka) araştırması kullanılmıştır. Gecekondu evini bir sanat eserine dönüştüren Muhammed Yalçın’ın kâğıt, tuval, zemin ve duvar resimlerinden örnekler toplanmıştır. Vasisiyle yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşme yapılmıştır. Muhammed’in ürettiği görsellerin iletişim becerisine ve sosyal yaşantısına katkısı olup olmadığı incelenmiştir. Üretilen resimler, plastik değerler bakımından ve Bloom Taksonomisi’nden faydalanılarak betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmada, Yalçın’ın çalışmalarının estetik değerlere ve özgün niteliklere sahip olduğu, özetle sanatsal nitelikler taşıdığı, ifade ve iletişim aracı olarak kullandığı bu çalışmaların, sosyal gelişimine ve psikolojik rahatlamasına katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Resimleri, Bloom Taksonomisi’ne göre incelendiğinde ise; bilişsel düzeyde ‘sentez’, duyuşsal düzeyde ‘örgütleme’ ve psikomotor düzeyde ‘yaratma’ basamaklarına uygun çalışmalar ortaya koyabildiği sonucuna ulaşılmıştır. 

___

  • Yüksel, A., Mil, B., & Bilim, Y. (2007). Nitel Araştırma: Neden, nasıl, niçin? [Qualitative Research: Why, how, why?]. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Türkiye İstatistik Kurumu. (2002). Engelli İstatistikleri. Retrieved from: http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1017
  • T.C. Resmi Gazete. (2005). Engelliler Hakkında Kanun. Retrieved from: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/07/20050707-2.html
  • Salderay, B. (2010). Engelli bireylerin yapmış olduğu görsel sanatlar çalışmalarının engelli birey aileleri ve engelli bireylerle çalışan eğitimciler tarafından değerlendirilmesi. [Evaluation of visual art works which made by handicapped persons by their families and educational staff]. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(1), 219 -229.
  • Punch, K. F. (2005). Introduction to social research: Quantitative approaches. London: Sage.
  • Özgür, İ. (2013). Engelli çocuklar ve eğitimi: Özel eğitim [Children with disabilities and their education: Special education] (4. Baskı). Adana: Karahan Kitabevi.
  • Özçelik, D, A. (2010). Yeni öğretim programlarına göre okullarda ölçme ve değerlendirme öğretmen el kitabı [Measurement and evaluation in schools according to new teaching programs a handbook for teachers] (1. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Özbay, Y. (2013). Üstün yetenekli çocuklar ve aileleri [Gifted children and their families]. Ankara: Hangar Marka İletişimi ve Reklam Hizmetleri.
  • Metin, N., & Işıtan, S. (2011). Zihinsel engelli çocuklar ve eğitimleri [Mentally disabled children and their education]. N. Baykoç (Ed.), Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitim. [Children with special needs and special education] içinde (ss. 159-182). Ankara: Erdem Matbaası.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2011). Çocuk gelişimi ve eğitimi modülü. Retrieved from: http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/
  • Miles, M, B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded Sourcebook (2nd ed). Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Ersoy, A., & Yalçınoğlu, P. (2014) Nitel araştırmaya giriş [Introduction to qualitative research] (4. baskı). (P. Yaçınoğlu & A. Ersoy, Çev.). Ankara: Anı Yayıncılık. (Orijinal kitabın yayın tarihi 1992)
  • Erkuş, A. (2013). Davranış bilimleri için bilimsel araştırma süreci [Scientific research process for behavioral sciences]. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Doğan, N. (2015). Davranışların ölçülmesi [Measurement in behaviours]. H. Atılgan (Ed.), Eğitimde ölçme ve değerlendirme [Measurement and evaluation in education] içinde (ss. 81-118). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Çetin, Z., & Yaban, H. (2011). Özel gereksinimi olan çocuklar için görsel sanatlar eğitimi [Visual arts education for children with special needs]. N. Baykoç (Ed.), Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitim [Children with special needs and special education] içinde (ss. 405-424). Ankara: Erdem Matbaası.
  • Arıcı, B. (2006). Resim, psikoloji ve çocuğun dünyasında resim [Painting, psychology, and painting in child mind]. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, 10, 15-22.