STRATEJİK İLETİŞİM ARACI OLARAK MÜZELERDE INSTAGRAM KULLANIM ANALİZİ: TROYA MÜZESİ ÖRNEĞİ

Çevrimiçi Sosyal medya platformlarının sürekli geliştiği ve çeşitlendiği günümüzde bu platformlar tüm kurum ve kuruluşların en önemli stratejik iletişim araçları haline dönüşmeye namzettir. Sosyal medya hesapları hem kar amacı güden hem de kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların mevcut ve potansiyel hedef kitlelerine en kestirme yoldan ulaşabildikleri önemli bir iletişim mecrası durumundadır. Özellikle kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar için bu hesapların açılması ve yönetilmesinin ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilme imkanı dolayısıyla sosyal medya platformları onlar için önemli iletişim araçlarından biri olmaktadır. Kar amacı gütmeyen kurumlardan biri olan müzeler arasında da mevcut ve / veya potansiyel hedef kitlelerine ulaşmak için sosyal medya platformlarının kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu araştırmanın amacı, müzelerin sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’ı nasıl etkili bir iletişim aracı olarak kullanabileceklerine Troya Müzesi örneği ile dikkat çekerek müzeler tarafından Instagram kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktır. Müzelerinin Instagram kullanımı konusunda sınırlı araştırma bulunmaktadır. Bu bakımdan bu araştırmanın Instagram’ın bir iletişim aracı olarak müzelerdeki kullanımına ilişkin alan yazındaki boşluğu doldurmaya katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma kapsamında öncelikle Troya Müzesi’nin instagram hesabı içerik analizi yöntemi ile incelenmiş, 22 Kasım 2018 - 08 Mart 2022 tarihleri arasında en çok görüntülenen ilk on gönderi detaylı olarak analiz edilmiştir. Daha sonra müzenin instagram hesabı ücretsiz bir sosyal medya ölçümleme sitesine eklendikten sonra elde edilen veriler, yerli ve yabancı benchmark müzeleri ile karşılaştırma hesaplamalarında kullanılmıştır. Ayrıca müze müdürüne müzenin instagram hesabının yönetimine ilişkin görüşme soruları yollanmış ve alınan yanıtlar ile çalışma zenginleştirilmiştir. Bu çalışma için yapılan analizlere, karşılaştırmalara ve görüşmeye göre Troya Müzesi’nin mevcut ve potansiyel hedef kitlesine erişebileceği bir iletişim aracı olarak Instagram’ı etkili bir biçimde kullandığı sonucuna varılmıştır.

ANALYSIS OF USING INSTAGRAM IN MUSEUMS AS A STRATEGIC COMMUNICATION TOOL: THE EXAMPLE OF THE TROYA MUSEUM

Today, where online social media platforms are constantly developing and diversifying, these platforms are ready to become the most important strategic communication tools of all institutions and organizations. Social media accounts are an important communication channel where both profit-oriented and non-profit institutions and organizations can reach their current and potential target audiences in the shortest way. Especially for non-profit institutions and organizations, social media platforms are one of the important communication tools for them due to the possibility of opening and managing these accounts free of charge. Among non-profit institutions, the use of social media platforms is becoming widespread in order to reach their current and / or potential target audiences. The aim of this research is to contribute to the widespread use of Instagram by museums by drawing attention to how museums can use Instagram, one of the social media platforms, as an effective communication tool, with the example of the Museum of Troy. There is limited research on the use of Instagram by museums. In this respect, it is thought that this research will contribute to filling the gap in the literature regarding the use of Instagram as a communication tool in museums. Within the scope of the study, first of all, the Instagram account of the Troy Museum was examined by content analysis method, and the top ten most viewed posts between 22 November 2018 - 08 March 2022 were analyzed in detail. Then, after the museum's instagram account was added to a free social media measurement site, the data obtained were used in comparison calculations with domestic and foreign benchmark museums. In addition, interview questions about the management of the museum's instagram account were sent to the museum director and the study was enriched with the answers received. According to the analyzes, comparisons and interviews made for this study, it was concluded that the Museum of Troy effectively uses Instagram as a communication tool to reach its current and potential target audience.

___

  • Abrak, E. (2018). Spor Müzelerinin Dijital Halkla İlişkiler Çalışmalarına Yönelik Bir İnceleme: Beşiktaş JK Müzesi Örneği. Online Academic Journal of Information Technology, 35, 63-80.
  • Agostino, D., Arnaboldi, M. and Lampis, A. (2020). Italian state museums during the Covid-19 crisis: From onsite closure to online openness. Museum Management and Curatorship, 35 (4), 362-372.
  • Akça, S. (2020). Teknoloji ve Bilgi Çağında Müzeler: Genel Bakış, Türk Kütüphaneciliği Dergisi, 34 (2), 263-274.
  • Altunbaş, A. ve Özdemir Ç. (2012). Çağdaş Müzecilik Anlayışı ve Ülkemizde Müzeler, T.C Kültür Ve Turizm Bakanlığı, Ankara.
  • Amanatidis, D., Mylona, I., Mamalis, S. and Kamenidou, I. (2020). Social media for cultural communication: A critical investigation of museums’ Instagram practices. Journal of Tourism, Heritage & Services Marketing, 6 (2), 38-44.
  • Araújo, C.S., Corrêa, L.P.D., da Silva, A.P.C., Prates, R.O. and Meira, W. (2014). It is not just a picture: revealing some user practices in Instagram. In Proceedings of Web Congress (LAWEB), 9th Latin American. Ouro Preto: IEEE, 19-23.
  • Arık, M. (2015). Türk Müzeciliğin Tarihsel Gelişimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Ayaokur, A. (2014). Müzelerde Bilgi Yönetimi: Sadberk Hanım Müzesi Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Balcı, A. (2009). Sosyal Bilimlerde Araştırma. Ankara: Pegem A.
  • Boztepe Taşkıran, H. (2021). Kültür ve sanat iletişimi bağlamında müzelerin sosyal medyaya adaptasyonu: Devlet ve özel müze kullanımlarını karşılaştırmaya yönelik bir araştırma. İNİF E- Dergi, 6 (1), 11-31.
  • Brown Jarreau, P., Dahmen, N.S., & Jones, E. (2019). Instagram and the science museum: a missed opportunity for public engagement. Journal of Science Communication, 18(2), 1-22.
  • Budge, K., & Burness, A. (2018). Museum objects and Instagram: Agency and communication in digital engagement. Continuum, 322 (2), 137-150.
  • Budge, K. (2017). Objects in focus: Museum visitors and Instagram. Curator: The Museum Journal, 60 (1), 67- 85.
  • Budge, Κ. and Burness, Α. (2017): Museum objects and Instagram: agency and communication in digital engagement, Journal of Media and Cultural Studies, 32(2), 137-150.
  • Caerols-Mateo, R., Viñarás-Abad, M., & Gonzálvez-Valles, J. E. (2017). Social networking sites and museums: Analysis of the Twitter campaigns for International Museum Day and Night of Museums. Revista Latina de Comunicación Social, 72, 220-234.
  • Capriotti, P. vd., (2016). Testing The Level Of Interactivity Of Institutionaş Websites: From Museums 1.0 To 2.0. International Journal of Information Management, 36, 97-104.
  • Carah, N. and Shaul, M. (2016). Brands and Instagram: Point, tap, swipe, glance. Mobile Media and Communication, 4 (1), 69-84.
  • Cengiz, E. (2006). Müze Pazarlaması: Pazarlama Karması Elemanlarının Müzelere Uyarlanması. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(1), 87-108.
  • Cesur, A. B. (2019). Dijital Halkla İlişkiler Aracı Olarak Web Sitelerinin Kullanımı: Türkiye’deki Şirketler Üzerine Bir İnceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi, Uşak.
  • Chung, T.L., Sara Marcketti, S. and Fiore, A.M. (2014). Use of social networking services for marketing art museums. Museum Management and Curatorship, 29 (2), 188-205.
  • Corona, L. (2021). Museums and Communication: The Case of the Louvre Museum at the Covid-19 Age. Humanities and Social Science Research, 4 (1), 15-26.
  • Çalışkan, C. (2016). Sergileme Tasarımının Gelişimi ve Müze ile Sanat Galerilerinin Karşılaştırılması. Yıldız Journal Of Art And Design, 1, 26-42.
  • Dearolph, A. (2014). Vlogging the Museum: YouTube as a Tool for Audience Engagement. Ann Arbor: University of Washington.
  • Durmaz, D. (2020). Günümüzde İnteraktif Müzecilik Anlayışı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Batman üniversitesi, Batman.
  • Digital (2021). Top social and vdeo streaming apps by time spent. We are social and Hootsuite Digital Report, 8 Mart 2022 tarihinde https://datareportal.com/reports/digital-2021-global-overview-report adresinden erişildi.
  • Fletcher, A. and Lee, M.J. (2012). Current social media uses and evaluations in American museums. Museum Management and Curatorship, 27(5), 505–521.
  • French, Y. ve S. Runyard (2011). Marketing and Public Relations for Museums, Galleries, Cultural and Heritage Attractions. UK: Routledge.
  • Hochman, N. and Manovich, L. (2013). Zooming into an Instagram City: Reading the local through social media. First Monday, 18(7).
  • Hood, M.G. (1983). Staying Away: Why People Choose not to Visit Museums. Museums News, 61, 7-50.
  • Hu, Y., Manikonda, L. and Kambhampati, S. (2014). What we Instagram: A first analysis of Instagram photo content and user types. Proceedings of the Eighth International AAAI Conference on Weblogs and Social Media, Ann Arbor, 1(4), 595-598.
  • Irmak, E. (2013). Müzelerin Araştırma İşlevi ve Müzelerde Araştırma Faaliyetleri Yönetimi Üzerine Bir Değerlendirme. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
  • Kanoura, A. (2021). The Development of Communication, Social Media and Museums of Thessaloniki, (unpublished thesis), International Hellenic University, Greece.
  • Karadeniz, C. (2017). Müze ve Toplum: Müzeyle Topluma Ulaşmak. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6(8), 19-37.
  • Keş, Y. ve Başer Akyürek, A. (2018). Teknoloji İle Büyüyen Yeni Nesil İçin İnteraktif Müzeler. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Dergisi, 4(2), 95-110.
  • Kidd, J. (2011). Enacting Engagement Online: Framing social media use for the museum. Information, Technology and People, 24 (1), 64-77.
  • Koçak, A. ve Arun, Ö. (2006). İçerik Analizi Çalışmalarında Örneklem Sorunu. Selçuk İletişim Dergisi, 4(3), 21-28.
  • Korkmaz, H., Savaşçı, U. ve Aydın, B. (2019). Müze Tanıtım Faaliyetleri ve Ziyaretçi Deneyiminin Değerlendirilmesi: Troya Müzesi Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(4), 3156-3173.
  • Kotler, N. and Kotler, P. (2000), Can Museums be All Things to All People? Missions, Goals, and Marketing’s Role. Museum Management and Curatorship, 18(3), 271-287.
  • Lazaridou, K., Vrana, V. and Paschaloudis, D. (2017). Museums + Instagram. In: Katsoni V., Upadhya A., Stratigea A. (eds) Tourism, Culture and Heritage in a Smart Economy. Proceedings in Business and Economics, Cham: Springer.
  • Lazzeretti, L., Sartori, A. and Innocenti, N. (2015). Museums and social media: The case of the museum of natural history of Florence. International Review on Public and Nonprofit Marketing, 12, 267-283.
  • Lotina, L. and Lepik, K. (2015). Exploring engagement repertoires in social media: The museum perspective. Journal of Ethnology and Folkloristics, 9(1), 123-142.
  • Maccario, K. N. (2002). Müzelerin Eğitim Ortamı Olarak Kullanımı. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 275-285. Miranda, C. A. (2013, May 13). Why can’t we take pictures in art museums? ARTnews. http://www.artnews.com/2013/05/13/ photography-in-art-museums [Accessed on March 8].
  • Okan, B. (2015). Günümüzde Müzecilik Anlayışı. Anadolu Üniversitesi, Sanat & Tasarım Dergisi, 5 (2), 187-198.
  • Onur, B. (2012). Çağdaş Müze Eğitim ve Gelişim: Müze psikolojisine giriş, Ankara: İmge.
  • Özel, N. (2016). Müzelerde Bilginin Düzenlenmesi Ve Erişime Sunulması: Ankara'daki Müzelere Yönelik Bir Araştırma. DTCF Dergisi, 56(1), 177-209.
  • Özkan, H.N. (2010). Müzelerde Pazarlama ve İstanbul Müzelerinin İnteraktif Pazarlama Uygulamaları, Marmara Üniversitesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Russo, A., & Peacock, D. (2009). Great expectations: Sustaining participation in social media spaces. In Museums and the Web 2009 (pp. 23-36), Indianapolis, Indiana, USA, April 15-18.
  • Sade, Ö. (2020). Özel Müzelerde Dijital Halkla İlişkiler Araçlarının Kullanımına Yönelik Bir Araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Aydın üniversitesi, İstanbul.
  • Shaw, W.M.K. (2020). Osmanlı Müzeciliği. Çev. E. Soğancılar, İstanbul: İletişim.
  • Sheldon, P. and Bryant, K. (2016). Instagram: Motives for its use and relationship to narcissism and contextual age. Computers in Human Behavior, 58, 89-97.
  • Statista (2021). Most used social media 2021 https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users [Accessed on 8 March].
  • Stylianou-Lambert, T. (2017). Photographing in the art museum: Visitor attitudes and motivations. Visitor Studies, 20 (2), 114-137.
  • Suess, A. (2018). Instagram and Art Gallery Visitors: Aesthetic experience, space, sharing and implications for educators. Australian Art Education, 39 (1), 107- 122.
  • Uralman, N.H.(2012). Müze halkla ilişkileri aracılığıyla kentlilik bilinci oluşturma: Çanakkale’deki müzelerin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Ulus, H. (2021). A review of museums in the context of communication and marketing. Journal of International Museum Education, 3(1), 20-39.
  • Weilenmann, A., Hillman, T. and Jungselius, B. (2013). Instagram at the museum: communicating the museum experience through social photo sharing. Proceedings of the SIGCHI Conference on human factors in computing systems, Paris, France.
  • Yıldırım, A. (2012). Müzecilik Faaliyetlerinde Bilgi Teknolojilerinin Kullanılması: Topkapı Sarayı Müzesi Örneği ve Dünya Müzelerindeki Uygulamalar. Uzmanlık Tezi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara.
  • Zappavigna, M. (2016). Social Media Photography: Construing Subjectivity in Instagram Images. Visual Communication, 15(3), 1-22.
  • Zingone, M. (2019). Instagram as Digital Communication Tool for the Museums: a Reflection on Prospectives and Opportunities through the Analysis of the Profiles of Louvre Museum and Metropolitan Museum of New York. European Journal of Social Science Education and Research, 6(3), 53–63.
  • Zülfikar, A.B. ve Ediz, Ö. (2020). Değişen Müze ve Müzecilikte Sergilemenin Teknoloji Boyutunun İncelenmesi: Bursa Panorama Müzesi Örneği. Lycus Dergisi, 2, 67-100.