Otomatik Yönlendirmeli Araç (AGV) Rotalama İçin En Yakın Yaklaşım Yöntemi İle VBA Uygulaması

Öz: En Yakın Yaklaşım Yöntemi gezgin satıcı problemlerinin çözümü için kullanılan çözüm yöntemlerinden biridir. Problemin optimal çözümü yerine optimale yakın çözümler bulmak için birçok farklı strateji ile birçok farklı algoritma geliştirilmiştir. Bu algoritmalardan birisi de yapılan bu çalışmada kullanılan En Yakın Yaklaşım Yöntemidir. En Yakın Yaklaşım Yöntemi gezgin satıcı problemleri için optimale yakın bir çözüm verir. Gezgin satıcı problemlerinde kullanılan bu yöntem optimal çözümü garanti etmemekle birlikte optimale yakın bir çözüm vermektedir. Düğüm sayısının fazla olduğu NP hard (problemin zorluğu üstel olarak artan) tipi problemlerde optimal çözüme yakın bir sonuca pratik ve hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan yöntemlerden biridir. Yapılan bu çalışmada gezgin satıcı problemleri için En Yakın Yaklaşım Yöntemi ile çözümüne ilişkin MS Excel altında Visual Basic Application kullanılarak bir program geliştirilmiştir. Programın öncelikle algoritması yazılmış ardından akış çizgesi oluşturulmuştur. Geliştirilen program ile örnek uygulama çalıştırılmıştır. Yapılan bu program oldukça yaygın kullanılan MS Excel altında Visual Basic Application ile yazıldığından birçok alanda pratik bir şekilde kullanılabilir. Geliştirilen uygulama sayesinde Gezgin Satıcı Problemleri için en kısa sürede gezi planının oluşturulması kolaylıkla ulaşılabilen MS Excel ile sağlanabilecektir.

VBA Application VIA The Nearest Approach Method For Routıng Automatic Guided Vehicle

___

  • Eilers, Kevin, Rossmann, Juergen, (2014), Modeling An Agv Based Facility Logistics System To Measure And Visualize Performance Availability In A VR Envıironment, Proceedings Of The 2014 Winter Simulation Conference, Savannah.
  • Eren Şenaras A., Sezen H. K. (2016). “AGV Niteliklerinin İmalat Sistemlerine Etkisinin Benzetim İle İncelenmesi”, Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt/Vol. XXXV, Sayı/No. 1, 2016, pp. 103-117.
  • Eren Şenaras A., İnanç Ş. (2018). “Dinamik Programlama İle Agv Hattı İçin VBA Uygulaması”, Journal Of Life Economics, Cilt:5, Sayı:4 E-ISSN: 2148-4139
  • İnanç Ş., Eren Şenaras, A. (2019). AGV Routing via Ant Colony Optimization Using C#. Optimization Using Evolutionary Algorithms and Metaheuristics: Applications in Engineering, Taylor & Francis CRC Press, 23.
  • Hasan, H. S., Abidin, M. S. Z., & MFMS, M. M. (2019). Automated guided vehicle routing: Static, dynamic and free range. Int J Eng Adv Technol, 8(5C), 1-7.
  • Karaebber, H.W., Rehg, J.A., (2001), Computer Integrated Manufacturing, Prentice Hall, New Jersey. Karayel S. D., Atmaca H.E.; Yalçın C. Erol B., (2018). “VIKOR ve MOORA Yöntemleri İle Malzeme Taşıma Sistemi Seçimi”, Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, (18. EYİ Özel Sayısı): 695-708 ISSN 1307-9832.
  • Öztürk A.(2009), Yöneylem Araştırması, Ekin Yayınevi, Bursa.
  • Pegden, C.D., (1990), Introduction to Simulation Using Siman, McGrawHill Inc., Highstown, New Jersey.
  • Sun, S., Li, J., Xu, Q., Shu, M., Shen, X., Jin, J., ... & Li, G. (2020, January). Waste Smoke Recovery Based on Time Window Path Optimization of Multi-AGV System. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 428, No. 1, p. 012018). IOP Publishing.
  • Xing, L., Liu, Y., Li, H., Wu, C. C., Lin, W. C., & Chen, X. (2020). A Novel Tabu Search Algorithm for Multi-AGV Routing Problem. Mathematics, 8(2), 279.
  • Vavríka Vladimír, Gregora Milan, Grznár Patrik (2017). “Computer Simulation As A Tool For The Optimization Of Logistics Using Automated Guided Vehicles”, Procedia Engineering 192 ( 2017 ) 923 – 928.
  • Yiğit, F , Güner, E . (2003). “Otomatik Yönlendirmeli Araç (Oya) Sistemleri Ve Depo Bakımında Rotalama Problemi”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi , 9 (2) , 269-277 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/pajes/issue/20530/218697?publisher=pamukkale