Avrupa Birliği Hukukunda Serbest Dolaşım Hükümleri Yönünden “Tamamen Ülke İçi İlişki” İçinde Kalmama Hususu ve Birlik Vatandaşlığının Bu Hususa Etkileri

Kurucu antlaşma, orijinal olarak iç pazar tesisine yönelik serbest dolaşım hükümleri getirirken; 1993 yılından bu yana Birlik vatandaşlığı ve bu statüye bağlı serbest dolaşım hükmüne de yer vermektedir. Bu bakımdan, serbest dolaşım ortak paydasında buluşan bu hükümler, diğerlerinin yanında, “tamamen ülke içi ilişki” içinde kalmama hususu yönünden birbirilerini etkilemektedir. Bu çalışma, buradaki etkileşimi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışmaya göre “tamamen ülke içi ilişki” içinde kalmama hususu, Birlik vatandaşlığından sonra da varlığını muhafaza ederken; Birlik vatandaşlığı ile giderek esnetilmekte ve Birlik vatandaşlığı, bu hususun gözden geçirilmesine yönelik güçlü bir argüman vazifesi görmektedir.

Founding Treaties introduce originally free movement provisions designed for the establishment of an internal market. Besides, since 1993 Founding Treaties contain also provisions for Union citizenship and the right to free movement of Union citizens. In this regard, these provisions which meet at the common ground of free movement affect each other, inter alia, concerning the subject of not to be in a “wholly internal situation”. This paper aims to present this interaction. According to this paper, while the subject of not to be in a “wholly internal situation” maintains its existence even after the introduction of Union citizenship, it has been gradually stretched with the Union citizenship and furthermore, Union citizenship serves as a strong argument in favor of a revision of this subject.