Asemptomatik vertebral patoloji ve nöroaksiyal blok güvenliği (Olgu sunumu)

Tanısı konmamış asemptomatik vertebral patolojiler, epidural ve spinal anestezi esnasında ve sonrasında semptomatik hale gelebilir ve gelişen komplikasyon anestezi ile ilişkilendirilebilir. Jinekolojik bir operasyon geçirecek 25 yaşındaki bayan hasta preanestezik vizit için başvurdu. Operasyon için genel anestezi istemeyen olguya epidural anestezi önerildi. Preanestezik vizitte, birkaç ay önce bir yüksekten düşme öyküsü dışında bir soruna rastlanmadı. Epidural anestezinin riskleri anlatılırken asemptomatik vertebral patolojilerden kaynaklanabilecek potansiyel riskler konusunda bilgilendirildiğinde, hastanın isteğiyle lumbosakral manyetik rezonans görüntüleme yapıldı. Görüntüleme ile L4_5 seviyesinde ileri derecede ekstrude disk hernisi tanısı konuldu. Beyin cerrahisinin önerisiyle acil diskektomi operasyonuna alındı. Bu olgu, nöroaksiyal anestezi için aydınlatılmış onam alınırken, tanısı konmamış asemptomatik vertebral patolojilerin de göz önünde bulundurulmasının medikolegal açıdan önemini vurgulamaktadır.

Asymptomatic vertebral abnormalities and the safety of neuroaxial blocks (Case report)

Undiagnosed asymptomatic vertebral pathologies may be revealed during or following neuroaxial blocks, and anesthesiologist may be held responsible with this. A 25-year-old woman scheduled for an elective gynecological surgery applied for preanesthetic visit. There was no past neurological history except a fall several months before. While informing her about the risks of the epidural anesthesia, we mentioned the potential complication due to an undiagnosed asymptomatic vertebral abnormality. Therefore, she requested that a magnetic resonance imaging of her lumbosacral spine be done. The magnetic resonance imaging revealed a large extruded disc herniation at the level of L4-L5, An emergency herniectomy was recommended by the neurosurgery department, and a surgical decompression with laminectomy was performed. This case highlights the medico-legal importance of taking undiagnosed asymptomatic vertebral pathologies into consideration.

___

  • 1. Liu YC, Wu RS, Wong CS. Unexpected complication of attempted epidural anaesthesia: cauda equina syndrome. Anaesth Intensive Care 2003; 31: 461-4.
  • 2. Munnur U, Suresh MS. Backache, headache, and neurologic deficit after regional anesthesia. Anesthesiol Clin North America 2003; 21: 71-86.
  • 3. Weinberg L, Harvey WR, Marshall RJ. Post-operative paraplegia following spinal cord infarction. Acta Anaesthesiol Scand 2002; 46: 469-72.
  • 4. Kane RE. Neurologic deficits following epidural or spinal anesthesia. Anesth Analg 1981; 60: 150-61.
  • 5. Bromage PR. Neurological complications of subarachnoid and epidural anaesthesia. Acta Anaesthesiol Scand 1997; 41: 439-44.
  • 6. Matsuura JA, Makhoul RG, Posner MP, Smith J, Litwack RS. Intradural herniation of a thoracic disc causing paraplegia coincident with epidural anesthesia. Anesth Analg 1997; 84: 922-3.
  • 7. de Souza Neto EP, Andreo R, Kopp C, Long DM, Marechal JM, Bouletreau P. Paraplegia after cystectomy and epidural anesthesia. Anesthesiology 2000; 92: 632-3.
  • 8. Paajanen H, Erkintalo M, Kuusela T, Dahlstrom S, Kormano M. Magnetic resonance study of disc degeneration in young low-back pain patients. Spine 1989; 14: 982-5.
  • 9. Shapiro S. Medical realities of cauda equina syndrome secondary to lumbar disc herniation. Spine 2000; 25: 348-51.
Anestezi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0578
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1993
  • Yayıncı: Betül Kartal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Asemptomatik vertebral patoloji ve nöroaksiyal blok güvenliği (Olgu sunumu)

Mehmet CESUR, Hacı Ahmet ALICI

Spinal iğne yerleştirme ağrısının önlenmesinde EMLA ile lidokain ve lidokain+sodyum bikarbonat uygulamalarının karşılaştırılması

Ebru KELSAKA, Fuat GÜLDOĞUŞ, Binnur SARIHASAN, Şebnem TEPE

Deneysel şok modelleri

Alper B. İSKİT

Endotrakeal entübasyon komplikasyonu: Laringeal granülom (Olgu sunumu)

MESUT ŞENER, İsmail YILMAZ, Cüneyt YILMAZER, Aslı DÖNMEZ, Levent ÖZLÜOĞLU, Gülnaz ARSLAN

Monitorize anestezi bakımında propofol ve deksmedetomidinin hemodinamik ve bispektral indeks değerleri açısından karşılaştırılması

Canan BALCI, H. Selim KARABEKİR, İLHAMİ KURU, Gökhan MARALCAN, Banu TAYLAN

Spinal anestezideki hipotansiyonun önlenmesinde, farklı zaman ve kombinasyonlarda uygulanan ringer laktat ve HES solüsyonlarının etkileri

Şaziye ŞAHİN, Filiz SARI, Alpaslan APAN, Hülya BAŞAR

Lomber epidural anestezide %0.75 ropivakainin epidural veya intravenöz tramadol ile kombinasyonunun etkinliği

Seval İZDEŞ, Elvin KESİMCİ, Saliha CAN, Orhan KANBAK

Septik şok ve akut böbrek yetmezliği tedavisinde eş zamanlı devamlı veno-venöz hemodiyafiltrasyon ve aktive protein C kullanımı (olgu sunumu)

Müslüm ÇİÇEK, ENDER GEDİK, Zafer DOĞAN, Nurçin GÜLHAŞ, M. Özcan ERSOY

Farklı dozlarda deksmedetomidinin laringoskopi ve endotrakeal entübasyona karşı oluşan hemodinamik yanıta, peroperatuvar anestezik gereksinimine ve derlenmeye etkilerinin karşılaştırılması

Ayşegül KORDAN, DUDU BERRİN GÜNAYDIN

Hasta kontrollü analjezide epidural bupivakain, bupivakain-fentanil ve bupivakain-ketaminin etkilerinin karşılaştırılması

Geraslan Selcen TEKİN, İsmet TOPÇU, Arzu KEFİ, Tuna ERİNÇLER