ÜRETİM İŞLETMELERİNDE İŞLETME BÜTÇELERİ VE BÜTÇESEL KONTROL

Öz Planlama, işletmenin temel amaçlarının belirlenmesi ile başlar. İşletmenin temel amaçları, planlama sürecinin bir parçasını oluşturur. Temel amaçlar, üst düzey işletme yönetimince işletmenin içinde bulunduğu koşullar, sahip olduğu olanaklar ve beceriler gözönünde bulundurularak belirlenir. İşletme yönetimi bu geniş ve uzun dönemli amaçlara ulaşınada araç olarak; üretim faktörlerini, üretim kapasitesini ve pazarlama kanallarını sağlar. Öte yandan yönetim muhasebecileri; fiyat, maliyet, üretim hacmi ve karetkenleri arasındaki ilişkilerin anlaşılması için gerekli çabayı gösterirler. Yönetim muhasebecileri işletme yöneticilerine ayrıca; giderleri, gelirleri ve kardaki değişmeleri tahmin etmede yardımcı olan bilgileri de sağlarlar. Bu bilgiler, işletme yöneticilerinin daha tutarlı karar almalarına olanak sağlar. İşte bu çalışmamızda yönetim muhasebecilerinin. işletme bütçelerinin hazırlanmasında gereksinim duyulan verileri nasıl ve nereden sağlayacakları ve ayrıca işletme bütçelerine dayanarak işletme yöneticilerince işletmenin çeşitli bölüm faaliyetlerinin nasıl kontrol edileceği kısaca incelenecektir.
Anahtar Kelimeler:

işletme bütçeleri

___

  • ANTHONY H. Robert - WELSCH A. Glenn: Fundamentals of Management Accounting, (Homewood, Illinois: Richard D. Irwin Inc, 1974)
  • WELSCH A. Glenn: Butgetlng Proflt Planing and Control (Englewood Cliffs: New Jersey: Prentice Hall Inc., 1971).
  • CASHIN A. James - POLIMENI S. Ralph: Cost Accounting, (London : McGraw-Hill International Book Company, 1981).
  • HORNGREN T. Charles: Cost Accounting. A Managerial Emphasis, Fifth Edi, (London: Prentice-Hall International Inc, 1982).
  • HORNGREN T. Charles: Accounting For Management Control. An Introduction Third Edi., (London: Prentice-Hall International Inc., 1975).
  • LYNCH M. Richard: Accounting For Management: Planing And Control, (NewYork: MeGraw-Hill Book Company, 1967).
  • SHILLINGLAW, Gordon: Cost Accounting Analysis And Control, (Homewood, Illinois: Richard D. Irwin, Inc., 1972).