SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KALKINMASI 2002: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER· DÜNYA EKOTURİZM YILI

Öz Bu çalışmanın amacı, 21 yy.'ın en önemli sorunlarından biri kabul edilen doğal kaynakların ve çevrenin tahribata uğramasının ekonomik ve sosyo-kül­türel yaşamımızdaki önemini ortaya koymaktır. Sürdürülebilir bir yaşam ve kalkınma için turizm sektörünün çevre üzerinde yarattığı etkiyi inceliyoruz. Sonuç olarak, çevresel problemlerin çözümünde bir alternatif çözüm yolu "Ekoturizm"i öneriyoruz. The objective of this study is to bring up, one of the most important problems of this century, which is accepted, naturel resources and environ­ment pollution and its effects on economic and social-cultural life. For a sus­tainable life and development, we analyse the tourism sector's effect on environment. As a result, we offer an alternative solution to solve the mutioned environmental problems: Eco-tourism.

___

AVCIKURT, Cevdet, "Turizmde Sürdürülebilir Gelişme ve Türkiye", I.Uluslararası&VII.Ulusal Turizm Kongresi, 29 Kasım-3 Aralık 1996, ADÜ&Kuşadası Belediyesi, Kuşadası/TÜRKİYE, 1996.

BUTLER, Richard W.; BOYD, Stephen W. ,"Seeing the Forest Through the Trees", Practicing Responsible Tourism, WB.Edited by Lynn HAR­RISON.,USA, 1996.

___ , Management Ecotourism: An Opportunity Spectrum Approach", To­urism Management, Vol. 17, No: 8, 1996.

FİSUNOGLU, H.Mahir, "Sürdürülebilir Kalkınma Ve Ekonomi", Sürdürülebilir Kalkınma El Kitabı, TC. Çevre Sorunları Vakfı, 1991.

GODFREY, Kerry B., "Towards Sustainability?" Practicing Responsible Tourism, WB.Edited by Lynn HARRISON ... ,USA, 1996.

HAN, Ergül; KAYA, A.Ayten, Kalkınma Ekonomisi Teori ve Politika, 1999.

HARRİSON, E. Bruce, Sürdürülebilir Kalkınma Çağından Yeşil İletişim, Altın Ki­tap. Sayı, 5, 1998.

HUNTER, Michael R., "An Overview of Canadian Hospitality and Tourism", Tourism Education Consu!tation Meeting: 1 (20-25 June 1988), İstanbul No: 5. TUGEV ve Humber College, No: 5. 1988.

MİDDLETON, Victor TC. with Rebecca HAWKİNS, Sustainable Tourism; A Mar­keting Perspective, Butter Worth-Heinemann Linance House, Jor­dan Hill, Oxford, 1988.

OLAl,_1, Hasan ,Turizm Politika ve Planlaması, İşletme Fakültesi Yayın No: 228, İstanbul, 1990.

SCHUMACHER, E.F., Çev: Osman DENİZTEKİN, Küçük Güzeldir, Cep Kitap­ları, 1995.

TOPUZLU, Faik, "Sürdürülebilir Turistik Gelişmenin Sağlanmasında Alternatif Turizmin Yeri ve Önemi", I. Uluslararası &VII.Ulusal Turizm Kong­resi, ADÜ&Kuşadası Belediyesi, 1996.

TUNÇSİPER, Bedriye, "Turizm ve Çevre Sorunlarının Ekonomik Analizi", I.Uluslararası ve III:. Ulusal Turizm Kongresi, ADÜ, Kuşadası Bel/Turkey. 1996.

TÜRKER, Nuray, "Çevreye Karşı Duyarlılığın Uluslararası Rekabette Bir Stra­teji Olarak Kullanılması", Turizm Sektöründe Rekabet Stratejileri Hafta Sonu Seminerleri V,TC Erciyes Üniversitesi T.İ.O.Y.0.,23-25 Ekim 1998. Nevşehir.

ULU, Ahmet ve diğerleri. " 2000'1i Yıllarda Uluslararası Turizm Piyasasındaki Değişme Eğilimleri ve ... ", Turizm Sektöründe Rekabet Stratejileri, TC. Erciyes Üniversitesi Hafta Sonu Seminerleri V (23-25 Ekim 1998) Nevşehir.

UNİC, Guide for Local Authorities on Developing Sustainable Tourism; World To­urism Organization, Madrid, 1998

___ , United Nations Milennium Declaration, Ankara/Turkey, 18 Sep. 2000

US, Ahmet Talat ve diğerleri, "Çevre Yönetimi Sistemi ve IS014000", Stan­dard: Ekonomik ve Teknik Dergi, Haziran 2000.

WILSON, Clevo, "Sea Turtles as a Non-consumtive Tourism Resource Espe­cially in Australia", Clem TISDELL, Tourism and Management, 2001.

World Commission on Environment and Development, Our Common Future, Oxford Universty Press,NewYork, 1987.

WTO, HANDSZUH, Henryk F., Quality of Tourism Development, Symposium on Tourism Services, 22-23 February 2001, Geneva/Switzerland, 2001.

Zilelioğlu, Hilal "Sürdürülebilir Kalkınma Yönünden Çevre Hukuku", Sürdürü­lebilir Kalkınma El Kitabı, T.C. Çevre Sorunları Vakfı, 1991.

www.turmepa.org.tr/bi1gi_havuzu/seminer/cirik1 .htm, Şükran CİRİK "Nesli Tükenmekte Olan Canlılar", Türkish Marine Environment Protec­tion Association (TÜRMEPA) 2000.

www.tourism.bilkent.edu.tr/conferences/5forumaysesevgör.htm Ayşe SEV­GÖR, "Toplam Kalite Yönetimi ve Turizmde Yöresel Kalite", Bil­kent Üniversitesi Turizm Forumu, Ankara, 2001.

www.travelgıide.gen.tr/sights TÜRSAB, "Büyülü Coğrafya Akdeniz" Ho-tel& Travel Guide.

www.worldbank.org/data/databytopic/ 2001- WB, World Developmerıt lndi­cators, 2001.