İklim Değişikliğinin Etkilerini Azaltma Yolunda Finansal Bir Çözüm Önerisi Olarak Yeşil Tahvil Kullanımı

Üretim faaliyetlerinin başladığı günden bu yana üretimin öncelikli kaynağı olan çevre insanlar tarafından bilinçsiz bir şekilde deformasyona uğratılmıştır. Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için hem bireyler ve işletmeler hem de devletler tarafından gerekli tedbirlerin alınması gerekirken bunun yanı sıra çevre üzerinde yıkıcı etki yaratan iktisadi faaliyetlerden vazgeçilmesi ve ekolojik iktisadi araçlar kullanılarak yürütülen sürdürülebilir bir ekonomi modelinin uygulanması gerekmektedir. Bu çalışma, küresel iklim değişikliği ile mücadelede finansmanın önemini ortaya koymayı amaçlamakta ve bu doğrultuda yeşil proje yatırımlarını finanse eden yeşil tahvillerin etkisini sunmaktadır. Dünya çapında finansmanın gerekliliği göz önüne alındığında yatırımcıları çevreye zarar veren yatırımlardan uzaklaştırarak çevre dostu yatırımlara özendirmek için yeşil tahviller ön plana çıkmaktadır. Çalışmanın sonunda çevre üzerinde yıkıcı etkisi olan ve sürdürülebilir kalkınmanın önünde engel teşkil eden geleneksel finansman yöntemlerinin terkedilmesi gerektiği, bunun yerine sürdürülebilirliğe kaynak sağlamak için yeşil tahviller başta olmak üzere diğer yeşil finansal enstrümanların Türkiye’ de yaygın hale getirilmesi gerekliliği açık bir şekilde belirtilmiştir.

Use of Green Bonds as a Financial Solution Proposal towards Mitigating the Impacts of Climate Change

The environment, which has been the primary source of the production since the begining of production activities, has been unconsciously deformed by people. While necessary measures should be taken by both individuals, businesses and states in order to fight against global warming and climate change, on the other hand, it is necessary to abandon the economic activities that create a destructive effect on the environment and apply a sustainable economy model that is carried out by using ecological economic tools. This study aims to reveal the importance of financing in the fight against global climate change and presents the effect of green bonds that finance green project investments in this direction. Considering the necessity of financing worldwide, green bonds come to the forefront in order to encourage investors in eco-friendly investments by keeping them away from investments that harm the environment. At the end of the study, it has been clearly stated that traditional financing methods, which have a devastating effect on the environment and pose an obstacle to sustainable development, should be abandoned, instead of this, other green financial instruments, especially green bonds, should be made widespread in Turkey in order to provide resources for sustainability.

___

  • Acar, E. (2019). Küresel İklim Değişikliği ile Mücadele Aracı Olarak Karbon Vergisi ve Etkinliği. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Baysan, Y. (2019). Yeşil Tahviller ve İklim Finansmanı. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü.
  • Beyaz, Z. (2014) Doğal Kaynaklar ve İç Çatışmalar Etkileşiminin Ekonomik Analizi. Yayımlanmış Doktora Tezi, Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Climate Bonds Initiative (2020), Yeşil Tahvil Piyasası Özeti, https://www.climatebonds.net
  • Engin, I. (2019). İklim Değişikliği İle Mücadelede Mali Politikalar. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Eryılmaz, T. (2011) Sürdürülebilir Kalkınma Kavramı ve Türkiye’ de Sürdürülebilir Kalkınma. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi.Ankara: Başkent Üniversitesi Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü.
  • Escarus (2018), Dönüşen Dünyada Fırsatları Yakalamak: Sürdürülebilir Finans Görünümü, İstanbul.
  • İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SDD Türkiye) (2017). V. Sürdürülebilir Finans Forumu Gerçekleşti: İklim Deyal ğişikliği İle Mücadelede Kilit Sektör: Finans, https://www.skdturkiye.org, (Erişim tarihi:15/12/2020)
  • Özbilgin, M. (2017). Küresel Isınmaya Karşı Karbon Vergisi Çözümü ve Türkiye’ deki Çevreci Vergilerin Etkinliği. Lebyalkın Dergisi, 157.
  • Özkan, T. (2019).Yeşil Tahvil Piyasası: Türkiye Uygulaması. Pressacademia Procedia, 10 ,73-75.
  • Turguttopbaş, N. (2020). Sürdürülebilirlik, Yeşil Finans ve İlk Türk Yeşil Tahvil İhracı. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 12(22), 267-283.
  • Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Kalkınmanın Finansmanı, Ankara, 2018, s.39
  • Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, On Birinci Kalkınma Planı (2019- 2023)
  • Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (2020), Yenilenebilir Enerji Finans Özeti, https://www.irena.org (Erişim tarihi: 3 Ocak 2020).
  • Yılmaz Kandır, S., & S. Yakar (2017). Yeşil Tahvil Piyasaları: Türkiye’ de Yeşil Tahvil Piyasasının Geliştirilebilmesi İçin Öneriler. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(26), 159-175.
  • Yılmaz Kandır, S. & S. Yakar (2017). Yenilenebilir Enerji Yatırımları İçin Yeni Bir Finansal Araç: Yeşil Tahviller. Maliye Dergisi, 172, 85-110.
  • www.borsaistanbul.com.tr
  • www.istaç.istanbul.tr
  • www.independent.co.uk/life-style
  • www.vakifbank.com.tr
  • www.yapikredi.com.tr