EORGANİZASYONUN İŞLETMENİN DEVAMLIUGINI SAGLAYICI BİR ı&ÜREÇ OLARAK KULLANILMASI VE ESKİŞEHİR'DE FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELERDE REORGANİZASYON İLE İLGİLİ YAPILAN ,ÇALIŞMA VE UYGULAMA SONUÇLARI

Öz İçinde yaşadığımız dünya sürekli bir değişim ve gelişim içinde bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak dünyada politik, ekonomik, teknolojik ve sosyal pek çok değişiklik yaşanmakta ve bu deği­şikliklerin etkileri toplumdaki değişik işletmelerde kendisini gös­termektedir. Buna bağlı olarak işletmelerdeki amaçlar, görev ve sorumluluklar, politikalar ve yöntemler günden güne biçim de­ğiştirmektedir. Dünyada yaşanan bu değişikliğe bağlı olarak, işletme organi­zasyonlarında da önemli değişiklikler meydana gelmektedir. Yaşa­nan bu değişmeler karşısında işletme organizasyonları bir uyum sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bütün bunların doğal sonu­cu olarak işletmelerde köklü bir reogranizasyon ihtiyacı doğmak­tadır. Buna göre, reorganizasyon, işletmenin değişmeler karşısında ortaya çıkan sornnlarını çözmeye yarayan yollardan biridir.
Anahtar Kelimeler:

Reorganizasyon

___

ARIKAN, Türkan: «Reorganizasyon» İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ DERGİSİ, C. II S. 2 (Kasım-1973).

BEYPINAR, Zehra: «Reorganizasyon», İSTANBUL SANAYİ ODA­SI DERGİSİ, C. VI, S. 67 (Eylül-1971).

ÇULPAN, Refik: «Bir Yeniden Örgütlenme Tasarımı T.C. Turizm Bankası A.Ş. Örneği», ANKARA HACETTEPE ÜNİVER­SİTESİ İ.İ.B.F. DERGİSİ, C. I, S. 3 (Haziran-1980).

DESSLER, Gray: Organization Theory Integrating Structure and Behavior (Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hail Inc., 1986).

ERDOGAN, İlhan : « Yeniden Örgütlenme (Reorganizasyon) Çalış­malarına Karşı Tutumlar», ORGANİZASYON DERGİSİ, C. I, S. 3 (1976).

ERDOGAN, İlhan: «İş hayatının Yeni Değer Yargıları Oluşturma­sı ve Tutuımları Yeniden Şekillenmesi», İSTANBUL ÜNİ­VERSİTESİ İŞLETME FAKÜLTESİ DERGİSİ, C. III, S. 2 (1974).

KOÇEL, Tamer : İşletme Yöneticiliği (İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşl. İfot. Enst. Yayını, 1989).

KARAER, Tacettin: «Örgütlerde Değişime Karşı Direnç», VERİM­LİLİK DERGİSİ, C. XIX, S. 14 (1990).

OKTAY, A. Güneş: «Organizasyon Tasarımının Temelleri», VERİM­LİLİK DERGİSİ, S. 1 C. XIX (1990).

ÖZALP, İnan: Yönetim Organizasyon (Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğ. Sağ. ve Bil. Ar. Çal. Vak. Yay. Nıo. 44, C. II,1988).

ÖZALP, İnan : İşletmelerin Büyümesinde Ortaya Çıkan Organizas­yon Sorunları, (Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akade­misi Yayını, 1975).

ÖZALP, İnan: «İşletme Yönetiminde Çevre ve Teknoloji Faktörü­nün Durumsallık Açısından İncelenmesi», ANADOLU ÜNİ­VERSİTESİ İ.İ.B.F. DERGİSİ, C. V, S. 1 (Haziran-1987).

ÖZALP, Şan : Yeni Gelişmeler Karşısında İşletme Yöneticileri ve İşletmecilik Eğitimi, (E.İ.T.İ. Akademisi Yayınları, 1970).

ŞAHİN, Mehmet: «Yönetimde Yeniıden Düzenleme», ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F. DERGİSİ, C. XVIII, S. 1 (Ocak-1982).

TELİMEN, Osman: «İşletme Organizasyonlarında Yapılan Deği­şikliklerin Yönetimi», İSTANBUL SANAYİİ ODASI DER­GİSİ, C. XXIX, S. 285 (Kasım-1989).

ÜLGEN, Hayri: «Örgütsel Değişim», ORGANİZASYON DERGİSİ,C. 111, S.5.