DEĞER ANALİZİ TEKNİKLERİ

Öz Gereksiz maliyetlerin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir D.A. çalışmasının başarılı olması, gereksiz maliyetleri saptayan, engelleri ortadan kaldıran, en uygun seçeneklerin geliştirilmesini sağlayan ve bir eylem tarzı ortaya koyan bir takım tekniklerin etkin bir biçimde uygulanmasına bağlıdır (1). D.N. çalışmalarında kullanılmak üzere çeşitli teknikler geliştirilmiş ve bunların uygulamada da başarılı oldukları kanıtlanmıştır. Sözkonusu tekniklerin kullanımı, analizin uygulandığı alana göre değişebildiği gibi, uzmanların görüş ve düşüncelerine göre de değişebilmektedir. Bazı hallerde bu tekniklerden yalnızca biri kullanılarak başarılı sonuçlar elde edildiği halde, çoğu zaman birkaç tanesinin beraberce kullanılması gerekmektedir. Biz bu tekniklerden. özellikle İngiltere'de kullanılmakta olan 12 soru tekniğini açıklamaya çalışacağız.
Anahtar Kelimeler:

değer analizi

___

  • CHACASE, Richard B.AQUİLANO, J. Nicolas Productıon and Operation and Operatıon Management A Life Cycle, (Homewood Illinois: RichardD. Irwın, Inc., 1981).
  • CIRTıN, Arnold «Value Analysts», The Journal of Accountancy, (October, 1966), s. 54.
  • GAGE, W.L. Value Analysıs, (New York: Mc GrawHill Book Company, 1967).
  • GRINER, E.A. Successful Cost Reductıon Programs For Engineers And Managers, Von-Nastrand Reinneld Company, 1984).
  • MiLES, Lowrence D. TechniOues Of Valve Analysıs And Engineering, (New York: Mc Graw-Hill Book Conpany, 1961).
  • STARR, Martın Kenneth Productıon Management Systems and Synthesıs, (Englewood Cliffs, NJ.: prerıtice- Hall Inc., 1964).
  • ÜSTÜN, Rıfat imalat Endüstrisi İşletmelerinde İmal Etme ya da Satınalma Kararlarının Alınması ve Türkiye'deki Uygulama, Doktora Tezi, (Eskişehir: E.İ.T.İ. Akademisi Basımevi, 1978).