REKABET ÜSTÜNLÜGÜ NASIL ELDE EDİLİR?

Öz Günümüzde işletmelerin içinde bulunduğu rekabet ortamı yirminci yüz­yıla kıyasla daha dinamik ve daha karmaşıktır. Yaşadığımız yüzyılda ekono­mik, sosyal ve teknolojik alanda meydana gelen gelişmeler pazarların küre­selleşmesine, uluslararası rekabetin değişmesine yol açmıştır. Bu nedenle işletmeler bu rekabet ortamında etkili stratejiler geliştirmenin ve rekabet üs­tünlüğü elde etmenin yollarını bulmalıdırlar. İşletmelerin gerek ulusal gerekse uluslararası alanda rekabet üstünlüğü elde etmeleri, tüketicilerin artan ve giderek sınırsızlaşan ihtiyaç ve isteklerini rakiplerinden farklı ve ekonomik bir şekilde karşılamalarına, hatta bizzat ihti­yaç ve istekleri yönlendirebilmelerine bağlıdır. Bu durum ise işletmeleri; hız­lı, esnek, yenilikçi, yaratıcı ve küresel olmaya zorlamaktadır. Today, competitive environment is more dynamic and complex than 2ost century. in 21 st century, changes in economical, social and technolog­ical area lead globalization of markets and change of international competi­tiveness. Therefore businesses find ways of developing effective strategies and gaining competitive advantage in this competitive area. To have a competitive advantage for businesses either national or inter­national area depends on meeting Jncreasing and un limited customer needs and desires as different and more economical than their competitors, also directing needs and desires. 'This situations push businesses to be faster, flexible, innovative, creative and global.
Anahtar Kelimeler:

Rekabet Üstünlüğü

___

  • KiRiM, Arman, Yeni Dünyada Strateji ve Yönetim (İstanbul: Sistem Yayıncılık, 1998).
  • HAMEL, Gary ve PRAHALAD C. K. , Competing for the Future (Boston: Harvard Business School Press, 1994 ).
  • BUDAK, Gönül, Yenilikçi Yönetim Yaratıcı Birey (İstanbul: Sistem Yayıncılık, 1998).
  • KİERNAN, Marthew J. "The New Strategic Architecture: Learning to Compete in The 21 st Century", Academy of Management Executive, Cilt no 7, Sayı no 1, (1993).
  • HITI, Michael A., Barbara W. Keats ve Samuel M. DeMarie, "Navigating in The New Competitive: Building Strategic Flexibility and Competitive Advantage in The 21 st Century", Academy of Management Executive, Cilt no 12, Sayı no 4, (1998).
  • PORTER, Michael E., On Competition (Boston: Harvard Business School Publishing, 1998).
  • DİNÇE;R, Ömer, Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası (İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım, 1998).
  • KAPLAN, Robert S. ve David NORTON P., Balanced Scorecard: Şirket Stratejisini Eyleme Dönüştürmek. Çeviren: Serra Egeli (İstanbul: Sistem Yayıncılık, 1999).
  • KANTER, Rosabeth Moss , Yerel Yarışçılar Küresel Yarışı Nasıl Kazanabilir?, LİDERDEN LİDERE. Çeviren: Salim Atay (İstanbul: MESS Yayıncılık, 1999).