Vajinismus ve disparonisi olan bir grup kadındaVajinal Penetrasyon Biliş Ölçeğinin Türkçe sürümünün geçerlilik ve güvenilirlik çalışması

Giriş: Kadında ağrılı cinsel bozuklukların etiyolojisinde, açıklayıcı modellerinde ve tedavisinde bilişlerin önemi vurgulanmış olmakla birlikte, vajinal penetrasyon ile ilgili bilişleri değerlendirmek için bir araç yoktur. Amaç: Bu çalışmanın amacı, vajinismus ve disparonisi olan kadınlarda Vajinal Penetrasyon Biliş Ölçeğinin (VPBÖ) Türkçe sürümünün geçerlilik ve güvenilirlik verilerinin elde edilmesidir. VPBÖ, özellikle vajinismus ve disparonisi olan kadınlardaki bilişleri değerlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Yöntem: Ölçeği toplam sayısı 210 olan disparonisi, yaşamboyu vajinismusu ve cinsel sorunu olmayan 70'er kişilik üç grup kadın doldurdu. Ek olarak, bütün kadınlar Yapılandırılmış Bilgi Formunu (YBF) doldurdu. Faktör analizleri ve geçerlilik ölçümleri cinsel işlev bozukluğu olan ve olmayan iki gruba da uygulandı. Bulgular: Faktör analizi sonucunda vajinal penetrasyonla ilişkili bilişleri gösteren beş alt ölçek saptandı: 'Kontrol bilişleri,' 'olumlu bilişler,' 'benlik-imgesi bilişleri,' 'felaketleştirme ve ağrı bilişleri' ve 'cinsel (genital) uyumsuzluk bilişleri'. VPBÖ'nin bu beş alt ölçeğinin güvenilirliği 0.56-0.93 arasında değişiyordu ve test-yeniden test etme korelasyonları yeterli düzeydeydi. Beş VPBÖ alt ölçeği demografik değişkenlerle oldukça kararlılık gösteriyordu ve ayırt edici (diskriminant) geçerlilik gösteriyordu. Her alt ölçek cinsel sorunu olan ve olmayan kadınlar arasındaki anlamlı farklılıkları saptayabildi. Ayrıca olumsuz bilişlerle ilk dört VPBÖ alt ölçeği cinsel sorunu olan ve olmayan iki kadın grubunu ayırt edebilme yeterliliğini gösterdi. Yaşam boyu vajinismusu olan kadınlar, disparonisi olan kadınlarla karşılaştırıldığında daha düşük penetrasyon kontrolü algısı ve daha yüksek düzeyde genital uyumsuzluk bilişleri bildirdiler. Tartışma: Yapılan çalışma VPBÖ'nün Türkçe sürümünün vajinismus ve disparonisi olan kadınlarda vajinal penetrasyonla ilişkili bilişleri değerlendirmede geçerli ve güvenilir, kısa bir kendini değerlendirme ölçeği olduğunu göstermiştir. (Anadolu Psikiyatri Derg 2015; 16(Özel sayı.1):1-9)

Validity and reliability of the Turkish Version of the Vaginal Penetration Cognition Questionnaire in a sample of women with vaginismus and dyspareunia

Objective: To examine reliability and validity of the Turkish version of the Vaginal Penetration Cognition Questionnaire (VPCQ) in a Sample of Women with Vaginismus and Dyspareunia. Methods: A sample of 210 women with female sexual dysfunction (FSD) (70 women with lifelong vaginismus, 70 women with dyspareunia and 70 women without sexual complaints) completed the questionnaire. Factor analyses and validation measures were conducted in both women with and without FSD. Additionally, all participants completed Structured Assessment Questionnaire (SAQ) regarding biographic and complaint characteristics. Results: Conduction of factor analyses yielded five subscale regarding cognitions about vaginal penetration: 'control cognitions,' 'positive cognitions,' 'self image cognitions,' 'catastrophic and pain conitions', and 'genital incompatibility cognitions.' Reliability of these five subscales of Turkish version VPCQ ranged from 0.56 to 0.93, and the test-retest correlations were satisfactory. Four subscales were able to detect significant differences between women with and without FSD. Women with lifelong vaginismus showed lower levels of perceived penetration control and genital incompatibility cognitions, when compared with women with dyspareunia. Conclusions: These results suggest that Turkish VPCQ is a reliable and valid brief self-report measure for assessing cognitions regarding vaginal penetration in women with vaginismus or

___

American Psychiatric Association. Diagnostic and Statis- tical Manual of Mental Disorders, fourth ed., text revised. Washington, DC: American Psychiatric Association, 2000.

Dogan S. Kadınlarda Cinsel Birleşmede Zorlanmalar ve Ağrı Bozuklukları: Vajinismus ve Disparoni. Ankara: Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği Yayınları, 2012.

Dogan S. Vaginismus and accompanying sexual dys- functions in a Turkish clinical sample. J Sex Med 2009; 6:184-192.

Graziottin A, Heiman JR, Laan E, Meston C, Schover L, Van Lankveld J, Schultz WW. Revised definitions of women's sexual dysfunction. J Sex Med 2004;1:40-48.

Dogan S, Dogan M. The frequency of sexual dysfunc- tions in male partners of women with vaginismus in a Turkish sample. Int J Impot Res 2008; 20(2):218-221.

Doğan S, Saraçoğlu-Varol G. Yaşamboyu vajinismusu olan kadınlarda cinsel bilgi, evlilik özellikleri, cinsel işlev ve doyumun değerlendirilmesi. Trakya Univ Tip Fak Derg 2009; 26(2):151-158.

Binik YM, Reissing E, Pukall C, Flory N, Payne KA, Kha- life S. The female sexual pain disorders: Genital pain or sexual dysfunction? Arch Sex Behav 2002; 31:425-429.

Doğan S, Özkorumak E. Ağrılı genital cinsel aktivite ve vajinismus tanısında yaşanan güçlükler. Klinik Psikiyatri Dergisi 2008;11(3):135-142.

Weijmar Schultz WW, Basson R, Binik Y, Eschenbach D, Wesselmann U, Van Lankveld J. Women's sexual pain and its management. J Sex Med 2005; 2:301-316.

Leiblum SR. Vaginismus: A most perplexing problem. RC Rosen, RS Leiblum (Eds.), Principles and Practice of Sex Therapy, third ed., New York, NY: Guilford Press, 2000, p.181-202.

Spano L, Lamont JA. Dyspareunia: A symptom of female sexual dysfunction. Can Nurse 1975; 71:22-25.

Bergeron S, Binik YM, Khalife S, Pagidas K, Glazer HI, Meana M, et al. A randomized comparison of group cognitive-behavioral therapy, surface electromyographic biofeedback, and vestibulectomy in the treatment of dyspareunia resulting from vulvar vestibulitis. Pain 2001; 91:297-306.

Van Lankveld JJDM, ter Kuile MM, de Groot HE, Melles R, Nefs J, Zandbergen M. Cognitive behavioral therapy for women with lifelong vaginismus: A randomized waiting-list controlled trial of efficacy. J Consult Clin Psychol 2006; 74:168-178.

Klaassen M, Ter Kuile MM. Development and initial validation of the Vaginal Penetration Cognition Question- naire (VPCQ) in a sample of women with vaginismus and dyspareunia. J Sex Med 2009; 6:1617-1627.

Yılmaz E, Esra-Zeytinci İ, Sarı S, Karababa İF, Çilli AS, Kucur R. Konya il merkezinde yaşayan evli nüfusta cinsel sorunların araştırılması. Türk Psikiyatri Dergisi 2010; 21(2):126-134.

Öniz A, Keskinoglu P, Bezircioglu I. The prevalence and causes of sexual problems among premenopausal Turk- ish women. J Sex Med 2007; 4(6):1575-1581.

Çayan S, Akbay E, Bozlu M. The prevalence of female sexual dysfunction and potential risk factors that may impair sexual function in Turkish women. Urol Int 2004; 72:52-57.

Özdemir YO, Simsek F, Incesu C. Sociodemographic and clinical characteristics of 1.002 subjects referred to a multidisciplinary sexual dysfunction center. European Journal of Sexual Health 2006; 15:(Supl.1):14-15.

Tuğrul C, Kabakçı E. Vaginismus and its correlates. J Sex Mar Ther 1997; 12:23-34.

Şencan H. Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilir lik ve Geçerlilik. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2005, s.355- 410.

Aksakoğlu G. Sağlıkta Araştırma ve Çözümleme: Çok Değişkenli Çözümleme Yöntemleri, Çoklu Regresyon. İkinci baskı, İzmir: DEÜ Basımevi, 2006, s.303-306.

Scherer RF, Wiebe FA, Luther DC, Adams JS. Dimen- sionalty of coping: factor stability using the Ways of Coping Questionnaire. Psychology Reports 1988; 62:763-770.

Reissing ED, Binik YM, Khalife S, Cohen D, Amsel R. Vaginal spasm, pain, and behavior: An empirical inves- tigation of the diagnosis of vaginismus. Arch Sex Behav 2004; 33:5-17.

Reissing ED, Binik YM, Khalife S. Does vaginismus exist? A critical review of the literature. J Nerv Mental Dis 1999;187:261-274.

de Kruiff ME, ter Kuile MM, Weijenborg PTM, van Lankveld JJDM. Vaginismus and dyspareunia: Is there a difference in clinical presentation? J Psychosom Obstet Gynecol 2000; 21:149-155.
Anadolu Psikiyatri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6631
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Günlük lar Ölçeği: Türkçe formunun psikometrik özellikleri

FUAD BAKİOĞLU, BAHTİYAR ERASLAN ÇAPAN

Çocuklar için Zorbalıkla İlgili Bilişler Ölçeğinin geliştirilmesi ve psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesi

FÜSUN GÖKKAYA, GÜNAY SERAP TEKİNSAV SÜTCÜ

Psychometric properties of the Turkish version of the Yale Food Addiction Scale among bariatric surgery patients

Güzin Mukaddes SEVİNÇER, Numan KONUK, Süleyman BOZKURT, ÖZGE SARAÇLI, Halil COŞKUN

Psychometric properties of the Turkish version of the Leahy Emotional Schema Scale-II

SEDAT BATMAZ, Kadir ÖZDEL

İntikam Ölçeği: Türkçeye uyarlama çalışması

SEYDİ AHMET SATICI, Gürhan CAN, AHMET AKIN

Beden İmgesinin Yaşam Niteliğine Etkisi Ölçeğinin Türkçe uyarlaması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması

Meral DEMİRALP, Bahtiyar DEMİRALP, GAMZE SARIKOÇ, EMİNE İYİGÜN, Cengizhan AÇIKEL, Mustafa BAŞBOZKURT

Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinin Kısa Formunun üniversite öğrencilerindeTürkçe geçerlilik ve güvenilirlik çalışması

CEMAL ONUR NOYAN, Aslı ENEZ DARÇIN, Serdar NURMEDOV, Onat YILMAZ, Nesrin DİLBAZ

Nedensel Belirsizlik Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması

İrem UZ

Vajinismus ve disparonisi olan bir grup kadındaVajinal Penetrasyon Biliş Ölçeğinin Türkçe sürümünün geçerlilik ve güvenilirlik çalışması

Sultan DOĞAN, Gamze SARAÇOĞLU VURAL, Evrim ERBEK

Kadın üniversite öğrencilerinde REZZY Yeme Bozuklukları Ölçeği Türkçe formunun güvenilirlik ve geçerliliği

ÖMER AYDEMİR, Barış KÖKSAL, ŞERMİN YALIN SAPMAZ, Hakan YÜCEYAR