The relationship between eating attitude and behaviors with self-esteem of the university students

Giriş: İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen davranışların arasında yeme bozuklukları önemli bir yer almaktadır. Üniversite öğrencileri, yaş ve çevre ile ilgili yaşadıkları psikososyal sorunlar nedeniyle risk grubunu oluşturmaktadırlar. Okul ve sosyal yaşamlarında başarı, hastalık oluştuysa tedavisi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için riskli grupların saptanması yol göstericidir. Yöntem: Öğrencilerin beslenme tutum ve davranışlarını etkileyeceği düşünü- len sağlıkla ilgili ve estetikle ilgili bölümleri kapsayan iki fakülteden, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ nde okuyan öğrencilerden (s=450) tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilerek planlanmış kesitsel bir çalışmadır. Yeme Tutum Testi ve Rosenberg Özbildirim testi kullanılmıştır. Bulgular: İki fakülte öğrencilerinin (%39.9 kız, %60.1 erkek), benlik saygısı düzeyi puanlarından özellikle, eleştiriye duyarlılık, depresif duygudurum, babayla ilişkide ve kişilerarası ilişkilerde tehdit hissetme puan ortalamaları arasında istatistiksel yönden anlamlı bir fark bulunmasına rağmen, beden kitle indeksi değerlerinin ortalamaları ve Yeme Tutum Testi puanlarının arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Yeme Tutum Testine göre 30 puan ve üstü ile 30 puan altı olarak iki kategoriye ayrılan öğrenciler karşılaştırıldığında, sağlıkla ilgili fakülteye devam edenlerde; eleştiriye duyarlılık, psikosomatik belirtiler, kişilerarası ilişkilerde tehdit hissetme, anne-baba ilgisi, baba ile ilişki, psişik izolasyon alt başlıkların puanların ortalamaları arasında istatistiksel yönden anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Sanatla ilgili fakülteye devam edenlerde ise insanlara güven duyma, psikosomatik belirtiler, baba ile ilişki alt başlıkların puanların ortalamaları arasında istatistiki yönden anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Tartışma: Çocukluk döneminden başlayan beslenme alışkanlı- ğının, aile otoritesinin kalkmasından sonra, üniversite yıllarında farklılaştığını, subklinik yeme bozukluklarının tarama programları ile saptanarak, erişkin dönemde karşılaşılacak sağlık sorunlarının önlenmesinde faydalı olacağı düşünülmektedir.

Üniversite öğrencilerinin yeme tutumları, davranışları ve özbildirimleri arasında ilişki

Objective: The purpose of this study is to determine the relationship between eating attitude and behaviors, selfesteems of the university students due to their age, psychosocial issues related to the environment. Methods: For his purpose, it was evaluated the eating attitude and behaviors in two different faculties of the same university (n=450). A cross-sectional random sampling method with the questionnaire was performed including demographic information, the Eating Attitudes Test and the Rosenberg Self-Esteem Test was administered. Results: As a result of statistical analysis a statistically significant difference of the eating attitude test scores with age, weight and average height. It didn’t show significant difference between the mean scores of BMI values and mean scores of self-esteem levels. The students were grouped according to cut-off scores of the Eating Attitudes Test (EAT-40) and detected the statistical significant differences between the means of Rosenberg Self-Esteem Test subgroups scores (the self-esteem levels, relying on other people, interpersonal relationships to threats, participate in discussions and psychic isolation). Conclusion: Consequently, the significant relationship was not observed among students studying in different department of education who have eating disorders about their self-esteem risk. Students which studying in health-related department were more sensitivity than other group in the evaluation of eating attitudes and behaviors. (Anatolian Journal of Psychiatry 2015; 16(6):397-404)

___

Anadolu Psikiyatri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6631
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığının sigara ve alkol kullanımı ile ilişkisi

Hüseyin ALAÇAM, Figen ATEŞCİ ÇULHA, A. Cem ŞENGÜL, SELİM TÜMKAYA

Cinsel istismar ve yaş

İ. Hasan KÖLE

Manic episode with psychotic features induced by a herbalife production (Herbalife ürünün tetiklediği psikotik özellikli manik atak)

Pınar ÖZDEMİR GÜZEL, Osman ÖZDEMİR, MESUT IŞIK

Bir grup evli kadında istem dışı cinsel birleşme: Yaygınlığı, nedenleri ve bazı sonuçları

Aziz YAŞAN, LUT TAMAM, Hilal BARDAKÇI SELÇUK

Kronik hepatit B hastalarında sosyodemografik özellikler, antiviral tedavi ve nekroinflamatuar aktivitenin depresyon ve anksiyete ile ilişkisi

Mustafa ÇELİK, NAZLIM AKTUĞ DEMİR, ŞUA SÜMER, LÜTFİ SALTUK DEMİR

Zeka geriliğine bağlı uygunsuz cinsel arayışlar veya transvestik fetişizm: Bir olgu sunumu

FATİH HİLMİ ÇETİN, Şahnur ŞENER, ELVAN İŞERİ, HANDE AYRALER TANER

Ergenlikte anne-baba izlemesi: Ergen, anne ve baba bildirimlerine göre bir inceleme

HİCRAN ÇETİN GÜNDÜZ, Figen ÇOK

Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Psikiyatri Birimi'ne kimler başvuruyor? Kesitsel, tanımlayıcı bir çalışma

Çiğdem KÜÇÜKALİ, Neşe GÜVENEROĞLU ÜSTÜN, H. Burçin DUMAN DEMİRAĞLI, Nezih ERADAMLAR, Latif R. ALPKAN

Doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası etkenlerin annenin bağlanması ile ilişkisi

Caner MUTLU, Özgür YORBIK, İlhan Asya TANJU, Fatih Çelikel, R. Gönül SEZER

The analysis of the role of an institution in providing safety and quality in psychiatric health care

Branko GABROVEC, Branko LOBNIKAR