Şizoafektif bozuklukla karışan bir erken demans olgusu

Genç erişkinlikte demans nadiren bildirilmektedir. Olguların etiyolojilerinde metakromatik lökodistrofi ve adrenolökodistrofi gibi dismiyelinizan hastalıklar, arilsülfataz A veya vitamin E eksikliği gibi enzim ve vitamin eksiklikleri, Creutzfeldt-Jacob hastalığı gibi yavaş virüs hastalıkları, herediter spinoserebellar ataksiler gibi kalıtsal hastalıklar, dejeneratif süreçler, entoksikasyonlar veya tümörler yer alabilir. Demansın içe çekilme, sosyal işlevsellikte bozulma, dezorganize davranışlar, irade eksikliği ve apati gibi belirtileri psikotik bozuklukların özellikle negatif belirtileri ile karışabilir. Bu yazıda 27 yaşında bir erkekte daha önce şizoaffektif bozukluk olarak değerlendirilerek tedavi edilmeye çalışılmış bir demans olgusunun nöropsikiyatrik değerlendirilmesinin aktarılması amaçlanmıştır.

A case of dementia with early onset that mimics schizoaffective disorder

Dementia in young adults is rarely reported. Etiologies include dismyelinating disorders like metachromatic leukodystrophy and adrenoleukodystrophy, enzyme and vitamin deficiencies like arylsulfatase A or vitamin E, slow virus diseases like Creutzfeld-Jacob disease, genetic diseases like hereditary spinocerebellar ataxies, intoxications and tumors. Symptoms of dementia like social isolation decreased social functioning, disorganized behavior, abulia and apathy may mimic negative symptoms of psychosis. Here, we report the neruopsychiatric evaluation of a case of dementia in a 27 year old male which was previously diagnosed and treated as schizo-affective disorder.

___

  • 1. Preusser M, Strobel T, Gelpi E, Eiler M, Broessner G, Schmutzhard E et al. Alzheimer-type neuropathology in a 28 year old patient with iatrogenic Creutzfeldt-Jakob disease after dural grafting. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2006; 77:413-416.
  • 2. Lishman WA. Organic Psychiatry: The Psychological Consequences of Cerebral Disorder. Third ed, Oxford, Blackwell Science, 1998.
  • 3. Gregoric H, Kumperscak EP, Gradisnik P, Vidmar J, Bradac SU. Adult metachromatic leukodystrophy: Disorganized schizophrenia-like symptoms and postpartum depression in 2 sisters. J Psychiatry Neurosci 2005; 30:33-36.
  • 4. Tufan AE. Arilsülfataz A eksikliğinin psikiyatrik bulgularla ilişkisi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 2004; 11:31-39.
  • 5. Atalay D. Yetişkinlerde Planlama: Londra Kulesi Testi’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul,2005.
  • 6. Lezak MD. Neuropsychological Assessment. Second ed, New York, Oxford University Press,1983.
  • 7. Karakaş S. Bilnot Bataryası El Kitabı: Nöropsikolojik Testler için Araştırma ve Geliştirme Çalışmaları. Ankara, 2004.
  • 8. Mesulam MM. Davranışsal ve Kognitif Nörolojinin İlkeleri. H Gürvit (çev. ed), İstanbul. Yelkovan Yayınları, 2004.
  • 9. Öktem Ö. Demansların tanısında nöropsikolojik muayene. Nöropsikiyatri Arşivi 1999; 36:52-60.
  • 10. Öktem Ö. Psikolojik testler. Türk Psikoloji Dergisi 1994; 9:33-44.
  • 11. Öktem Ö. Sözel bellek süreçleri testi: Bir ön çalışma. Nöropsikiyatri Arşivi 1992; 29:196-206.
  • 12. Öner N. Türkiye’de Kullanılan Psikolojik Testler: Bir Başvuru Kaynağı. İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, 1997.
  • 13. Yaluğ İ, Tufan AE. Zeka geriliği ve psikoz komorbiditesi: Tanısal gölgelemenin neresindeyiz? Anadolu Psikiyatri Dergisi 2005; 6:267-273.
  • 14. Yaluğ İ, Tufan AE, Özten E. Mental retardation and psychosis comorbidity: Where do we stand in diagnostic overshadowing? American Psychiatric Association 2006 Annual Congress, 23-26 May 2006, Toronto, Canada (poster presentation).