Mega cisterna magna ve psikotik bozukluğun rastlantısal birlikteliği: Paylaşılmış psikotik bozukluk için olası bir nöroanatomik yatkınlık

Mega sisterna magna (MCM), sisterna magnada genişleme ile birlikte yapısal olarak sağlam vermis ve serebellar hemisferler ile karakterize, posterior fossanın kistik bir malformasyonudur. MCM, izole olarak görülebileceği gibi aynı zamanda Dandy-Walker kompleksinin bir parçası olarak da saptanabilir. MCM ve psikiyatrik hastalıkların birlikteliği bildirilmiş olmasına rağmen, bu tanılar arasındaki olası patofizyolojik ilişki henüz yeterince vurgulanmamıştır. Bu yazıda, rastlantısal olarak izole MCM saptanan, geçmiş kötülük görme ve alınma sanrıları bulunan ve olası bir paylaşılmış psikotik bozukluğun ikincil olgusu durumundaki 36 yaşında bir erkek hasta bildirilmiştir. Folie a deux veya paylaşılmış psikotik bozukluk, yakın ilişki içinde bulunan iki bireyin etkilendiği görece nadir ruhsal bir durumdur. Bu klinik durumda, halen psikotik bir bozukluğu olan birincil hasta kendi sanrılarını sağlıklı -ikincil- bireye aktarır. Serebellar yapı anormalliklerinin psikotik bozuklukların patofizyolojisinde rol oynadığının öne sürülmesinden hareketle, olası bir paylaşılmış psikotik bozukluk olgusu sunularak serebellar nörogelişimsel anomalilerin psikoza yatkınlık oluşturan rolleri tartışılmış ve literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Coincidental mega cisterna magna with psychotic disorder: a possible neuroanatomical liability for a shared psychotic disorder

Mega cisterna magna (MCM) is a cystic malformation of the posterior fossa and characterized by enlarged cisterna magna with an intact vermis and cerebellar hemispheres. The lesion is frequently seen as isolated however it may also constitute a part of Dandy-Walker complex. The concurrence of MCM and psychiatric disorders has already been documented but the possible pathophysiological associations still remain elusive. We present a 36 years-old male patient with incidentally detected isolated MCM, who previously had persecutory and reference delusions as a possible non-index case of shared psychotic disorder. Shared psychotic disorder (folie a deux) is a relatively rare mental condition develops between two affected individuals in a close relationship. In this entity, the index patient already has a psychotic disorder and transmits delusional beliefs on a healthy -secondary- individual. It is firmly suggested that abnormalities of cerebellar structures could involve the pathophysiology of psychotic disorders and based on this fact, we aimed to contribute to the regarding literature with discussing the predisposing role of cerebellar neurodevelopmental abnormalities in psychosis with presenting a possible shared psychosis case.

___

  • 1. Pandurangi S, Pandurangi A, Matkar A, Shetty N, Patil P. Psychiatric manifestations associated with mega cisterna magna. J Neuropsychiatry Clin Neurosci 2014; 26(2):169-171.
  • 2. Pollak L, Klein C, Rabey JM, Schiffer J. posterior fossa lesions associated with neuropsychiatric symptomatology. Int J Neurosci 1996; 87(3-4):119- 126.
  • 3. Andreasen NC, Pierson R. The role of the cerebellum in schizophrenia. Biol Psychiatry 2008; 64(2):81-88.
  • 4. Arnone D, Patel A, Tan GM-Y. The nosological significance of folie {à} deux: a review of the literature. Ann Gen Psychiatry 2006; 5(1):11.
  • 5. Ichimiya T, Okubo Y, Suhara T, Sudo Y. Reduced volume of the cerebellar vermis in neurolepticnaive schizophrenia. Biol Psychiatry 2001; 49(1):20-27.
  • 6. Turan T, Beşirli A, Asdemir A, Ozsoy S, Eşel E. Manic episode associated with mega cisterna magna. Psychiatry Investig 2010; 7(4):305-307.
  • 7. Zimmer EZ, Lowenstein L, Bronshtein M, Goldsher D, Aharon-Peretz J. Clinical significance of isolated mega cisterna magna. Arch Gynecol Obstet 2007; 276(5):487-490.
  • 8. Baldaçara L, Borgio JGF, Lacerda ALT de, Jackowski AP. Cerebellum and psychiatric disorders. Rev Bras Psiquiatr 2008; 30(3):281-289.
Anadolu Psikiyatri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6631
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

DEHB ve otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda serum ürotensin-II düzeylerinin değerlendirilmesi

Çağatay UĞUR, Mehmet SERTÇELİK, ÖZDEN ŞÜKRAN ÜNERİ, Gülser DİNÇ ŞENSES, Ebru SEKMEN, Esra SOLMAZ

Farklı psikopatolojilerde duyguların rolü: Tiksinme, öfke, suçluluk ve anksiyete

AYŞE BİKEM HACIÖMEROĞLU, Emrah KESER, MÜJGAN İNÖZÜ MERMERKAYA

Özgül öğrenme bozukluğu olan çocuklarda psikiyatrik eş tanıların incelenmesi

Gözde Narin COŞKUN, H. Gözde AKKIN GÜRBÜZ, Veysi ÇERİ, Burak DOĞANGÜN

DEHB'li ergenlerde toplumsal biliş ve duygu düzenleme

Emsal ŞAN, SEZEN KÖSE, Burcu ÖZBARAN, Cahide AYDIN

Tanrı kompleksi: Özsever kişiliğin romantik ilişkiler ve cinsellik üzerine etkisi

Ayten ZARA, Burçak ÖZDEMİR

Anne-Baba Stres Ölçeği Kısa Formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması

ALİ ÇEKİÇ, ZEYNEP HAMAMCI

Mega cisterna magna ve psikotik bozukluğun rastlantısal birlikteliği: Paylaşılmış psikotik bozukluk için olası bir nöroanatomik yatkınlık

Yasin Hasan BALCIOĞLU, Simge Seren KIRLIOĞLU, Tonguç Demir BERKOL, GÜLİZ ÖZGEN HERGÜL

Aleksitimi kalp cerrahisi sonrası bir komplikasyon olarak gelişebilir mi?

SERHAT TUNÇ, HAMİT SERDAR BAŞBUĞ

Dulokset inden sonra görsel ve dokunsal varsanıları olan bir olgu

NERMİN GÜNDÜZ, Fatma EREN, Hatice TURAN, Zeynep Yıldız AKBEY

Obsesif kompulsif bozuklukta uyku ve özkıyım ilişkisi

GONCA KARAKUŞ, LUT TAMAM