İç görüsü kötü obsesif kompulsif bozukluk: Bir olgu sunumu

Obsesyonlar zorla, istenmeden geliyor gibi yaşanan, çoğu kişide belirgin bir anksiyete veya sıkıntıya neden olan, yineleyici ve sürekli düşünceler, itkiler veya imgeler; kompulsiyonlar ise, kişinin takıntısına tepki olarak veya katı bir biçimde uyulması gereken kurallara göre yapmaya zorlanmış gibi hissettiği yinelemeli davranış veya zihinsel eylemler olarak tanımlanır. Son yıllara kadar obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) çocuklarda nadir görüldüğüne inanılırken, yeni çalışmalar bu bozukluğun çocukluk döneminde sanıldığı kadar seyrek olmadığını göstermektedir. OKB'de iç görü, obsesyon ve kompulsiyonları mantıksız ve aşırı olarak kabul etmek olarak belirtilmiştir. OKB'li çocuk ve gençlerin bir kısmının iç görüsü kötü olabilmektedir. OKB'de iç görünün kötü olması tedaviye kötü yanıtın belirleyicisi olarak bildirilmiştir. Literatürde çocuklarda iç görünün kötü olması ile ilgili yeterli sayıda bilgi bulunmamakta olup, iç görü ile ilgili birçok soru halen yanıtsız kalmakta, OKB tanılı çocuklarda iç görü ile ilgili çalışmalara gerek duyulmaktadır. Bu sunumda on beş yaşında, iç görüsü kötü OKB'si olan bir olgunun tanı ve tedavi süreci tartışılmıştır. (Anadolu Psikiyatri Derg 2016; 17(Ek.3):17-19).

Poor insight in OCD: a case report

Obsessions are repetitive and continuous thoughts, impulses, or images which experienced as forcibly, coming unintentionally, and are causing significant anxiety or distress in most people. Compulsions are defined as repetitive behaviors or mental acts that occurs in response to people's obsession or felt strictly forced according to the rules that must be followed. Until recent studies, researchers believed that obsessive-compulsive disorder (OCD) is rare in childhood, but new studies show that it's not rare as believed. Insight in OCD is defined as acceptance of obsessions and compulsions unreasonable and excessive. Insight of some children and young people with OCD can be poor. Poor insight in OCD is the determinant of poor response to treatment. In literature, there is not enought information about poor insight in children. So, a lot of questions still remain unanswered and there is a need to work on insight in children. In this case report, it is aimed to discuss the process of diagnose and treatment of a patient who is fifteen years old and diagnosed as OCD with poor insight. (Anatolian Journal of Psychiatry 2016; 17(Suppl.3):17-19).

___

1. Bipeta R, Yerramilli S, Pingali S, Karredla AR, Ali MO. A cross-sectional study of insight and family accommodation in pediatric obsessive-compulsive disorder. Child Adolesc Psychiatry Ment Health 2013; 7:1-11.

2. Karaman D, Durukan İ, Erdem M. Çocukluk çağı başlangıçlı obsesif kompulsif bozukluk. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar 2011; 3:278-295.

3. Pekcanlar Akay A, Cengizhan S, Kıvırcık Akdede BB. Aripiprazol ile iyileşen 'iç görüsü kısıtlı' obsesif kompulsif bozukluk tanılı bir ergen ve literatürün gözden geçirilmesi. Nöropsikiyatri Arşivi 2011; 48:215-220.

5. Weiss AA, Robinson S, Winnik HZ. Obsessive psychosis, psychodiagnostic findings. Isr Ann Psychiatry 1976; 7:175-178.

6. American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fifth ed. Washington, D.C: American Psychiatric Association, 2013, p.1-11.

7. Ulay HT. Çocuk ve ergenlerde obsesif kompulsif bozuklukta aripiprazol kullanımı: olgu örnekleri. Çocuk Genç Ruh Sağlık Derg 2010; 17:91-96.

8. Yüce M, Karabekiroğlu K, Say GN, Uçar F. Çocukluk çağı obsesif kompulsif bozuklukta aripiprazol güçlendirme tedavisi: Üç olgu sunumu. Klinik Psikofarmakoloji Bülteni 2014; 24(Ek.1):190-191.

9. Sanders J, Whitty P, Murray D, Devitt P. Delusions or obsessions: the same only different? Psychopathology 2006; 39:45-48.

10. Rodowski MF, Cagande CC, Riddle MA. Childhood, Özlem obsessive-compulsive disorder presenting as schizophrenia spectrum disorders. J Child Adolesc Psychopharmacol 2008; 18:395-401.
Anadolu Psikiyatri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-6631
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: -