Yalova yöresinde örtü altı kesme çiçek yetiştiriciliği yapılan sera topraklarının bazı verimlilik özellikleri üzerine bir araştırma

Bu çalışma, Yalova yöresinde kesme çiçek yetiştiriciliği yapılan seraların bazı verimlilik özelliklerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, Yalova ili ve çevresindeki gül, karanfil, frezya ve gerbera yetiştiriciliği yapılan 36 farklı seradan toprak örnekleri alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen seraların topraklan, orta bünyeli, tuzluluk sorunu olmayan, hafif ve kuvvetli alkali reaksiyonda, az ve orta düzeyde kireç içerdikleri, organik madde içeriklerinin .orta ve yüksek düzeyde, P ve K içeriklerinin az sayıdaki sera dışında iyi durumda oldukları görülmüştür. Diğer taraftan, toprakların verimlilik özellikleri genel olarak değerlendirildiğinde, üreticilerin gübreleme programlarına daha fazla özen göstermesi gerekli görülmektedir.

A research on the some fertility properties of the soils grown of cutting flowers in the greenhouses at Yalova province

This study was performed to determine some fertility properties of the soils grown of cutting flowers in the greenhouses at Yalova province. For this purpose, 36 different soil samples were taken from rose, carnation, fresia and gerbera grown greenhouses. According to the results, examined soils of the greenhouses were, loam-textured, non-saline, slightly and strongly alkaline, contained lime at few and medium level, in medium and high levels of organic matter. Out of the few greenhouses, P and K. contents were adequate. On the other handfertility properties of the soils viewed as general, growers should care on the fertilization programme.

___

ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-0225
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1991
  • Yayıncı: Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü