Tiyatro ve Drama Uygulamaları Dersi Kapsamında Sergilenen Oyunlara Dair Tematik Bir Değerlendirme

Tiyatro, hayatın parçalarını bir hayat sahnesi içinde seyirciye sunan özel bir sanat dalıdır. Tiyatro, insanı insana anlatmanın ötesinde, bireyin kendi gerçeğini fa rklı bir pencereden görmesini de sağlamaktadır. Lisans düzeyindeki Tiyatro ve Drama Uygulamaları dersi de öğrencileri hayata hazırlayacak öğretmen adaylarının aldığı ve oyunlar sergilediği bir derstir. Bu çalışmada, 19942016 yılları arasında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes i Türkçe Öğretmenliği Ana Bilim DalındakiTiyatro ve Drama Uygulamaları dersi kapsamında sergilenen tiyatro oyunları, metin içerikleri açısından bir değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Oynanan tiyatro eserleri , doküman analizi yöntemiyle tematik olarak tasnif edilmiştir. Çalışmada esas olarak dokuz ana tema ve bunlara bağlı alt temalar belirlenmiştir. Çalışma sonucunda oyunlar temalar açısından tasnif edildiğinde, Birey ve Toplum ile İletişim temalarının ağırlıklı olarak eserlerde yer aldığı görülmüştür. En az tercih edilen temalar ise Göç, Tarihî Kişilik ve Mitler temaları olmuştur. Oyunların %64'lük diliminin dram, %33'lük kısmının da güldürü oyunlarından oluştuğu görülmüştür. Müzikli güldürünün en az temsil oranına (%3) sahip olduğu oyun metinleri incelendiğinde bu verilerin dil eğitimcileri, tiyatro metni yazarları, yaratıcı drama liderleri ve akademisyenler için önemli bir veri kaynağı oluşturacağı düşünülmektedir

A Thematic Evaluation of the Plays Performed in the Theater and Drama Activities Course

Theater is a field of art which presents segments from life on a live stage. In addition to telling people to people, this art form enables people to see their realities from a different perspective. Undergraduate Theater and Drama Activities course is a course that prepares students for life which prospective teachers take and perform plays in. In this article, theater plays performed by Turkish Language Teaching Department students between the years of 1994 and 2016 were evaluated in terms of their textual content. The performed plays were classified according to their themes, using document analysis method. 9 main themes and sub-themes related to those were identified. When the plays were classified in terms of their themes, the Individual and the Society and Communication themes appeared as the most frequently recurring themes in the plays. The least preferred themes were Immigration, Historical Characters, and Myths. 64% of performed plays was dramas and 33% was comedies. Musicals were the least chosen genre with 3%. Researchers hope that these findings will form a valuable source of data for language instructors, authors of theater texts, creative drama leaders, and academicians

___

  • Aykaç, M. ve Çetinkaya, G. (2013). Yaratıcı drama etkinliklerinin Türkçe öğretmen adaylarının konuşma becerilerine etkisi. Turkish Studies, 8(9), 671-682.
  • Baltacıoğlu, İ. H. (1938). Toplu tedris. (Öğretmen Kitapları). İstanbul: Sebat Basımevi.
  • Boal, A. (2014). Ezilenlerin tiyatrosu. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  • Brecht, B. (1964). Brecht on theater. London: Methuen Drama.
  • Moore, J. (2012). Theater of attachment: Using drama to facilitate attachment in adoption. Adoption and Fostering, 30(2), 64-73.
  • Ortaylı, İ. (1976). Tiyatroda tarihî oyunlar üzerinde siyasal bir analiz denemesi. Tiyatro Araştırmaları Dergisi, 7, 217-232.
  • Özkan, B., Şahbaz, N. K., Tüfekçioğlu, B. (2011). Türkçe öğretmeni adaylarının tiyatro ve drama uygulamaları dersine yönelik görüşleri üzerine bir araştırma. e-Journal of New World Sciences Academy, 6(4), 2436- 2445.
  • Öztürk, A. (1997). Tiyatro dersinin öğretmen adaylarındaki sözel iletişim becerilerine etkileri. Ankara: Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Powers, B., Duff, B. (2016). Making invisible intersectionality visible through theater of the oppressed in teacher education. Journal of Teacher Education, 67(1), 61 -73.
  • San, İ. (2009). Ne zaman eğitimde yaratıcı drama ne zaman tiyatro/drama? Yaratıcı Drama Dergisi, 4(7), 5-13.
  • Sezgin, B. (2014). Uluslararası bakalorya programında tiyatro ve drama ders müfredatının model analizi. Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(22), 79-94.
  • Şen, Ü. (2015). Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarına Türkçe öğretimi ve materyal tasarımı (Belçika örneği). Ankara: Edge Akademi
  • Tofteng, D. ve Husted, M. (2011). Theater and action research: How drama can empower action research processes in the field of unemployment. Action Research, 9 (1), 27-41.
  • Uysal, B. (2014). Dinleme ve konuşma becerilerinin kazandırılmasında yaratıcı drama temelli bir model önerisi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Türkçe Öğretmenliği Bölümü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Yalçın, A., Aytaş, G. (2002). Tiyatro ve canlandırma: sahneleme bilgileri. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Yıldırım, Y. (2011). Okul öncesi eğitimi öğretmen adaylarının yaratıcı drama dersine ilişkin tutumlarının incelenmesi. Konya: Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımla nmamış Yüksek Lisans Tezi .
  • YÖK. (2016). Eğitim fakültesi öğretmen yetiştirme lisans programları. http://www.yok.gov.tr/documents/10279/30217/Egitim_fakultesi_ogretmen_yetistirme_lisans_progr amlari_mart_98.pdf/5e166018-b806-48d5-ae13-6afd5dac511c. Erişim Tarihi 10.05.2016
  • Yüksel, A. (1995). Modern Türk tiyatrosunda arayış ve gelişmeler. Tiyatro Araştırmaları Dergisi, S. 12: 123-130.