Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi

Türkiye'de Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Yükseköğretim Kurulunun belirlediği 43 alan vardır. Eğitim Bilimleri Enstitülerine bağlı farklı bölümlerde yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmaları, tez adıyla bilimsel bir eser olarak ortaya konulmaktadır. Bu tezlerin yazım ölçütleri enstitülerce hazırlanan kılavuzlarla belirlenmektedir. Ancak tez başlıklarının ve söz dizimlerin nasıl olacağı konusunda farklı enstitülerce veya aynı enstitünün değişik zamanlarda hazırladığı kılavuzlarda bir birliğe varılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada, eğitim bilimleri alanında yazılmış lisansüstü tez başlıkları kelime sayısı ve söz dizimi bakımından incelenmiştir. Bu amaçla YÖK Tez Tarama genel ağ sayfasında yapılan tarama sonucu, belirtilen alanlarda 2010-2015 yıllarında yazılmış yüksek lisans ve doktora tezlerinden tesadüfi yolla seçilen ve alanlara göre eşit dağılımın sağlandığı 240 başlık doküman analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada, tezlerin başlıklarının üç kelimeden yirmi yedi kelimeye kadar değiştiği, dolayısıyla başlık yazımında bir standart olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca başlıklarda, söz diziminin önemli unsurları olan tamlama ve bağdaşıklık unsurları açısından da sıkıntıların olduğu belirlenmiştir.

Investigation of Postgraduate Titles Word Count and Syntax in the Field of Educational Sciences

There are 43 areas determined by the council of higher education at the graduate school of educational sciences in Turkey. The master's and doctoral studies which realized in different departments connected to educational sciences institutes reveals a scientific work known as thesis. Writing extent of this thesis are determined with guidelines prepared by the institutes. However the status of the thesis titles and syntax is unclear at the guidelines prepared by different institutes or at guidelines prepared at different times by the same institutes. In this study, postgraduate thesis titles in the field of educational sciences have been examined with regard to number of words and syntax. For this purpose, with the result of the scanning conducted at the YÖK browsing thesis public network, 240 master's and doctoral thesis titles were examined by using document analysis which selected randomly and provided the equal distribution according to the fields written in 2010-2015 at specified areas. In this study, it was identified that the thesis titles changes from three words to twenty seven words so there isn't any standart title writing. Also it is noticed that there are some troubles in terms of phrases and elements of cohesion that are important elements of syntax.

___

  • Coşkun, E. (2005). İlköğretim öğrencilerinin öyküleyici anlatımlarında bağdaşıklık, tutarlılık ve metin elementleri. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  • Çetinkaya, G. (2010). Türkçe metinlerin okunabilirlik düzeylerinin tanımlanması ve sınıflandırılması. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.Day, R. A. (2000). Bilimsel bir makale nasıl yazılır ve yayımlanır? Ankara: TÜBİTAK.
  • Deniz, K. (2000). Yazılı anlatım becerileri bakımından köy ve kent beşinci sınıf öğrencilerinin durumu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  • Durukan, E. (2014). Metinlerin okunabilirlik düzeyleri ile öğrencilerin okuma becerileri arasındaki ilişki. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2(3), s. 68-76.
  • Günay, D. (2001). Metin bilgisi. İstanbul: Multilingual Yayınları.
  • Karasar, N. (2008). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Karatay, H., Bolat, K.K. ve Güngör, H. (2013). Türkçe ders kitaplarındaki metinlerin okunabilirlik ve anlaşılabilirliği. International Journal of Socials cience. 6(6), s. 603-623.
  • Korkmaz, Z. (2007). Gramer terimleri sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  • Sevim, O. ve Erem, N. (2012). Türkçe eğitimi alanındaki yüksek lisans tezlerinin başlıklarına ve özetlerine eleştirel bir bakış. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi. Sayı: 1/3. 5. 174--186.
  • Tansel, F. A. (1978). İyi ve doğru yazma usülleri |||. İstanbul: Kubbealtı Neşriyatı. Temur, T. (2003). Okunabilirlik (readability) kavramı. TÜBAR-XIII, 5.169--180.
  • TÜBİTAK, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Araştırma Destek Programları Başkanlığı Tarafından Yürütülen Programlara İlişkin Yönetmelik, 06.05.2015 tarihinde http://www.tubitak.gov.tr/
  • sites/default/ fi|es/yonetmelik_iii_1-vers.1.pdf'den erişildi.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık. Yıldız, C. (2000). Yazılı basında metin ve manşet, İstanbul: Teknik Yayınları.