Kamu Yönetimi Başarısızlık Teorisi ve Eleştirisi

Genel olarak kamu yönetiminin ve daha dar anlamda kamu kurum ve kuruluşları ile kamu politikalarının niçin başarısız oldukları, şu ana kadar teorik olarak çok üzerine gidilip incelenen bir konu değildir. Diğer yandan piyasaların başarısızlık nedenleri geniş şekilde tartışılırken, sadece birkaç sosyal bilimci kamu yönetiminin başarısızlığı üzerine gitmiş ve teori oluşturmaya çalışmıştır. Hatta daha da ötesi, bu çalışmaların çoğu, özellikle İngiltere ve Amerika Birleşik devletleri gibi genelde gelişmiş ülkelerdeki durum üzerine açıklamalar getirmeye çalışmışlardır. Bunun anlamı aslında, bu tür teorik açıklamalar öyle ülkeler için yapılmıştır ki, bu ülkelerde kamu sektörünün en azından belli bir seviyede kamu hizmetlerini sunabilmek için yeterli seviyede kaynağa sahip olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca bu ülkelerin hemen hemen hepsinde kamu yönetimi istikrarlı çalışmaktadır. Bu yönüyle bu teorik açıklamalar gelişmekte ülkelerde görülen görülen siyasal istikrarsızlık veya ciddi ekonomik sorunlar gibi konuları yok varsaydıkları için eksik görülmelidir ve bu noktada eleştirilmelidir. Gelişmekte olan ülkelerle ilgili kamu yönetimi başarısızlığı bağlamında daha geniş bakışa sahip yaklaşımlar geliştirilmelidir.

The Theory of Government Failure and its Critique

The question 'why do public sector and policies fail' has not been the subject of considerable theoretical exploration. While the failure of markets has been widely discussed, only a few social scientists have made explicit efforts to construct a theory of government failure. Even then, most of the work has been produced to explain the situation in developed liberal democratic countries like the USA and the UK in the context of market failure; that is to say in an environment where the public sector is believed to have sufficient resources for providing public services and where the political structure is a stable one. This is in contrast to the situation in many developing countries where the political systems are usually unstable, and there are severe economic problems. Thus, there seems to be a need for developing a wider approach to the issue.

___

  • Çevik, H. H. (2000), A Public Policy Failure Analysis: The Case of Mass Housing Policy in Turkey 1984-1994, Unpublished PhD Thesis (Yayınlanmamış Doktora Tezi) University of Nottingham.
  • Dunleavy, P. (1995), "Policy Disasters: Explaininig the UK's Record", Public Policy and Administration, Volume 10, No.2 Summer, 1995, pp. 52-70.
  • Le Grand, J (1991), "The Theory of Government Failure", British Journal of Political Science, 1991, 21, pp.423-42.
  • McLean, I. (1987), Public Choice: An Introduction, Oxford, Basic Blackwell.
  • Mueller, D. C. (1989), Public Choice II, Cambridge, Cambridge University Press.
  • Weimer, D. L. and A. R. Vinning (1992), Policy Analysis, New Jersey, Prentice
  • Hall. Wilson, J.Q (1989), Bureacracy, New York, Basic Boks.
  • Wolf, JR. C (1988), Markets or Governments: Choosing Between Imperfect Alternatives, Cambridge, MIT Pres.
  • Wolf,. (1979) "A Theory of NonMarket Failure: Framework For Implementation Analysis", Journal of Law and Economics, 22No:l April, 1979, pp. 107-39.