Gizlilik Geleneğinden Şeffaf Yönetime Doğru

Çalışmamızda, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile ilgili bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır. Türk kamu yönetimi sisteminin gizlilik geleneğinden çıkarak halka açık ve onun gözleri altında çalışmasını sağlamayı hedefleyen bu yasal düzenlemenin getirdikleri ele alınmaktadır. Kanunun getirdiği düzenlemeleri ele almadan önce, yönetimde gizliliğin varlığı ve sonuçlan ile bilgi edinme hakkının yönetim-halk ilişkilerine getireceği dönüşümler üzerinde durulmaktadır. Çalışmada 4982 sayılı kanunun getirdiği düzenlemelerin uygulanabilirliği, bürokrasinin muhtemel tutumunun ne olacağı, bürokratik yönetim geleneğinin direnç noktalan gibi konulara değinilmemiştir. Ayrıca, çalışmanın hacim olarak büyük olacağı düşüncesiyle başka ülkelerin uygulamaları ile karşılaştırma da yapılmamıştır. Bununla birlikte, söz konusu yasal düzenleme Türk kamu yönetimi sistemi ve halk-yönetim ilişkileri açısından önemli bir değişimin başlangıcı niteliğinde görülmektedir.

Towards Transparency from Secrecy in Administration

The article makes an evaluation about the law of right to know numbered 4982. The new arrangements brought through the law have been discussed in relation with the aim of the law, as of rescuing the Turkish public administration system from secrecy and getting it closer to and before the people. What kind of transformations will occur by the enforcement of the law about the administration-people relations on the existing situation that there iş secrecy and its results also have been examined. Finally it is reached that, the legal arrangement will be a beginning of change in Turkish public administration system and the people-administration relations.

___

  • Drai, Raphael (1988), "L'Etat-Soft et la Communication Administrative", Information et Transparence Administratives, PUF, Paris, s.224-238.
  • Eken, Musa (1993), Kamu Yönetiminde Açıklık ve Bilgi Edinme Hakkı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İzmir.
  • Eken, Musa (1995-1996), "Bilgi Edinme Hakkı", İnsan Hakları Yıllığı, Cilt: 17-18, TODAİE, Ankara, s.61-75.
  • Eryılmaz, Bilal (1997), Kamu Yönetimi, İstanbul.
  • Ripoche, Paul (1988), "La Maladministration Aujourd'hui", Revue Française d'Administration Publique, no:45 (Jan.-Mars), Institut International d'Administration Publique, Paris, s.8-17.
  • Spanou, Calliope (1988), "Leş Association Face a l'Information Administrative: le Cas de l'Environnement", Information et Transparence Administratives, PUF, Paris, s.128-162.
  • Weber, Max (1986), Sosyoloji Yazıları, (Çev. Taha Parla), Hürriyet Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • www.agora21.org/aarhus/, 2003
  • www.cada.fr/fr/texte/frame.htm, 2003