Feminizmin Refah Devleti ve Sosyal Politika Alanına Eleştiri ve Katkıları

Bu çalışma refah devletinin ve sosyal politikanın kuruluşu ve kurumsallaşmasında olgusal olarak var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortaya koymaktadır. Sosyal politika ve feminist hareket arasındaki ilişki paradoksaldır: Ataerkil toplumsal yapıların değiştirilmesinde bizatihi bu yapıları yeniden üreten devletin müdahalesine de ihtiyaç olduğundan, değişim için gereken müdahaleyi yine egemen toplumsal anlayışın diline tercüme etmek gerekmektedir. Çalışma, dünya genelinde feminist literatürün refah devleti tartışmalarına ve sosyal politikanın anaakımına getirdiği kuvvetli eleştirileri ortaya koymayı, Türkiye'deki kadın emeği odağındaki çalışmaların sosyal politika alanına getirdiği katkıları görünür kılmayı ve bu katkıların kamu politikası açısından doğurgularını göstermeyi amaçlamaktadır

The Criticisms and Contributions of Feminism to Welfare State and Social Policy

The study presents gender inequalities that have appeared in the establishment and institutionalization of welfare state and social policy. There is a paradox between feminist movements and social policy: state intervention is required in order to change patriarchal social structures, but for state interventions to establish gender equality, the demands of feminist movements must first be translated into the language of the dominant ideology. The study aims to underline feminist acquisitions in this difficult relationship. To this end, it summarizes the powerful criticisms directed by feminist literature against the main stream of social policy and aims to make visible the contribution of studies focusing on women's work in Turkey, and to underline the implications for economic and public policy

___

  • Afrin, S., Islam, N. ve Ahmed, S. U. (2009), "A multivariate model of micro credit and rural women entrepreneurship development in Bangladesh", International Journal of Business and Management, Vol.3, No:8,s. 69-185.
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2016), "Türkiye'de kadını durumu", (http://kadininstatusu.gov.tr/uygulamalar/turkiyede-kadin , 01.03.2016)
  • Altuntaş, B. ve Atasü-Topcuoğlu, R. (2014) "Engelli Hakları, Bakım Güvencesi ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı İş Bölümü Çerçevesinde Evde Bakım Hizmeti", VI. Sosyal Haklar Sempozyumu Bildiri Kitabı (s. 307-322), Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, s.307-322.
  • Altuntaş, B. ve Atasü-Topcuoğlu, R. (2016), Engelli Bakımı: Sosyal Bakım ve Kadın Emeği, NİKA, Ankara.
  • Akduran, Ö. (2016), "Yerel Yaşamda cinsiyet eşitliği ve bütçesi Türkiye'den bir örnek: Eskişehir büyükşehir Belediyesi", içinde Dedeoğlu S. ve M. Yaman (Der.) Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği: Neoliberal ve Muhafazakar Dönem (s.79- 132), Sosyal Araştırmalar Vakfı: İstanbul, s.256-280
  • Arıkan, G. (1988), "Kırsal Kesimde Kadın Olmak", Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Sayı5, Cilt 2, s.1-16.
  • Atasü-Topcuoğlu, R. (2009), "Kadın Emeği Nasıl Değersizleşir? Enformel Alan ve Ataerkilliğin Eklemlenme Mekanizmaları: Bilinçli Saklama ve Saklayarak Değersizleştirme", Praksis, Sayı 20, s. 87-104.
  • Atasü-Topcuoğlu, R. (2010), "Kapitalizm ve Ataerkillik Enformel Alanda Nasıl Eklemlenir? Bilinçli Saklama ve Saklayarak Değersizleştirme Mekanizmalarının Ev Eksenli Çalışmada İşleyişi", Dedeoğlu S. ve M. Yaman Öztürk (Der.) Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği: Türkiye Örneği, Sosyal Araştırmalar Vakfı, İstanbul, s.79-132.
  • Atasü-Topcuoğlu, R. (2013) "Sosyal haklar piyasalaşır mı? Çocuk hakları ve kadın emeğinin kesişiminde Türkiye'de kreşler" Uluslararası Sosyal Haklar Sempozyumu Bildiri Kitabı, Uludağ Üniversitesi: Bursa, s. 281-292.
  • Atasü-Topcuoğlu, R. (2015), Ideology and the Fight Against Human Trafficking, Routledge, London.
  • Atasü-Topcuoğlu, R. (2016), "Devlet Baba ve Uysal Kızlar: Muhafazakar/Liberal Refah Devleti ve Ataerkil Kültür Kıskacında Türkiye'de Bakım Emeği ve Toplumsal Cinsiyet", içinde Dedeoğlu S. ve M. Yaman (Der.) Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği: Neoliberal ve Muhafazakar Dönem, Sosyal Araştırmalar Vakfı: İstanbul, s. 218-255.
  • Bambra, C. (2004), "The worlds of welfare: illusory and gender blind?", Social Policy and Society, Vol.3, s. 201-211.
  • Beneria, L. (2001), Changing employment patterns and the informalization of jobs: general trends and gender dimensions. International Labour Office, Geneva.
  • Beveridge, W. (1942), Social Insurance and Allied Services, (Open Governmet Lisense Database, The National Archives of the United Kingdom).
  • Bora, A. (2002), "Olmayanın nesini idare edeceksin? Yoksulluk, kadinlar ve hane", Erdoğan, N. (der.) Yoksulluk Halleri: Türkiye'de Kent Yoksulluğunun Toplumsal Görünümleri, Demokrasi Kitaplığı, Istanbul, s.65-88.
  • Bora, A. (2005), Kadınların Sınıfı: Ücretli Ev Emeği ve Kadın Özenlliğinin İnşası,