TÜRK KAMU YÖNETİMİ PERSPEKTİFİNDE SOĞUK SAVAŞ SONRASI OLUŞAN YENİ TEHDİTLER

Soğuk Savaş, iki taraf arasındaki ilişkilerde blokların ve üyelerin davranışlarına yönelik her iki tarafça da kabullenilmemiş, kurallardan uzak ve ilişkilerde bütünüyle zorla üstünlük kurma mücadelesinin benimsendiği bir dönem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde her iki güç tarafından diplomatik yöntemler bir kenara bırakılmış ve anlaşma kurallarının görmezden gelindiği bir ortam meydana gelmiştir. İkinci Dünya Savaşının yıkıcı etkisi sonucunda hem Avrupa hem de Avrupa diplomasisi derin bir çöküntü yaşamıştır. Bu siyasi güçsüzlük ABD ve SSCB'nin Avrupa ve beraberinde dünyanın kaderine yön verecek bir kutuplaşmaya zemin hazırlamıştır. Bu dönemde bu iki uluslararası aktör ülke siyasetlerine ve pakt anlayışlarına şekil vermiş, artan bir ivmeyle güç mücadelesini sürdürmüşlerdir. Bu atmosferde ulus-devlet ve pakt anlaşmaları çerçevesinde dünyanın her bölgesinde yaşayan bir standart kutuplaşmış dünya düzeni bulunmaktaydı. 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılmasıyla birlikte meydana gelen siyasi, ekonomik ve askeri olaylarda Varşova Paktı dağılmış ve birçok yeni devlet oluşmuştur. 1990 yılıyla birlikte başta teknolojik atılımlarla beraber "küresellik" düşüncesiyle Yeni Dünya Düzeni oluşmaya başlamıştır. Çalışmanın amacı Yeni Dünya Düzeni olarak adlandırılan bu dönemde ortaya çıkan tehdit algılamalarını ortaya çıkarmak ve Türk Kamu Yönetimi açısından bir değerlendirme yapmaktır. Türkiye'nin tehditlere karşı izleyebileceği siyasi, sosyal ve ekonomik politikaları kamusal ve siyasal anlamda değerlendirmek Türk kamusal düzeninin geleceğine yön verebilmesi açısından önemli bir yer tutmaktadır.

NEW THREATS AFTER COLD WAR WITHIN THE PERSPECTIVE OF PUBLIC ADMINISTRATION

The Cold War, as a period of struggle to establish the rule adopted in remote and relationship emerges. It can be seen that the block in relations between the two sides and both parties for the behavior of its members not accepted, the rules in force in its entirety. This period has been set aside by both power and diplomatic methods which has occurred in an environment that ignore the rules of the agreement. As a result of the devastating effects of World War II in both Europe and the European diplomacy has experienced a deep depression. During this period, it gave way to the two international pacts and understanding the country's political actors have continued to struggle for power with an increasing acceleration. The atmosphere in the nation-state and the pact there were a standard polarized world order, living in all regions of the world within the framework of agreements. With the fall of the Berlin Wall in 1989 caused political, economic and military events in the Warsaw Pact which was dissolved and formed many new states. Together with the first technological breakthrough in 1990 "globalization" idea began to be formed as the New World Order. The study aims to uncover the threat perceptions that arise during this period called the New World Order and make an assessment in terms of Turkey. Political threats which can be watched by Turkey holds an important place in terms of social and economic policies to give direction to the political will evaluate Turkish public and political sense.We can say that this region is a priority for the American foreign policy. Therefore, it is important that the state policies toward the region, which has an influence on many states such as the USA do not only influence Middle East policies but also world policies. The USA's target to dominate on the energy resources of Middle East has not changed from the beginning. However, its politics toward the region has changed depending on the periodic conditions. In our study, we have systematically examined the final aims of the USA in the Middle East by taking this periodic conditions into account.

___

  • Aka, H. Burç (2007), "Küresel Güvenlik Bağlamında Sağlık", Stratejik Öngörü, : 122-126.
  • Arı, Tayyar (1999), Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika (İstanbul: Alfa Yayınları).
  • Barnett, J., Robert (2007), "Environmental Security and Peace", Journal of Human Security, 3 (1): 4-16.
  • Başeren, Sertaç (2006), "Kavramsal Özellikleri ile Terörizm (Tarihi ve Hukuki Boyutları ile)", Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu, Genelkurmay Başkanlığı Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Yayını, Ankara.
  • Battersby, Paul, ve Joseph Siracusa (2009), Globalization and Human Security (Maryland, USA: Rowman & Littlefield Publishers).
  • Bozkurt, G. Saynur (2006), "Küreselleşme ve Terörizm", Bal, İdris (Der.), Değişen Dünyada Uluslararası İlişkiler (Ankara: Remzi Kitabevi).
  • Brzezinski, Zbigniew (1999), "Genişlemenin İkilemleri", Ceylan, Musa (Der.), Yeni NATO Soğuk Savaştan Sıcak Savaşa (Ankara: Ülke Kitapları).
  • Davutoğlu, Ahmet (2002), Küresel Bunalım (İstanbul: Küre Yayınları).
  • Dedeoğlu, Beril (2003), Uluslararası Güvenlik ve Strateji (İstanbul: Derin Yayınları).
  • Erdoğdu, Hikmet, (2004), Avrupa'nın Geleceğinde Türkiye'nin Önemi ve NATO İttifakı (İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık).
  • Erhan, Çağrı (2000), "Çok Taraflı İşbirliğine Geçiş Sürecinde Tehdit Algılamaları ve Uluslararası Mukabele Yöntemleri", Küreselleşme ve Güvenlik Birinci Uluslararası Sempozyum Bildirileri, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • Fluri, Philipp (2005), "Gözetim ve Rehberlik: Parlamenter Gözetimin Güvenlik Sektörü ve Reformu Açısından Önemi", Aytar, Volkan (Der.), Güvenlik Sektöründe Demokratik Gözetim: Türkiye ve Dünya, 1. Baskı (İstanbul: TESEV Yayınları).
  • Gough, Mark (2002), "Human Security: The Individual in the Security Question - The Case of Bosnia", Contemporary Security Policy, 23 (3): 145-191.
  • G8 Report (2010), The G8 Global Partnership Against the Spread of Weapons and Materials of Mass Destruction, Kananaskis Summit.
  • Gurr, Ted Robert ve Barbara Harff (1994), Ethnic Conflict in World Politics (Boulder: Westview Press).
  • Hecker, H. Jeanne (2011), "Peace Sustainable Development Through Environmental Security", Hague: Institute for Environmental Security.
  • Kaufmann, Chaim (1996), "Possible and Impossible Solutions to Ethnic Civil Wars", International Security, 20 (4): 136-175.
  • Kohen, Daniel (2000), Dünyanın Zenginliği Ulusların Fakirliği (İstanbul: İletişim Yayınları) (Çev. Dilek Hattatoğlu).
  • Kuyaksil, Ali (2000), "Uluslararası Sistem ve Terör", I. Milletlerarası Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Güvenlik ve Huzur Sempozyumu, Bildiriler, Mart 2000, S. 589-612, Elazığ.
  • Lietzmann, M. Kurt ve D. Gary Vest (1999), "Environment and Security in an International Context. Environmental Change & Security Project Report", NATO CCMS Pilot Study, (5): 34-48.
  • Özek, Çetin (1998), Organize Suç, Prof.Dr. Nurullah Kunter'e Armağan, s.195, İstanbul.
  • Öztürk, Abdurrahman (2003), "Bir Organize Suç Olarak Karapara Aklamaya Ulusal ve Uluslararası Planda Mücadele", Avrasya Dosyası (Güvenlik Bilimleri Özel), 2 (9): 143.
  • Picotti, Lorenzo (2009), "Hazırlık Hareketleri ve İştirakin Genişlemesi", Genel Rapor, 18. Uluslararası Ceza Hukuku Kongresi, 20-27 Eylül 2009.
  • Svarc, Dominika (2008), "Military Response to Terrorism and the Jus ad Bellum", Defence Against Terrorism Review, Centre of Excellence - Defence Against Terrorism, 1 (1): 44.
  • Tadjbakhsh, Shahrbanou ve M. Anuradha Chenoy (2007), Human SecurityConcepts and Implications (New York: Routledge).
  • Talas, Cahit (1998), "Liberalciliğin Geri Dönüşü ve Yeni Kurumları", Cumhuriyet Gazetesi, 06.08.1998.
  • Thachuk, Kimberley (2006), "Terörizme Destek Veren Kaynaklarla Mücadele", Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumu Bidirileri, Genelkurmay Başkanlığı Terörizmle Mücadele Mükemmeliyet Merkezi Yayını, Ankara, 57-74.
  • Türk, Seçil Mine (2008), Marmara Denizinde Çevresel Güvenlik, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ünver, Yener (1998), Federal Almanya'da Terör ve Organize Suçluluk ile İlgili Düzenlemeler, Prof. Dr. Nurullah Kunter'e Armağan, İstanbul.
  • Vogler, John (2003), "Küreselleşmenin Çevresel Boyutları ve Güvenlik Stratejilerine Etkileri", Küreselleşme ve Güvenlik Birinci Uluslararası Sempozyum Bildirileri, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları, Ankara.
  • Wolff, Stefan (2006), Ethnic Conflict: A Global Perspective (Oxford: Oxford University Press).
  • YILMAZ, Muzaffer Ercan (2006), Soğuk Savaş Sonrası Dönemde Etnik Çatışmalar, Etnik Çatışmaların Nedenleri ve Etnik Barışın Tesisi (Ankara: Nobel Yayın Dağıtım).