Aşılı Üretilen Crimson Tide Karpuz Çeşidinin Hasat Olum Zamanının Saptanması

Bu çalışmada; Ferro, RS841, Agentario ve Macis anaçları üzerinde aşılı yetiştirilen Crimson Tidekarpuz çeşidinin hasat olum zamanının belirlenmesi amaçlanmıştır. Aşılanmamış Crimson Tide çeşidimeyveleri kontrol olarak kullanılmıştır. Kulakçık ve sülüğü yeşil, kulakçık ve sülükten birisi kurumuşve kulakçık ve sülüğün her ikisi de kurumuş olmak üzere her anaç x kalem kombinasyonundankarpuzların hasadı yapılmıştır. Meyve ağırlığı, meyve çapı, kabuk kalınlığı, suda çözünebilir toplamkuru madde içeriği (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), pH, meyve eti sertliği (MES), meyve etrengi (L*, h°), meyve etinde kopma , meyve olgunluğu ve duyusal analizler gibifiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kulakçık ve sülüğü kurukarpuzlarda meyve ağırlığı en fazla olurken, RS841 anacı üzerine aşılı Crimson Tide karpuz çeşidimeyvelerinin ağırlığı en fazla olmuştur. Kulakçık ve sülüğü yeşil olanlarda en az SÇKM ve kulakçıkve sülüğü kuru karpuzlarda duyusal kalite (tat) en yüksek olurken, kulakçık ve sülüğü yeşil olanlardaen düşük tat saptanmıştır. Kulakçık ve sülüğü kuru olanlarda en düşük MES olurken, Ferro ve RS841anaçları üzerine aşılı karpuzlarda MES en yüksek olmuştur

Determination of Harvest Time on the Grafted Produced Crimson Tide Watermelon Cultivar

The objective of this study is to determine the harvest time of Crimson Tide watermelon cultivargrafted on Ferro, RS841, Agentario and Macis rootstocks. Ungrafted Crimson Tide cultivar fruitswere be used as control. Harvest of watermelons from each rootstock x scion combinations includinggreen atrium and leech, green atrium and dry leech or dry atrium and green leech and dry atrium andleech was made. Changes in physical and chemical analysis such as fruit weight, diameter, rindthickness, total soluble solid content, titratable acidity, pH, fruit flesh firmness, fruit flesh color (L*,h°), hollow heart in fruit flesh , fruit maturity of watermelon were be determined. Sensoryevaluation for taste was also performed. According to data, the highest fruit weight wereobtained from dry atrium and leech watermelons while the highest fruit weight Crimson Tidewatermelon cultivar grafted on RS841, rootstock. The lowest total soluble solid (%TSS) wereobtained from green atrium and leech and the highest sensory quality (taste) were obtained from dryatrium and leech watermelons while the lowest taste from green atrium and leech. The lowest fruitflesh firmness were obtained from dry atrium and leech watermelons while the highest fruit fleshfirmness Crimson Tide watermelon cultivar grafted on RS841 and Ferro rootstocks

___

  • Bek, Y., 1983. Araştırma ve Deneme Metotları. ÇÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, Adana, Ders ve Yardımcı Ders Kitapları, Yayın No: 92, 286 s.
  • FAO, 2014. FAO Statistical Database, www.fao.org. com.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective colour measurement. HortScience, 27: 1254-1255.
  • Özdemir, A.E., Yetişir, H., Çandır, E., Aras, V., Arslan, Ö., 2011. Karpuzlarda Aşılı Üretimin Hasat Sonrası Kaliteye ve Raf Ömrüne Etkileri. TÜBİTAK 108 O 391 nolu Proje Sonuç Raporu, Antakya/Hatay, 126 s.
  • Özdemir A.E., Yetişir, H., Çandır, E., Güler, Z., Aras, V., Baltaer, Ö., Üstün, D., Ünlü, M., 2014. Aşılı Üretilen Crisby Karpuz Çeşidinin Derim Olum Zamanının Saptanması. 10. Sebze Semp., 2-4 Eylül 2014, Tekirdağ.
  • Sadler, G.O., 1994. Titratable Acidity, Chapter 6 (Ed: Nielsen SS. Introduction to the Chemical Analysis of Foods),. Jones and Bartlett Publishers, Borton, USA, 81-91.
  • SAS, 1999. SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC.
  • Suslow, T.V., 2014. Watermelon. "Fresh Produce Facts." Univ. of Calif., Davis CA. http://postharvest.ucdavis.edu/produce/producefacts/fruit/watermelon.html
  • TÜİK, 2014. Türkiye İstatistik Kurumu, http://www.tuik.gov.tr
  • Vural, H., Eşiyok, D., Duman, İ., 2000. Kültür Sebzeleri (Sebze Yetiştirme). Ege Ünv. Basımevi.
  • Yetisir, H., Sarı, N., 2003. Effect of different rootstock on plant growth, yield and quality of watermelon. Austr. J. Exper. Agric. 43: 1269-1274.
  • Yetisir, H., Sarı, N., Yücel, S., 2003. Rootstock resistance to Fusarium wilt and effect on watermelon fruit yield and quality. Phytoparsitica 31(2), 163-169.