BANKA, FİNANS ve AVRUPA SİNEMASI

Öz Günümüzde sinema sektörünün yeniden ele alınması, Avrupa filmlerinin uluslararası rekabetinin yeniden düzenlenmesi bugün büyük ölçüde kamu yardımlarına bağımlıdır. Gerçekten, özellikle ekonomik bir bakış açısından, yeni yatırımcıların, kamu yardımlarının yanısıra giderek artan etkileri sözkonusudur. Vaktiyle sinema sektörü finansal açıdan aşırı riskler içerdiği için ekonomik sektörler bu alana girmeye kapalıydılar. Ancak Avrupa banka ve finans kuruluşları aşamalı olarak sinema ile bütünleşmişlerdir. Bu açıdan banka ve finans dünyası arasında kurulan sinema ilişkilerini açıklamak, var olan yapıları ortaya koymak, aynı zamanda sinema veya çok genel olarak görsel-işitsel audiovisuelle yapım içerisinde artan ilişkileri motive eden nedenleri belirtmek ilginçtir. Bankalar bilinçli olarak sinema yapımları için yeni pazarlar üreten medya araçlarının ortaya çıkması sayesinde Avrupa imaj dünyası ile bütünleşmeye karar vermiş olsalar da, bankalar ara sıra Avrupa imaj dünyası ile bütünleşmeye teşvik edilmişlerdir. Ulusal endüstrinin yedinci sanatı ayakta tutma kaygısı, kamu güçlerinin sinemaya yapılan yatırımları tahmin etmeye yönelik önlemlerini ortaya koymaktadır

BANKA, FİNANS ve AVRUPA SİNEMASI

___

  • AUGROS J. (1996), L’argent d’Hollywood, L’Harmattan, coll. « Champs Visuels », Paris.
  • BENGHOZI P.-J. (1989), Le cinéma : entre l’art et l’argent, L’Harmattan, coll. « Logiques Sociales », Paris.
  • BONNELL R. (1989), La vingt-cinquième image : une économie de l’audiovisuel, Gallimard – FEMIS, Paris.
  • DUBET E. (2000), Economie du cinéma européen : de l’interventionnisme à l’action entrepreneuriale, L’Harmattan, coll. « Champs Visuels », Paris.
  • DUBET E. (1999), « Les fondements de l’intervention publique dans l’industrie cinématographique européenne », Quaderni, n° 39 (Transport matériel et immatériel), automne, pp. 11-28.
  • DUBET E. (1998), L’économie de l’industrie cinématographique en Europe, Thèse de doctorat, Université de Picardie Jules Verne.
  • GOMERY D. (1986), Hollywood Studio System, British Film Institute – Macmillan, London.
  • HILFERDING R. (1910), Le capital financier : étude sur le développement récent du capitalisme, Editions de Minuit, Paris, 1970.
  • MORVAN Y. (1988), « Les stratégies des grandes firmes et des groupes », in Traité d’Economie Industrielle, Economica, Paris, 2e édition, 1991, pp. 445- 457.
  • PALLOIX C. (1999), « Monnaie de crédit et capital financier chez Rudolf Hilferding », communication au colloque international « Les économistes autrichiens (1870-1939) », ERSI, Université de Picardie Jules Verne, Amiens, 19-21 mai.