Halı Desinatörlüğü Dalı Mesleki Yeterliklerinin Belirlenmesi: Dacum Tekniği

Bu çalışmanın amacı çağın gereksinimlerine ve sektöre cevap verebilecek düzeye erişmesi açısından mesleki ve teknik lise halı desinatörlüğü dalına yönelik mesleki yeterliklerinin belirlenmesidir. Bu yeterlikler mesleki bilgi, mesleki beceri ve tutum ve değerler olarak belirlenmiştir. Mesleki ve teknik lise halı desinatörlüğü dalına yönelik mesleki yeterlilikler DACUM tekniği ile belirlenmiştir. DACUM tekniğinin kurallarına uygun olarak halı sektöründe en az 6 yıllık tecrübesi olan, halen halı işletmesinde çalışan ve alanına ilgili, gerekli becerilere sahip desen müdürleri, desen şefleri, halı desinatörleri, halı desen tasarım müdürleri ve ARGE çalışanlarından ve küçük, orta ve büyük halı firmalarında çalışan 12 kişiden ölçüt örnekleme uygun olarak seçilmiştir. Ayrıca halı desinatörlüğü mesleğinin mesleki bilgi, beceri, tutum ve değerlerinin önem derecesini belirlemeye yönelik yeterliliklerin yer aldığı anket formu hazırlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Texcelle kullanımı ana yeterliliğinin en çok mesleki beceriye sahip olduğu görülmektedir. Texcelle ana yeterliliğinden sonra sırasıyla en çok mesleki beceriye sahip olan ana yeterlikler; PSP, Photoshop ve temel sanat eğitimidir. Katılımcılara göre halı desinatörlüğü mesleğinin temeli Texcelle programı olmakla birlikte bunun yanı sıra PSP programı da önemli olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma sonucunda Texcelle ve PSP programlarının yeterli derecede uygulama yapabilecek seviyede öğrenilmesinden sonra ilave olarak photoshop, Adobe illustrator ve Corel draw programlarının da öğrenilmesi gerekmektedir.

Determination Of The Professional Competencies Of The Carpet Couture Of The Department: Dacum Technique

This study is to determine the vocational qualifications for vocational and technical high school carpet couture branch in terms of reaching the requirements of the target age and the level that the sector can respond to. These qualifications are addressed and identified as vocational knowledge, professional skills and attitudes and values. Professional qualifications for vocational and technical high school carpet couture are determined by DACUM method. Design managers, pattern designers, carpet designers, carpet pattern design managers and ARGE employees who have at least 6 years of experience in the carpet business and who are in the field of carpet management and who are skilled in the field and who have the necessary skills and who work in small, medium and large carpet companies in accordance with the rules of the DACUM technique 12 individual criterion samples were selected as appropriate. The main competence of using Texcelle seems to have the most professional skills. Main competences with the most professional skills, respectively, after Texcelle master qualification; PSP, Photoshop and basic art education. A questionnaire has been prepared which includes competences to determine the importance of occupational knowledge, skills, attitudes and values of the carpet couture profession. As a result of the research, along with being a Texcelle program based on the carpet couture profession, the PSP program is also important. Extra photoshop, Adobe Illustrator and Corel draw programs have to be learned after Texcelle and psp programs are learned at a level enough to practice.

___

  • Adıgüzel, O., ve Berk, Ş. (2009). Mesleki ve teknik ortaöğretimde yeni arayışlar: yeterliğe dayalı modüler sistemin değerlendirilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (1), 220-236.
  • Aktaşlı, İ.; Kafadar, S. ve Tüzün, I.. (2012). Mesleki eğitimde kalite için işbirliği: mesleki ve teknik eğitimde güncellenmiş durum analizi. İstanbul: İmak Ofset.
  • Bilir, Y. (2015). Sektörde çalışan grafik tasarımcı profili ve mesleki yeterlilik analizi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çelik, S., (2013), Bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin tasarım ve basım endüstrisine etkileri; bu gelişmelerin tasarım programları ve baskı teknolojileri açısından incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çetin, Ö. (2016). Mesleki eğitim merkezlerinin yerel sanayilerin gelişmesindeki fonksiyonu: problem ve çözüm önerileri konya örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • EARGED. (2010). Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının izlenmesi 2010 yılı raporu. Ankara.
  • ILO. (2015). Global employment trends for youth 2015: scalingup investments in decent jobs for youth. Geneva: International Labour Office.
  • Karlıklı, M. (2016). Ortaöğretim kurumlarında verilen muhasebe eğitiminin muhasebecilik mesleğine uygunluğunun değerlendirilmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon.
  • KB. (2014). Onuncu Kalkınma Planı. Mesleki Eğitimin Yeniden Yapılandırılması Çalışma grubu raporu. Ankara: T.C. Kalkınma Bakanlığı.
  • MEB. (2012). Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı. Ankara: MEB.
  • MEB. (2017). Milli Eğitim İstatistikleri, Örgün Eğitim. https://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_09/08151328_meb_istatistikleri_orgun_ egitim_2016_2017.pdf adresinden 18.08.2018 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • MEB. (2018). Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin görünümü. http://mtegm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2018_11/12134429_No1_Turkiyede_Mesle ki_ve_Teknik_Egitimin_Gorunumu.pdf adresinden 11.02.2019 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • MEGEP ve İŞKUR (2006). İş piyasası ve beceri ihtiyaçları incelemesi 2005: Türkiye’nin 31 ili için işletme incelemesi. http://statik.iskur.gov.tr/tr/ rapor_bulten/is_piyasasi_beceri_ihtiyac_analiz_raporu2006.pdf adresinden 18.09.2018 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • Mısırlı, İ. (2006). İş analizi tekniği olarak SİSMA (Sistem, İş, Süreç, Meslek Analizi). www.inventa.com.tr/egitim/kurumsalgelişim.html adresinden 18.09.2018 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • Norton, R. E. (1997). Dacum Handbook. Ohio State University, Center on Education and Training For Employment: Columbus.
  • Oda, M. Sibel, (2014). Halıcılık sektöründe kullanılan desen tasarım programları (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Isparta.
  • Özata, M. (2012), Osmanlı ipekli kumaşlarının analizi ve jakarlı dokuma makinelerinde tekrar dokunması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Özsoy, C. (2015). Mesleki eğitim istihdam ilişkisi türkiye de mesleki eğitimin kalite ve kantitesi üzerine düşünceler, 4. Uluslararası Meslek Yüksekokulları Sempozyumu içinde (s. 173-182). Yalova, Türkiye.
  • Özsoy, C. E. (2015). Mesleki eğitim-istihdam ilişkisi: Türkiye’de mesleki eğitimin kalite ve kalitesi üzerine düşünceler. Electronic Journal of VocationalColleges-4. UMYOS Özel Sayısı, 173-181.
  • Semerci, Ç. ve Semerci, N. (2001). Program geliştirmede delphi, dacum ve meslek analizi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 241-250.
  • Tazegül, A. (2011). Muhasebe öğretim programının öğretim elemanı ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi: meslek yüksekokullarında bir uygulama (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Türkonfed ve Erg. (2006). Beceriler, yeterlilikler ve mesleki eğitim: politika analizi ve öneriler, İstanbul: İmak Ofset.
  • TÜSİAD. (1999). Mesleki ve teknik eğitimin yeniden yapılandırılması. Araştırma raporu. Nisan 26, 2008 tarihinde http://www.tusiad.org.tr adresinden alındı.
  • TÜSİAD (2012). Çalışma raporu. http://tusiad.org/tr/faaliyet-raporlari/item/6299-tusiad-faaliyetraporu-2012 adresinden 08.04.2018 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • Vuranok, T. T. (2017). Mesleki eğitimde istihdam sorunları: (İstanbul Örneği) (Yayınlanmamış doktora tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Yağcızeybek, S. (2006). Mesleki ve teknik eğitimin önemi. http://milliegitim.biz adresinden 15.07.2018 tarihinde erişim sağlanmıştır.
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0682
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Tayfun Taşbilek