Eğitim Kurumlarında İşte Var Olmamanın (Presenteeism) Azaltılmasında Ödüllendirmenin Rolü

çalışmanın amacı eğitim kurumlarında İşte var olmama (presenteeism) nın azaltılmasında ödüllendirmenin rolünü tespit etmektir. Eğitim kurumlarında İşte var olmamanınazaltılmasında ödüllendirmenin rolü olup olmadığı ile ilgili yöneticilerin, öğretmenlerin ve öğrencilerin görüşlerinin alınması amaçlanmıştır.Bu çalışmada durum (örnek olay) çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Denizli İlinde farklı öğretim kademelerinde ve farklı görev türüne sahip 17 devlet okulunda görev yapan yöneticiler, öğretmenler ve öğrenciler arasından maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle seçilen toplam 21 katılımcıdan oluşturmaktadır.Bu araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin eğitim kurumlarında İşte var olmamanın azaltılmasında ödüllendirmenin rolüne ilişkin görüşlerini belirlemeyi amaçlayan nitel araştırma yönteminin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır.Araştırmada veri toplama yöntemi olarak 12 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar betimsel ve içerik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucuna göre; İşte var olmamahem kurumu hem öğretmenleri hem de öğrencileri olumsuz yönde etkilemekte veöğretmenlerde performans düşüklüğüne sebep olmaktadır. Ödüllendirmeİşte var olmamanın azaltılmasında olumlu bir etkiyesahiptir. Yönetici, öğretmen ve öğrenciler,İşte var olmamanınabsenteeism (işe devamsızlık) sorununa göre daha olumsuz etkilere sahip olduğunu düşünmektedirler. Frederik A. Hezberg’in “Çift Faktör Teorisi” açısından bakıldığında öğretmenlerin güdüleyici faktörleridaha fazla önemsediği ancak bunların okullarda uygulanmadığı görülmektedir.

The Role of Rewarding in Reducing Presenteeism in Educational Institutions

In this study, it was aimed to get the opinions of the managers, teachers and students about the role of rewarding in reducing the problem of presentism in the educational institutions by increasing the motivation and morale of the employee through rewarding. This research is a descriptive study using a qualitative research method. In this study, a case study was used. The study group of the research consists of 21 participants. This group was composed of 6 administrators, 10 teachers and 5 students, who were selected among the managers, teachers and students who worked in 17 public schools with different types of duty in Denizli. As a data collection method, a semi-structured interview form consisting of 12 questions was used. The data obtained were transcribed, coded and categorized and content analysis was performed by developing themes. The results obtained in this study to determine whether rewarding plays a role in the reduction of presenteeism in educational institutions is presented below. When the studies are examined, it shows that the concept of presenteeism is beginning to gain importance currently.Another important result of this study is that the problem of presenteeism constitutes an obstacle to the formation of a positive school climate and culture in schools.

___

  • Balcı, O. (2016). İlköğretim Okullarında Görev Yapan Öğretmenler ve Yöneticilerin Örgütsel Sinizm, Kendini İşe Verememe (Presenteizm) ve Sosyal Kaytarma Arasındaki İlişkinin İncelenmesi ( Arnavutköy İlçesi Örneği), Doktora Tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı.
  • Bayar,A. (2016). Eğitim Kurumlarında İşte var olmamanınAzaltılmasında Ödüllendirmenin Rolü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul.
  • Baysal, İ. A.(2012).Presenteeism (İşte Varolmama Sorunu) İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki: Adnan Menderes Üniversitesi Akademik Personeli Üzerinde Bir Uygulama, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Çiftçi, B. (2010). “İşte Var Olma(ma) Sorunu Ve İşletmelerin Uygulayabileceği Çözüm Önerileri”, Muğla Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Çalışma Ek. En. İlş.Böl. Çalışma ve Toplum, 1, 153-174.
  • Çoban, Ö. ve Harman, S.(2012). Presenteeism: Nedenleri, Yarattığı Örgütsel Sorunlar, ve Çözüm Önerileri Üzerine Bir Alanyazın Taraması, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 23, 157-178.
  • Kanbur,E. Ve Kanbur,A. (2018). Presenteizm (İşte Varolamama) ile İşe Adanmışlık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Eurasian Conference on Language&Social Sciences, 314-326, June 27-29, 2018, Antalya, Turkey.
  • Okcu, E.B. (2017). Çalışanların İş Tatminsizlikleri ile İşte var olmamalarıArasındaki İlişki: Bir Uygulama Çalışması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Yönetimi Bilim Dalı.
  • Oruç, Ş., (2015). İşte var olmama İle Örgütsel Sessizlik Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Aksaray: Aksaray Üniversitesi SBE.
  • Özmen, G. (2011), Presenteeism ile Örgütsel Bağ İlişkisi: Tekstil Çalışanları Üzerine Bir Araştırma.Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Eskişehir.
  • Şimşek, H. ve Yıldırım, A. (2016). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara:Seçkin Yayıncılık.