Farklı fide yetiştirme ortamlarının Crimson Sweet karpuz çeşidinde fide kalitesine etkileri

Öz Bu çalışma; bahar vejetasyonunda, ısıtmasız plastik sera koşullarında cibre, torf, perlit, torf:perlit (1:1) karışımı ve bahçe toprağının kontrol olarak kullanıldığı 5 farklı fide yetiştirme ortamlarının Crimson Sweet karpuz çeşidinde fide kalitesi (bitki boyu, yaş ve kuru ağırlığı, gövde çapı ve uzunluğu, kök uzunluğu, yaş ve kuru ağırlığı) üzerine olan etkilerinin ve en uygun ortamın belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda fide büyümesi bakımından perlit ve cibrenin tek başlarına kullanımlarının ümitvar olmadığı görülürken torf ve torf:perlit (1:1) karışım ortamın değişik karışımlarının en iyi sonuçları verdiği tespit edilmiştir.

___

  • Altıntaş, S., Tınmaz, F., Zengin, M., Varış, S., 2011. Üzüm cibresinin bazı sebze türlerinde fide yetiştirme ortamı olarak kullanımı. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1-9.
  • Anonim, 2013. Food and Agriculture Organization, World crop production statistics. http://www.fao.org/ faostat/en.
  • Anonim, 2014. Food and Agriculture Organization, World crop production statistics. http://www.fao.org/ faostat/en.
  • Anonim, 2015. Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul Balkaya, A., Kandemir, D., Sarıbaş, Ş., 2015. Türkiye sebze fidesi üretimindeki son gelişmeler. TÜRKTOB Dergisi, 4(13): 4-8.
  • Baran, A., Çaycı, G., İnal, A., 1995. Farklı tarımsal atıkların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1(2-3): 169-172.
  • Cinkılıç, H., 2008. Farklı organik ve inorganik ortamlarda hıyar fidesi üretimi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2): 151-158.
  • Gül, A,. 1991. Topraksız kültür yöntemleriyle yapılan sera domates yetiştiriciliğinde uygun agregat seçimi. Doktora tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 144 s.
  • Karipçin, M.Z., Sarı, N., Kırnak, H., 2010. Effects of drought on yield and pomological features of wild and domestic Turkish watermelon genotypes. Acta Horticulturae, 871: 259-266.
  • Sevgican, A., 2003. Örtüaltı sebzeciliği (Topraksız Tarım) (Genişletilmiş 2. Basım). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 526.
  • Uzun, S., Özkaraman, F., Marangoz, D., 1999. Torba kültüründe kullanılan farklı organik atıkların ilk turfanda olarak ısıtmasız seralarda yetiştirilen bazı sebzelerin büyüme, gelişme ve verime etkisi. Türkiye 3. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 449-451.
  • Varış, S., Eminoğlu, F. S., 2003. Örtüaltı tarımda kullanılan ve kullanılabilecek olan ortamların fiziksel ve kimyasal özellikleri. Hasad, Eylül, 220, 46-57.
Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı çerezlik kabak hatlarında SSR markır analizi

Ömer Faruk COŞKUN, Osman GÜLŞEN, Akife DALDA ŞEKERCİ, Halit YETİŞİR, Hasan PINAR

Patlıcanda şeker, bal ve büyüme düzenleyicilerin anter kültüründe embriyoid oluşumuna etkisi

Naif GEBOLOĞLU, Sevtap DOKSÖZ BONCUKÇU, Perihan DURNA, Mustafa BAYRAM

Örtüaltı kavun (Cucumis melo ssp. melo) yetiştiriciliği için geliştirilen hibritlerin verim ve meyve özellikleri bakımından değerlendirilmesi

Mine ÜNLÜ, Rana KURUM, Abdullah ÜNLÜ

Zucchini yellow mosaic virüsüne tolerant yazlık kabak (Cucurbita pepo) hatlarında genetik farklılığın SRAP markır sistemleriyle belirlenmesi

Çetin NACAR, Veysel ARAS, Sevinç TEKİN, Hakan FİDAN, Mustafa ÜNLÜ, Nebahat SARI

Farklı topraksız yetiştirme ortamlarının domatesin büyüme ve gelişmesine etkileri

İsmail DÖNMEZ, Harun ÖZER

Kontrollü kısıtlı sulamanın biber (Capsicum annuum L.) verim ve verim bileşenlerine etkileri

Nuray ÇÖMLEKÇİOĞLU, Mehmet ŞİMŞEK

Kavunda ebeveyn hat ile melezlerinin bazı tohum ve tohum çıkışı özelliklerinin belirlenmesi

Ayşegül TUR, Musa SEYMEN, Önder TÜRKMEN

Değişik vejetasyon dönemlerine kadar uygulanan farklı tuz konsantrasyonlarının yaprak lahana (Brassica oleraceae var. acephala)’ da meydana getirdiği bazı fizyolojik ve morfolojik değişikliklerin belirlenmesi

Murat DEVECİ, Demet TUĞCU

Trüf mantarı yetiştiriciliği

Andaç Kutay SAKA, Ali İSLAM, Aysun PEKŞEN

Erzurum ekolojik koşullarında alabaş (Brassica oleracea var. gongylodes) yetiştiriciliğinde uygun çeşit ve dikim zamanlarının belirlenmesi

Ertan YILDIRIM, Vesile KARAÇAM, Melek EKİNCİ, Atilla DURSUN