İşgücüne Katılma Durumunu Etkileyen Faktörlerin Kategorik Regresyon İle Çözümlenmesi

Öz İşgücüne katılma durumunu etkileyen bağımsız değişkenler; göç, cinsiyet, yaş, hanehalkı büyüklüğü, maaş, eğitim, çalışma durumu, çalıştığı sektör, enflasyon ve işgücü endeksleri olarak belirlenmiştir. Belirlenen değişkenlerin optimum ölçeklendirme ile bağımlı değişken üzerindeki beklenen varyansı açıklama oranını görerek, değişkenlerin kısmi katkılarını ve istatistiksel anlamlılıklarını incelemek amaçlanmıştır. Analizler, TUİK (Türkiye İstatistik Kurumu) Hanehalkı İşgücü verilerinin 2016 yılına ait son altı aylık verileri üzerinden 2463 hane verisine kategorik regresyon (CATREG) uygulanmıştır. Çözümleme, IBM SPSS Statistics 20 programında yapılmıştır. Veri yapısına uygun ölçeklendirme ile çözümleme yapıldığında, R^2 değeri model anlamlı çıkmasına rağmen yüksek seviyede çıkmamıştır. Optimum ölçeklendirme ile değişkenler tekrardan belli bir kısıt dahilinde ölçeklendirildiğinde, modelin anlamlı ve R^2 değerinin belirgin şekilde arttığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda optimal ölçeklemenin bu konuda kuvvetli olduğunu savunabiliriz. Optimum ölçeklendirme ile bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkendeki varyansı açıklama oranındaki değişimler görülmüştür. Elde edilen optimum model sonrası R^2 değerinin düşük seviyede kalması ve anlamlı beklenen değişkenlerin anlamsız çıkması ise analize sokulan verilerin tutarlılığının sağlanamamasından kaynaklanmaktadır.

___

  • Adak, N. (2010). Sosyal bir problem olarak işsizlik ve sonuçları. Toplum ve Sosyal Hizmet, 21(2), 105-116.
  • Alpar, R. (2013). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlere Giriş (Vol. 4). Detay Yayıncılık.
  • Altaş, D., & Giray, S. (2013). Dünyadaki en önemli sorun algısının optimal ölçeklemeli çok değişkenli istatiksel yöntemler ile incelenmesi.
  • Andrews, F. M., & Messenger, R. C. (1973). Multivariate nominal scale analysis: a report on a new analysis technique and a computer program. Survey Research Center, University of Michigan. https://books.google.com.tr/books?id=LFL4vgEACAAJ
  • Ateş, M. A. (2008). Türkiye’de Özelleştirme Sürecinde İstihdam ve İşsizlik Sorunu İnönü Üniversitesi]. Malatya.
  • Ayvaz, Z. (1990). Türkiye’de İstihdam ve İşsizlik Sorunları İstanbul Üniversitesi]. İstanbul.
  • Bernhardt, K. L., & Kinnear, T. C. (1976). Categorical regression in marketing.
  • China, A. O., Capretz, L. F., & Ho, D. (2010). Building an OSS quality estimation model with CATREG. International Journal on Computer Science and Engineering, 2(6), 1952.
  • Gifi, A. (2014). Nonlinear Multivariate Analysis. John Wiley & Sons. https://books.google.com.tr/books?id=BVb6jwEACAAJ
  • Güç, K. (2015). Türkiye'de resmi kurumlara duyulan güvenin kategorik regresyon ve lojistik regresyon analizi ile incelenmesi Gazi Üniversitesi ]. Ankara.
  • Güç, K., & Başar, E. (2016, 10/01). Optimal Ölçeklemeye Dayalı Kategorik Regresyon Analizi ve Bir Uygulama/ Eurasian Econometrics, Statistics & Emprical Economics Journal. Eurasian Econometrics, Statistics & Emprical Economics Journal, 5, 14-27. https://doi.org/10.17740/eas.stat.2016‐V5‐02
  • Hartmann, A., Van Der Kooij, A. J., & Zeeck, A. (2009). Exploring nonlinear relations: models of clinical decision making by regression with optimal scaling. Psychotherapy Research, 19(4-5), 482-492.