İslâm Devleti’nin İstiklal ve İstikbalini Tehdit Eden Şairlere Karşı Hz. Peygamber’in Tavrı

Bu araştırmada Hz. Peygamber’in iktidar gücünü elinde bulundurduğu Medine döneminde Asma’ bint Mervân, Ebû Afek, Ka’b. Eşref, Ebû Azze ve Ebû Râfî gibi şairlerin öldürülmeleri İslâm tarihi kaynaklarına dayanılarak objektif bir şekilde incelendi. Yapılan araştırmada onların Yahudi oldukları veya başka dinlere mensup oldukları için değil, düşmanlarla işbirliği yaparak vatana ihanet ettikleri, insanlar arasında fitne ve fesat tohumları ekerek toplumun huzurunu bozdukları, devletin, vatanın ve milletin geleceğini tehlikeye attıkları ortaya konuldu. Hz. Muhammed’in, bir peygamber olduğu için değil, vatanını ve milletini her türlü tehlikeye karşı korumakla görevli olan devlet başkanı yetkisiyle onlara karşı bu muameleyi uyguladığı kanaatine ulaşıldı.

The Prophet Muhammad's Attitude to the Poets Threatening the Independence and Future of Islamic State

In this research the killing of the poets such as Asma’ bint Marwan, Abu Afek, Ka'b ibn al-Ashraf, Abu Azza and Abu Rafi, during the time of Madinah when the Prophet retained power of authority, were examined objectively based on the sources of Islamic history. It was revealed that they were punished not because they were Jewish or any other religion but because they betrayed their homeland by cooperating with enemies and posed a threat for the country and nation by making mischief among the people; endangered the future of the state and the homeland; and finally damaged to the spirit of unity and solidarity of the nation. As a result, it was concluded that Prophet Muhammad (PBUH) imposed that punishment not as a prophet but under the authority of a president of the state who was responsible for his country and nation against all the threats.

___

  • Akbaş, Mehmet. “Hz. Peygamber’in İslâm Düşmanlığı Yapan Müşrik ve Yahudi Elebaşlarının Öldürülmesi için Görevlendirdiği Sahâbîler”. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 22/37 (Ocak-Haziran 2017), 117-132.
  • Arslan, İhsan. Beşerî ve Siyasî Yönleriyle Hz. Peygamber’in Hoşgörüsü. Rize: STS Yay., 2014.
  • Belâzürî, Ahmed b. Yahya b. Câbir. Ensâbü’l-eşrâf. 8 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2011.
  • Beyhakî, Ebû Bekir Ahmed b. Hüseyin. Delâilü’n-nübüvve. 8 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1988.
  • İbn Hişâm, Abdülmelik. es-Sîretü’n-nebeviyye. 2 Cilt. Kahire: Dâru İbn Kesîr, ts.
  • İbn İshâk, Muhammed. Sîreti İbn İshâk. thk. Muhammed Hamidullah. Konya: Hayra Hizmet Vakfı Yay., 1981.
  • İbn Kesîr, Ebü’l-Fidâ b. Kesîr. el-Bidâye ve’n-nihâye, 15 Cilt. Kahire: Dâru’l-Hadîs, 1994.
  • İbn Sa’d, Muhammed. et-Tabakâtü’l-kübrâ. 9 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1990.
  • İbnü’l-Esîr, Izzüddîn Ebü’l-Hasen Ali b. Ebü’l-Keram Muhammed b. Muhammed. el-Kâmil fi’t-târîh. 12 Cilt. Beyrut: Dâru Sâdır, 1979.
  • Önkal, Ahmet, ‘‘Şiddet Bağlamında Hz. Peygamber’in İslâm Karşıtı Şairlere Bakışı’’. Din ve Şiddet. Ed. Faruk Sancar. 601-626. Ankara: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Döner Sermaye İşletme Müdürlüğü, 2016.
  • Taberî, Ebû Ca’fer Muhammed b. Cerîr. Târîhu’l-ümem ve’l-mülûk. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 1997.
  • Vâkıdî, Muhammed b. Ömer. Kitâbü’l-Meğâzî. 3 Cilt. Beyrut: Âlemü’l-Kütüb, 1984.