Küreselleşme Çağında Bir Aidiyet Zemini Ve Örgütlenme Şekli Olarak Hemşehrilik

Geleneksel bağlarından koparak yabancı bir yerde varlık mücadelesi veren ve aidiyet arayışı içinde olan bireyler için "aynı yerden gelmek" büyük önem taşır. Kentin yeni sakinlerinin yeni hayatlarına uyum sağlamalarında, cemaatsel bağların bir örneği olan hemşehri dernekleri büyük işlevler üstlenmektedir. Bu dernekler, modern örgütlerden farklılaşan örgütlülük yönü ile toplumsal değişime özgü bir ara kurum niteliği gösterir. Memleketin geleneksel ve kültürel özelliklerini yaşatmaya çalışan hemşehri dernekleri ayrıca yerel siyasete katılımı sağlayarak kentte etkin bir baskı grubu haline gelebilmektedir. Bu nedenle hemşehri dernekleri üzerinde yapılan incelemeler, siyasal katılım, sosyal dayanışma ve ekonomik ilişkiler ekseninde yoğunlaşmaktadır.

Küreselleşme Çağında Bir Aidiyet Zemini Ve Örgütlenme Şekli Olarak Hemşehrilik

It is very important to comes from same region for individuals which have a property challange and seperated from traditional relations. Citizentry associations that are example of congregation ties takes on big functions in which city’s new residents harmony to new life. This associations display characteristic of interlude institution that special to social changing, to become different way of organized from modern association. Citizentry associations work for to be lived homeland traditional and culturel characteristic and furthermore they can become an effective pressing group in the city in which way supplying participation of local politics. Therefore the investigation among the citizentry associations become dense axis of political participate, social solidarity and economic relation.

___

  • ANDERSON, Benedict (1993), Hayali Cemaatler, Metis Yayınları, İstanbul.
  • BAUMAN, Zygmunt (2000), Postmodernlik ve Hoşnutsuzlukları, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • BİLGİN, Nuri (2007), Kimlik İnşası, Aşina Kitapları, İzmir.
  • CLIFFORD, Geertz (1963), "Primordial Sentiments and Civil Politics in New States", Old Societies and New States: the Quest for Modernity in Asia and Africa, The Press Press, Glenco.
  • İNSEL, Ahmet (2003), Türkiye Toplumunun Bunalımı, Birikim Yayınları, İstanbul.
  • NARLI, Nilüfer, “İlksel Bağlar, Hemşehrilik, Gettolaşma”, İnternet Adresi: http://www.bianet.org/bianet/yazdir/8376, Erişim Tarihi: 25.09.2007.
  • KEYMAN, Fuat (2002), “Kapitalizm-Oryantalizm Ekseninde Küreselleşmeyi Anlamak: 11 Eylül, Modernite, Kalkınma ve Öteki Sorunsalı”, Doğu- Batı, S:18.
  • KURTOĞLU, Ayça (2003), Hemşehrilik ve Şehirde Siyaset: Keçiören Örneği,